En Sıcak Konular

Son çalkantıya rağmen gelişmekte olan piyasalar dirençli

8 Şubat 2010 13:51 tsi
Avrupa'da yaşanan borç endişeleri küresel piyasalarda olumsuz hava estirse de, gelişmekte olan ülkeleri analiz eden uzmanlar, yatırımcılara pozisyonlarını koruyarak, yükselişi beklemeleri uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, bir zamanlar yüksek enflasyon ve ekonomik bozulma tehlikeleri yaşayan gelişmekte olan ülkelerin artık daha güçlü konumda olduğuna dikkat çekerek, ülkelere yapılacak yatırımlar ve ekonomik büyüme konusundaki olumlu beklentilerini koruyor.

The Wall Street Journal'da yayımlanan bir haberde, yatırımcıların piyasalarda yaşanan düşüş hareketini düzeltme olarak gördüğü ve bunun sistemik bir risk olarak algılanmadığı vurguladı.

Piyasalardaki satış hareketini endişe verici boyutta bulmayan ABD merkezli Scout International Fund’ın Portföy Yöneticisi James Moffett, “Bu normal bir düzelme hareketi... ve biz de sabırla [piyasaların] normal seyrini takip etmesini bekliyoruz” dedi. Moffett, yatırımcıların böyle bir düzeltme hareketini yaklaşık dokuz aydır beklediğini de sözlerine ekledi.

Bununla birlikte, ABD Merkezli yatırım şirketi Pioneer Investments'ın Dublin'deki Gelişmekte Olan Piyasalar Başkanı Greg Saichin de hareketi düzeltme olarak gördüğünü söyledi.

Saichin, “Bu düşüş iyi bir gelişme. Benim düşüncem piyasaların satış yapma noktasına geldiği yönündeydi” dedi. Saichin, kötü havanın kaybolmasıyla, yatırımcıların bu süreci varlıklarını artırmak için bir fırsat olarak göreceğini de söyledi.

BANKALAR DA İYİMSER

Citigroup, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs ve J.P. Morgan gibi büyük bankaların geçen hafta yayımlanan araştırma raporlarında da gelişmekte olan piyasaların geleceği ile ilgili olumlu açıklamalara yer verildi.

Citigroup araştırma raporunda: “[Latin Amerika'da] temel makro ekonomik göstergelerin ve piyasadaki algının güçlü devam etmesiyle ve [hisse başına kazanç] artışının 2010'da temettü ödemelerini geçeceği öngörümüzle, çıkış piyasasında son yaşanan düzeltmenin alım fırsatı olduğuna inanıyoruz” sözlerine yer verildi.

Citigroup yaşanan son satışlara rağmen, piyasalardaki algının büyük değişiklik göstermediğini de belirtti.

YUNANİSTAN TETİKLEMİŞTİ

Avrupa'da geçen hafta, başta Yunanistan olmak üzere Portekiz ve İspanya ile ilgili artan mali endişeler, yatırımcıların küresel ekonomik toparlanma konusunu yeniden değerlendirmesine ve piyasaların etkilenmesine neden olmuştu.

ABD'de açıklanan istihdam verilerinin yarattığı olumsuz etki de küresel piyasalardaki düşüş dalgası artmıştı.

Bu ortamda riskini azaltmak isteyen yatırımcılar, gelişmekte olan ülkelerdeki varlıklardan oluşan yatırımlarını azaltmayı seçerek nakde geçmiş böylece güvenli liman olarak görülen doların değerinde artış yaşanmıştı.

Dolardaki artış diğer taraftan emtia fiyatlarında da düşüşün yaşanmasına neden olmuştu.

BÜYÜK GELİŞİM GÖSTERDİLER

WSJ, uzmanların gelişmekte olan ülkelere olan güveninin nedenini ise; bir zamanlar yüksek enflasyon ve ekonomide zorluklar yaşayan bu ülkelerin artık mali yapıları, borç yönetimleri, istihdam ve büyümedeki gelişme olarak gösterdi. Gazete bunun en iyi örneğinin Latin Amerika ülkelerinde görüldüğünü belirtti.

WSJ, Çin'in de yüksek hızda büyümeye devam ettiğini, bununla birlikte Hindistan ve Güney Doğu Asya ülkelerinin geçen yıl yaşadıkları ekonomik gerilemenin ektilerini üzerlerinden attığına da işaret etti.

 
hurriyet



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,269 µs