En Sıcak Konular

Ayalon'un elini sıkmak: O bakışı tarihten biliriz

8 Şubat 2010 12:39 tsi
Ayalon'un elini sıkmak: O bakışı tarihten biliriz Biri, Türk Dışişleri'ne 'aptalca davrandınız' diyecek! Mümkün mü? iyibilgi Ankara

Haberi duymuşsunuzdur herhalde. Almanya’da yapılan Güvenlik Konferansı’nda Türkiye, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı veya Türkiye’de bilinen ismiyle “Alçak koltuk operasyonu”nun mimarı Ayalon’un konuşmacılar arasında yer almasına itiraz etti. Böylece Münih Güvenlik Konferansı ikiye bölündü.

Oturum iki bölümde yapıldı; İlk bölümünde konuşan Davutoğlu konuştu. İsrail’in Gazze ve nükleer silah politilarını yerdi.

İkinci oturumda Ayalon konuştu. Davutoğlu’nun söylediklerine hiç girmedi, yanıt vermedi.

Ama oturum ikiye bölündüğü için bir rahatsızlığı olduğu belliydi ve Suudi Arabistan’ı gözüne kestirdi;  “Bunun sebebi de bir önceki bölümde tam da benim yerimde oturan petrol zengini ülke temsilcisinin bizimle aynı panelde oturmak istememesiydi” dedi.

Eski Suudi Arabistan İstihbarat Başkanı El-Faysal bunu duydu: “Bizim sizinle aynı panelde oturmamızın sebebi sizin İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı olmanız değil. Türk büyükelçisine yönelik aptalca davranışınızdı” dedi.

Buraya kadar belli bir gerginlik olsa da aslında herşey diplomasi ve insan davranışlarına uygun. Doğal yani. Ancak bundan sonrası garip.

Şöyle ki… Bunun üzerine Ayalon, “Madem aynı panelde değiliz ve bu sizin yüzünüzden değil, uzattığım eli sıkar mısınız? İster siz buraya gelin, ister ben sizin yanınıza geleyim” dedi.

Bu cümle üzerinde durulmalı. Özü şu bu ‘munis’ kelimelerin: “Türkiye bizi ayrı düşürdü, kavuşalım.” Aynı çözümlemeyi panelden alıp Ortadoğu’nun bütününe giydirebilir miyiz?

Yani Ortadoğu’da İsrail’e birlikte hareket eden demiyoruz ama, görmezden gelen kimi Arap ülkeleri Türkiye’nin duruşu nedeniyle zorlanıyorlar.

Aksi halde, “sizin aptalca davranışınız yüzünden” cümlesi ağzından çıkan herhangi birinden beklenen davranış ne olmalıydı?

Şu oldu: Turki El Faysal, Ayalon ile tokalaştı! Vaka bizim basına İstihbaratçı Suudi Ayalon’u ayağına getirdi” diye sundu ama, işin aslı şu ki, tokalaştı.

Peki tokalaşmamalı mıydı? İşin o kısmı bizi ilgilendirmez; Suudi halkını ilgilendirir. Çünkü İsrail’in davranışlarına lanet yağdıranlar onlar.



Bu haber 1,820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs