En Sıcak Konular

Haiti Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye teşekkür

7 Şubat 2010 14:20 tsi
Türk sivil yardım kuruluşlarının depremle sarsılan Haiti halkına ulaştırdığı yardımlar, Haiti yönetiminin de takdirini topladı.

Kimse Yok Mu ile ABD merkezli faaliyet gösteren Helping Hands derneklerinin temsilcilerini kabul eden Haiti Cumhurbaşkanı Rene Preval, dernekler nezdinde Türk halkına teşekkürlerini gönderdi. Preval, "Acı günümüzde yanımızda en fazla bulunan ülkelerden biri de Türkiye'dir." diye konuştu.

Depremin hemen ardından Haiti'ye gelen Kimse Yok Mu Derneği Kampanyalar Koordinatörü Eyüp Tok ve Helping Hands temsilcisi Orhan Çetin, Haiti Cumhurbaşkanı Rene Preval ve Başbakanı Jean Max Bellerive tarafından kabul edildi. Görüşmelere Haiti devletinin bursuyla Türkiye'de eğitim gören ve depremden sonra Kimse Yok Mu tarafından Haiti'ye getirilen Haitili öğrenciler de katıldı.

Türk temsilciler, görüşmede bugüne kadar ne tür yardım faaliyetlerinde bulunduklarını ve ileride neler yapmayı planladıklarını aktardı. Kimse Yok Mu temsilcisi Eyüp Tok, görüşmenin başında başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Tok, "İlk günden beri buradayız. Bundan sonra da kalıcı faaliyetlerimizle devam etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Başkentte sıcak ve soğuk yemek yardımında bulunduklarını aktaran Eyüp Tok, kalıcı olarak da ilk etapta Haiti'de 200 prefabrik ev kurmak istediklerini dile getirdi. Tok, kurulacak prefabrik sitede sağlık ocağı, çocuk parkı, meslek edindirme kursları ve ileri aşamada eğitim merkezleri gibi sosyal imkanların da olacağını kaydetti. Tok, bunun için cumhurbaşkanından 100 dönümlük bir arazi talebinde bulundu.

Haiti Cumhurbaşkanı ise ilk olarak yaptıkları yardımlardan dolayı dernek temsilcilerine teşekkür etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede "Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız." diyen cumhurbaşkanı, Türk öğrencilerin gelişinden ise çok memnun olduğunu belirtti. Preval, öğrencilerden dernek yetkilileriyle de Türkçe konuşmasını istedi.

Görüşmede, "Acı günümüzde yanımızda en fazla bulunan ülkelerden biri de Türkiye'dir." ifadelerini kullanan Rene Preval, ülkede çok ciddi yardıma ihtiyaç olduğunu belirtti. Preval, kendilerinin de gelen yardımları koordine etmeye çalıştıklarını aktardı.

BAŞBAKANDAN OKUL İÇİN ARSA SÖZÜ

Kimse Yok Mu temsilcilerinden Ferruh Yücel ise Haiti Başbakanı Jean Max Bellerive tarafından kabul edildi. Görüşmede "Asıl biz size nasıl yardımcı olabiliriz" diyerek yardımları koordine etmekte zorlandıklarını söyleyen Bellerive, Türk derneklerine yardımcı olunması için gerekli talimatı vereceğini kaydetti.

Türk yetkililerden Haiti'ye okul açmalarını isteyen Başbakan Bellerive, bunun için de önümüzdeki günlerde bir arsa tahsis edecekleri müjdesini verdi.

TÜRK DOKTORLAR YERLE BİR OLMUŞ BİR KENTTE SAĞLIK TARAMASI YAPTI

Geçtiğimiz Pazartesi gününden beri Haiti halkına sağlık yardımında bulunan Türk doktorlar, çalışmalarına devam ediyor. TİKA ve ÜHDER'in ortaklaşa gerçekleştirdiği yardım organizasyonuyla Haiti'de bulunan sekiz doktor, dün de her 10 binadan 9'u yıkılan Leogane kentini ziyaret etti. Türk doktorlar, halkın büyük kısmının çadırlarda yaşadığı ve tam bir çadır kente dönen Leogane'de sağlık taraması yaptı. Türk doktorlar, geniş bir alanda kurdukları masalarla 600 civarında Haitiliyi muayene etti ve yanlarında getirdikleri ilaçlardan verdi. Yetkililer, yüzde 90'ı yerle bir olan kente çok az sayıda yardım geldiğini belirtti.

Aynı alanda yine Kimse Yok Mu ve Helping Hands dernekleri de 500 kişiye sıcak yemek dağıttı.

cihan




Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,104 µs