En Sıcak Konular

Bilin bakalım Bush bugün kaç kişiyi öldürdü?

0 0 0000 00:00 tsi
Bilin bakalım Bush bugün kaç kişiyi öldürdü? İnsan Hakları İzleme Örgütü - Human Rights Watch, CIA'in gizli gözaltı merkezlerinde tutulduklarına inandığı kayıp 39 kişinin isimlerinin olduğu bir listeyi ABD Başkanı Bush'a yolladı. Soru şu: Sizde mi, yaşıyorlar mı?

ABD Başkanı George Bush, geçtiğimiz yıl Eylül ayında sıradışı bir konuşma yapmış ve Merkezi Haberalma Örgütü CIA'in terör zanlılarına yönelik gizli bir gözaltı programı yürüttüğünü kabul etmişti.

Ancak bu programın şu an yürürlükte olmadığını; bu şekilde gözaltında tutulan ve aralarında 11 Eylül saldırılarının planlayıcısının da olduğu üst düzey 14 şüphelinin Guantanamo Üssü'ne transfer edildiklerini söylemişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hazırladığı yeni raporda, program dahilinde gözaltında tutulanların sayısının 14'ten çok daha fazla olduğunu savunuyor.

Örgüt, Başkan Bush'a gizli gözaltı merkezlerinde tutulduğuna inandıkları 39 kişinin isminin bulunduğu bir listeyi de içeren bir mektup yolladıklarını ve bu 39 kişinin şu anda nerede olduğunu öğrenmek istediklerini söylüyor.

Raporda ayrıca, şüphelilerin gözaltında tutulduğu koşullara da ışık tutmak amacıyla bu merkezlerden birkaçında tutulduğu ve geçtiğimiz yıl serbest bırakıldığı iddia edilen bir kişinin yaşadıklarına da yer veriliyor.

El Kaide ve Taliban militanlarının ABD işgalinden sonra Afganistan'dan kaçmalarına yardım ettiğini söyleyen Marwan Jabour, gözaltında olduğu süre içinde işkence gördüğünü ve çırılçıplak bırakıldığını öne sürüyor.

ABD tarafından iki yılı aşkın süre gözaltında tutulduğunu belirten Jabour, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Washington Post gazetesiyle yaptığı mülakatlarda, ilk olarak Pakistan'da gözaltına alındığını, burada işkence gördüğünü ve daha sonra Afganistan'da olduğunu sandığı gizli bir CIA gözaltı merkezine götürüldüğünü iddia ediyor.

Burada bir buçuk ay süreyle hücresinde çırılçıplak ve duvara zincirle bağlı halde bırakıldığını söyleyen Marwan Jabour, daha sonra kendisine yapılan muamelenin düzelmeye başladığını ve geçtiğimiz Haziran ayında da serbest bırakıldığını belirtiyor.
İnsan Hakları Örgütü, Bush'un CIA gizli gözaltı merkezlerinde artık hiçbir tutsağın bulunmadığı yönündeki açıklamalarına karşın, ABD'nin bu merkezlerin bir daha asla kullanılmayacağı taahhüdünde bulunmasını istiyor.

Bush, Eylül ayında yaptığı konuşmada böyle bir taahhütte bulunmamaya özen göstermişti.

BBC



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,771 µs