En Sıcak Konular

İlk turda Cumhurbaşkanlığı: Altın vuruşun ismi ANAK!

0 0 0000 00:00 tsi
İlk turda Cumhurbaşkanlığı: Altın vuruşun ismi ANAK! AKP Cumhurbaşkanlığı seçimi ve krizini ilk turda halletmeyi planlıyor. Bunun en uygun yolu ise eksik milletvekillerini tamamlamak!. Ama transfer yoluyla değil. Topyekün ve ‘hızlı’ çözüm için tek yol… 5 partili TBMM!

AKP açısından Cumhurbaşkanlığı seçiminin sadece iç politik dengeler açısından öneminin yanı sıra, “mesele uzadıkça” yükselen tansiyonun da dengelenmesinden geçiyor.

Başbakan Erdoğan’ın aday olup olmayacağını açıklamasına kadar geçen süre elbette herkesi geriyor ama.. Bunun bir de Meclis ayağı var. TBMM’de Cumhurbaşkanı seçilemeden geçirilen hergün ve her tur kriz adayı.

Kaldı ki AKP’nin oyu hemen Cumhurbaşkanı seçmeye yetmediğinden, 3. tura değin uzaması ve tek partinin oyuyla, yani ağızlara pelesenk olmuş haliyle, halkın ekseriyetini yansıtamayacak olması da hallice sıkıntı nedeni.

Anahtar kimin elinde…

Cumhurbaşkanı’nın ilk turda seçilebilmesi için gerekli oy sayısı, milletvekili tam sayısının 3’te ikisi.. Yani 367! Oysa AKP’nin sayısı 354. Aradaki farkın milletvekili transferi ile kapanması imkansız. Geriye iki seçenek kalıyor. Ya CHP’nin ya da TBMM’deki üçüncü partinin desteğini almak. Yani ANAP’ın.

İşte AKP bu formülü artık açıkça düşünüyor.. Tek sorun ANAP’ın buna ne diyeceği. ANAP’ın milletvekili sayısı ise 21. Toplamda 375 ediyor ki, mesele yok. AKP kurmaylarının derdi ise başka. ANAP buna razı olur mu, razı olursa bu destek AKP’ye neye patlar.

ANAP’la gayr-ı resmi temaslar, yani “dost sohbetleri”nden çıkan şu. ANAP buna yakın durabilir. Hatta sıcak bile sayılabilir. CHP gibi meseleyi zaten ideolojik görmüyor. Ama ANAP’ın derdi başka! O dert partinin barajı aşamayacak olması.

AKP bunu yapabilir mi?..

ANAP’ın gerçekten de yüzde 10’luk seçim barajını aşması zor. Erkan Mumcu’nun getirdiği belli bir ivme mevcut ama en azından bu seçimlerde realize olması mümkün gözükmüyor. Peki ya, oylarını yükseltmesi halinde başta DYP olmak üzere MHP’yi de yaralama ihtimalinin bulunması. İşte birden zok kilidi açacak altın formül burada şekilleniyor. ANAP’ın AKP altında genel seçime girmesi.

Bunun iki parti içinde inanılmaz avantajları bulunuyor. Tek beklenen AKP’nin bu işin getireceklerini ve götüreceklerini iyi hesaplaması. Örnek mi?..Örneğin DYP’nin önde gittiği ama ardından AKP’nin geldiği illerde ANAP desteğinin hangi sonuçları doğuracağı gibi!



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,426 µs