En Sıcak Konular

Gül 100 işadamı ile Hindistan'a gidiyor

7 Şubat 2010 09:11 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 100 işadamı ile birlikte bugün başlayacak Hindistan ve Bangladeş ziyaretlerinde önemli anlaşmalara imza atılması bekleniyor. Gül'le birlikte geziye katılacak isimlerden bazıları şöyle:

Cumhurbaşkanı Gül, 7-12 Şubat günleri arasında Hindistan'da resmi temaslarda bulunacak. Gül, beraberinde bakanlar ve işadamlarından oluşan yüz kişilik bir heyeti de götürüyor. Hindistan ve Bangladeş ziyaretinde Cumhurbaşkanına, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Abidin Erdem, TOBB/DEİK Denetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, Türk-Hint İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi eşlik edecek. Ayrıca ziyarete Koç Holding, Park Holding, Akfen, Çelebi Holding, Söktaş, Turkcell, Boydak Holding, STFA ve Arçelik'ten işadamları katılacak. Gül'ün gezisine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katılması bekleniyor. Abdullah Gül, Süleyman Demirel'in 1995 yılında yaptığı ziyaretten 15 yıl sonra Hindistan'ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olacak.

HİNDİSTAN'IN ALT YAPISINI TÜRKLER İNŞA EDECEK

1.3 milyarlık nüfusu ile dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'ın en büyük sorunlarından biri alt yapı. Son yıllarda dünya ticaret devi firmalara ucuz iş gücü ve bu firmalar için hazırladığı özel uydu şehirlerle büyük dış yatırımlar çeken Hindistan alt yapısı ile büyük sorun yaşıyor. Şehir altyapısı ulaşım, otoyol, kanalizasyon, hava meydanları gibi bir çok konuda sıkıntılar yaşıyor. Özellikle uluslararası organizasyonlar ve turizmde altyapı sorunu ile karşılaşan Hindistan, sahanın en iyisi olan Türk inşaat şirketleri ile Abdullah Gül'ün ziyaretinde görüşecek.

Ekim 2010'da düzenlenecek İngiliz Millet Topluluğu Oyunları kapsamında altyapı çalışmaları devam eden başkent Yeni Delhi'de geçtiğimiz aylarda metro inşaatlarında çökmeler yaşanmış ve 5 işçi hayatın kaybetmişti. Çalışmaları incelemeye gelen organizasyon heyeti de başkentin altyapısını ve yapılan çalışmaları yetersiz bulmuştu.

Hindistan'da daha önceden kısa süreli işler yapan LİMAK ve STFA gibi Türk inşaat şirketlerinin işlerinden memnun kalan Hindistan hükümeti, Eylül 2009'da Hindistan Ticaret Bakanı Anand Sharma'nın Ankara ziyaretinde Türk inşaat firmalarını Hindistan'a davet etmişti.

Hindistan hükümeti geçtiğimiz haftalarda açıkladığı 11. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda sadece Hindistan'ı çevreleyecek "altın çember" otoyol projesi için 450 milyar dolar ayırmayı planlarken, metropollerdeki alt yapı projeleri ile birlikte hükümetin 10-15 yıllık dönemde 1 trilyon doları altyapı projelerine vereceği öngörülüyor.

Türkiye'de Sabiha Gökçen Havalimanı'nı Limak ile yapan Hintli GMR şirketi Hindistan'ın en büyük hava meydanları olan Yeni Delhi, Haydarabat gibi şehirlerde modern hava meydanları inşa etti. CELEBİ yer hizmetleri de Temmuz 2009'da 10 yıllığına kazandığı Mumbai hava alanının yer hizmetlerinin ardından Yeni Delhi Indira Gandi Uluslararası Hava alanının da yer hizmetleri ihalesini aldı.

HİNT-TÜRK ORTAKLIĞI ELEKTRİK KAÇAĞINI BİTİRECEK

Cumhurbaşkanı Gül'ün Hindistan ziyareti hakkında bilgiler veren Hint-Türk İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi, Türk Elektromed ile Hintli Gloabtel Convergence'in Hindistan'da uygulanan 21 farklı kaçak kullanım yönteminin önünü kesebilmek için özel bir sayaç tipi üreteceğini açıkladı. Bu bağlamda Hint firma ile yüzde 50 ortaklık yapan Elektromed, anlaşmaya imzayı Gül'ün katılımı ile atacak.

Yeni Delhi'de yapılacak Hint-Türk İş Forumu'nda inşaat-müteahhitlik, altyapı yatırımları (köprü-otoyol yapımı), bilişim ve telekomünikasyon, hibrid otomotiv üretimi, tarımsal makine ve traktör üretimi, paslanmaz çelik, enerji yatırımları, turizm ve otelcilik, gıda işleme, savunma, sağlık ve eğitim yatırımları başlıca iş konuları olacak.

Indian Oil, TATA, Mahindra Mahindra, GMR, ArcelorMittal gibi dev Hint şirketleri Türkiye'de enerji sektöründen, otomotive, madencilikten hizmet sektörüne Türk şirketleri ile ortaklıklarda bulunuyor. Birçok Hint firması Türkiye'yi Avrupa'ya açılan kapı olarak görürken, Türkiye'de dış yatırımcıya sağlanan geniş imkanlardan faydalanıyor.

KRİZDE İKİ ÜLKE TİCARETİNDE DARALMA YAŞANDI

2002 yılına kadar toplam 600 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip iki ülke, 2008 yılında 6 yıl gibi kısa bir sürede 3.1 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştı. Ekim 2008'de Hindistan'ı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iki ülke arasındaki ticaretin 2-3 yıllık süreçte 5 milyar dolara, sonrasında da 10 milyar dolara ulaşması gerektiğini belirtmişti. İki ülkenin de dünyanın en aktif ekonomilerine sahip olduklarını dile getiren Erdoğan, Türkiye aleyhine olan dengenin de düzeltilmesi gerektiğinin altını çizmişti. 2008 itibari ile Hindistan'a 542 milyon dolar ihracatı olan Türkiye'nin, Hindistan'dan ithalatı ise 2.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

2009'da etkisini gösteren ekonomik kriz ile iki ülke arasındaki toplam ticaret 2.5 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu dönemde Hindistan ekonomisi büyümeye devam ederken, ekonomideki büyüme yüzde 6.7 olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi ise 2009 döneminde 7 yıl aradan sonra ilk defa yüzde 5,8'lik bir küçülme yaşadı.

Türkiye gibi hizmet sektöründe dünyanın en büyük ilgi çeken ülkelerinden biri olan Hindistan bu alanda Çin ile yarışıyor. Ucuz iş gücü sayesinde başta Amerika ve Avrupa'dan büyük firmaların laboratuarı haline gelen Hindistan, 2008-2009 döneminde 27 milyar dış yatırım çekti.

AFGANİSTAN'IN UMUDU TÜRKİYE VE HİNDİSTAN

Afganistan'ın normale dönebilmesi ve gelişebilmesi için büyük gayret gösteren iki önemli ülke olan Hindistan ve Türkiye, bu ülke için büyük önem taşıyor. Türkiye ile olan dostluk ve kardeşliğini her fırsatta dile getiren Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, geçtiğimiz ay İstanbul'da Abdullah Gül ile bir araya gelmişti. Pakistan ve Afganistan liderlerini bir araya getiren Cumhurbaşkanı Gül, iki Müslüman ülkenin dostluğunun bölgeye tekrar istikrar gelmesi için önemli olduğuna vurdu yapmıştı. Halen Afganistan'da NATO kontrolündeki barış gücü ISAF'ta asker bulunduran Türkiye, Afgan halkının büyük takdirini topluyor.

Hindistan ise 2002'den beri Hamid Karzai hükümeti ile olan yakın ilişkilerinden dolayı ülkede en çok yatırım yapan yabancı ülkelerden olma özelliğini taşıyor. Üniversiteyi de Hindistan'da bitiren Karzai hükümetine, Hindistan hükümeti yardım konularında kullanılmak üzere 500 milyon dolardan fazla yardım göndermişti.

Komşusu Pakistan ile zaman zaman gerginlikler yaşayan Hindistan'ın, Afganistan ile dostluğu her fırsatta Pakistanlı görevlilerce dile getiriliyor. En son geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesinde yapılan Afganistan'a komşu ülkeler toplantısına Yeni Delhi'nin davet edilmemesinin ardında Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari'nin özel isteği olduğu iddia edilmişti.

Uzmanlar, demokratik ve laik ülke olan Hindistan ve Türkiye'nin Afganistan'ın geleceği adına büyük projelere imza atabileceğinin altını çiziyor. Hindistan'ın eski Kabil ve Orta Asya'daki ülkelerde görev yapan büyükelçilerinden M K Bhadrakumar, The Hindu gazetesinde yayınlanan yazısında, Türkiye'nin uyguladığı dış politikanın günümüze en uygun barışçıl dış politika olduğunu savunuyor. Bhadrakumar, komşuları ile sıfır sorun ve bölgesinde etkin bir ülke olarak girişimci bir kimlik kazanan Türkiye'nin eskiden olduğu gibi özellikle Orta Doğu'da eski rağbete kavuşacağını belirtiyor. Hindistan'ın Türkiye'den bu konuda çok alacağı olduğuna değinen emekli büyükelçi, komşuları ile sorunsuz bir Hindistan'ın İslam dünyasında batı ile köprü konumuna gelmiş bir Türkiye ile bölge barışına büyük katkıda bulunabileceğinin altını çiziyor. Türkiye'nin İsrail, ABD gibi ülkelerle Suriye, İran gibi ülkeler arasında köprü olurken Ermenistan, Yunanistan gibi komşuları ile de çok cesur şekilde diplomasi yaptığının da belirtildiği yazıda, AK Parti hükümetinin ekonomiyi diplomaside kullanma becerisine de değiniliyor.

Cumhurbaşkanı Gül'e ziyaretinde başkent Yeni Delhi'deki Hindistan'ın en prestijli özel üniversitelerinden AMITY Üniversitesinde fahri doktora unvanı da verilecek. Hindistan ziyaretinde dünya harikası olan Tac Mahal'i eşi Hayrunnisa Gül ve heyet ile ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Gül, buradan Hindistan ticareti ve sinema sektörünün merkezi Mumbai (eski adı Bombay) şehrine geçecek. 12 Şubat'ta Mumbai'den ayrılacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bangladeş'in başkenti Dakka'da 1 günlük resmi temaslarda bulunacak.

Tablo 1

Türkiye ve Hindistan'ın Ticareti (Bin Dolar)

Yıllar İhracat İthalat Denge Toplam

2002 72.724 564.463 -280.502 637.187

2003 71.365 722.855 -651.490 794.220

2004 136.317 1.046.130 -907.260 1.182.447

2005 219.869 1.280.473 -1.060.604 1.500.342

2006 222.242 1.579.405 -1.357.163 1.801.647

2007 348.229 2.299.732 -1.951.503 2.647.961

2008 542.803 2.457.525 -1.914.722 3.000328

2009 - - - 2.500.000

Kaynak: DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu)

cihan

 

 

 



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,372 µs