En Sıcak Konular

'Bütün etnik kimliklerden özür diliyorum'

6 Şubat 2010 16:54 tsi
Mardin’de farklı dinler ve kültürlerden insanların buluştuğu ‘Mezopotamya 1’inci İnanç Çalıştayı’nda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, Güneydoğu’da yaşayan bütün etnik kimliklerden özür di

 Baydemir, “Büyük acı ve trajedi yaşadınız. Göç etmek zorunda kaldınız. Ama bereketi de, barışı da beraberinizde götürdünüz. Geçmişle yüzleşmemiş gerekir” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Mardin’de düzenlenen ‘Mezopotamya 1’inci İnanç Çalıştayı’na aralarında akademisyenler, Alevi, Yezidi, Süryani, Ermeni, İslam ve Hıristiyan inançlarındaki yaklaşık 70 kişi katıldı. İki gün sürecek çalıştayda, ‘Mezopotamya menşeili inançların ve kültürlerin tarihi geçmişi ve günümüze etkisi’, ‘Farklı inançların ve kültürlerin bir arada yaşaması ve inanca DTK’nın yaklaşımı’, ‘Türkiye’de laiklik anlayışının çarpıklığı ve DTK’nın laiklik anlayışı’ başlıkları altında tartışmalar yürütülecek.

BAYDEMİR: ETNİK KİMLİKLERDEN ÖZÜR DİLİYORUM
Çalıştayın açılışında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuşmasına “Bu coğrafyada yaşayan bütün etnik kimliklerden özür diliyorum” diyerek başladı. Mardin’de bir araya gelmenin ayırt edici özelliği bulunduğunu belirten Baydemir, “Kudüs mü Mardin’den etkilenmiş, Mardin mi Kudüs’ten etkilenmiş’ tartışmaları tartışıladursun, biz burada bu kültürlerle bir aradaysak bizce Kudüs etkilenmiştir. Bir kaç kişiyi reddetmek, birilerini kabul etmek olmamalı” dedi.

LAİKLİK ZENGİNLİKLİKLERİ KABUL ETMEKTİR
Devletin birinci görevinin ve zorunluluğunun bütün zenginlikleri kabul etmek olduğunu ifade eden Baydemir şöyle konuştu:

“Herkese karşı eşit mesafede olmak gerek. Bana göre laiklik budur. Malesef bu ülke bundan oldukça uzak. İnançlar arasındaki ilişkilerde adil olmak gerektiğini düşünüyorum. Diğer etnik kimliklerimize yönelik küfürlü davranış biçimleri vardır. Bunları ayıklamak için hızla çalışmak gerekir. Kendi adıma söylemek gerekirse, kaybedilmiş dedelerin torunu olarak, daha fazla geç kalmamamız gerekir. İnsanlar göç etmek zorunda kaldılar bu coğrafyadan. Bugün kentim Diyarbakır’da, Ermeni sayısı yüzde 1-2'yi geçmemektedir. Eskiden yapılan nüfus sayımlarında yüzde 40 civarında nüfusları vardı. Bu trajediyi hafifletmez. Bu coğrafyada yaşayan bütün etnik kimlikler, sizler büyük acı ve trajedi yaşadınız. Göç etmek zorunda kaldınız. Ama eminim siz kaybetmediniz, biz kaybettik. Bereketi de, barışı da beraberinizde götürdünüz. Geçmişle yüzleşmemiş gerekir. Hepimizin yapacağı çok şey var”



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,822 µs