En Sıcak Konular

Rekor yağış İzmir'i perişan etti

8 Şubat 2010 14:16 tsi
İZMİR'e 24 saat içinde düşen 137.5 kilogram yağış kenti olumsuz etkiledi. Seferihisar, Güzelbahçe, Balçova ve Urla'da taşan dere, çaylar nedeniyle su baskınları yaşandı. DSİ, herhangi bir tehlike yaşanmaması için dolan Balçova, Ürkmez ve Güzelhisar bara

İzmir'de pazar günü başlayan ve gece de devam eden şiddetli sağanak yağmur nedeniyle kent merkezinde Yenimahalle, Gediz hat boyu, Çamdibi, Bostanlı Yalı Caddesi, Örnekköy'de yine su birikti. Deniz seviyesi veya altında kalan Güzelyalı, Alsancak ve Kemeraltı'ndaki bazı dükkan ve evlere de yağmur suyu girdi. İtfaiye ve İZSU ekipleri gerek yol gerekse binalara, bahçelere giren suları pompalarla tahliye etti.

DSİ, yağışlar nedeniyle kapasiteleri dolan barajlarda, herhangi bir tehlike yaşanmaması için su bıraktı. Balçova Barajı'ndan saniyede 6 metreküp, Ürkmez barajından 1.5 metreküp, Güzelhisar barajından ise 5 metreküp su bırakıldı.

Balçova Barajı'ndan bırakılan sular yağmur suyuyla karışınca bölgedeki dereler taştı. Balçova, inciraltı'nda tarlalar ve zemin katlar da da su baskınları yaşandı. Özdilek Alışveriş Merkezi ve 5 yıldızlı Crowne Plaza oteli su baskınından olumsuz etkilendi. Crown Plaza Otel'in zemin altı iki katı su altında kaldı. Otelde elektrik sistemi olumsuz etkilendi, asansörler çalışmadı. Özdilek Alışveriş Merkezi ve otoparkını da su bastı. Yine İnciraltı bölgesinde deniz kenarındaki balık restoranları da su altında kaldı. Burada taşan Ali Onbaşı Deresi büyük sıkıntı yarattı. İZSU ekikleri zaman zaman tıkanın derenin önünü açmak için uğraştı.
Urla'da yol çevererindeki dere ve çayların taşması sonucu da evlerde su baskınları yaşandı.

SEFERİHİSAR'DA DURUM

Seferihisar İlçesi'nde sabah saatlerinde yaşanan su baskınında zemin katlarda oturanlar mahsur kaldı. Bazı evlerde vatandaşlar camlar kırılarak kurtarıldı. Burada yazlık sitelerin duvarları yıkıldı. Yarıyıl tatilinden sonra okullarına gelen öğrenciler de okul bahçelerinin su dolması nedeniyle zor anlar yaşadı. Kavak Yelleri Dizisi'nin çekildiği Sığacık mahallesi de su baskınından nasibini aldı. Burada mahalle arasında ulaşım deniz bisikleti ile sağlandı. Seferihisar'ın turistik merkezi Sığacık'da işyerlerini de su bastı. Kırsal tesimde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların telef olduğu öğrenildi.

REKOR YAĞIŞ

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri son 24 saat içinde metrekareye düşen 137.5 kilogram yağışın 72 yılın rakoru olduğunu açıkladı. 1938 yılından bu yana şubat ayı yağış orlamasının 99 kilogram olduğunu hatırlatan yetkililer, 137.5 kilogramın tek günde düştüğüne dikkat çekti. Şubat ayının ilk haftasında ise metrekareye düşen yağış miktarı 200 kilogramı buldu. Yağmurun getirdiği olumsuzlukları gidermek için Büyükşehir Belediyesi 610 personel ve 300'e yakın araçla görev yaptı. Çalışmalar özellikle yağışların etkili olduğu Seferihisar, Güzelbahçe, Narlıdere, Çamdibi, Mersinli, Çiğli ve Buca bölgelerinde yoğunlaştı. İtfaiye ekipleri su baskını şikayeti olan 121 ev ve işyerine müdahale etti. Bu arada derelerden akan sel suları yüzünden İzmir Körfezi'nin rengi sarıya döndü.



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,004 µs