En Sıcak Konular

Timoşenko'yu kim kurtaracak?

8 Şubat 2010 08:07 tsi
Timoşenko'yu kim kurtaracak? Kadife devrimin yapamadığını Avatar yapacak! iyibilgi Ankara

Ukrayna hayli zamandır uluslararası güçlerin savaş alanı olarak görülüyor. Bu ülkenin dengede tuttuğu sınırlar, Rusya-ABD-Avrupa Birliği-enerji denklemlerinin önemli bir parçası.

Aslına bakarsanız “Ukrayna” eski İslav dilinde zaten “sınır ülkesi” demek.  Ukrayna dün seçime gitti. Daha doğrusu, ülke başkanlık seçimlerinin 2'nci turu için oy kullandı. 

Ancak Kiev gergin. Başbakan Yulya Timoşenko ile muhalefet lideri Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç arasındaki mücadelenin ülkede büyük bir çatışmaya dönmesinden endişe ediliyor.

Bu satırlar yazılırken henüz sonuçlar belli değildi ve 2004'te seçimlerin ardından on binlerin sokaklara dökülmesiyle yaşanan Turuncu Devrim'i hatırlatan Timoşenko, kaybetmesi durumunda yine protesto çağrısı yaptı. 

'Kazanamazsam sokağa dökülürüz' dedi ki, pek hayırlı bir vaad sayılmaz. İlk turda, Yanukoviç yüzde 10 daha fazla oy almıştı

Bu işin görünür tarafı. Artık biliniyor ki, doğu ve batı bu ülkede çekişiyor. İlk raundu Batı kazanmıştı. Şimdi iş biraz daha zor.

Fakar “sınır ülkesine her türlü sınırı aşarak” (!) gelen bazı yardımlar Timoşenko için umut olabilir.

Operasyon Avatar

Başbakan Timoşenko seçim başarısı için Avatar’dan yardım almış durumda! Başbakan’ın kampanya ekibi internet sitesinde James Cameron’un hasılat rekorları kıran şöhretli-ve anlaşıldığı kadarı ile bol Oscar alacak-filmi Avatar’dan sahneler kullandı.

Video kliplerinde filmin karakterleri Timoşenko için oy istiyor Ukraynalılar’dan. Bu hayli ilginç bir durum. Hollywood’un Timoşenko’ya yardımı nasıl yorumlanmalı?

Basit bir ticaret mi yoksa Batı’nın büyük bir kıyağı mı? Daha ötesi de var. Avatar filmindeki taraflardan hangisi Timoşenko’yu destekliyor hangisi rakibini?

Peki Avatar operasyonu Timoşenko’ya zafer getirebilecek mi? Bilinmez. Ama o da getirmezse, “300” filminden de destek gelebilir: Kral Leonidas, “Timoşenko’şu seçin” diyebilir.

Yoksa zaten dedi mi?

NOT: Ukrayna'da seçim sonuçları Timoşenko'nun yani Turuncular'ın kaybettiğini (%44), Yanukoviç'in yani "maviler"in kazandığını (%50) gösteriyor. Ukrayna'da bugün çeşitli olaylar olabilir.



Bu haber 1,739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs