En Sıcak Konular

Mezardaki şifrenin söyledikleri

0 0 0000 00:00 tsi
Mezardaki şifrenin söyledikleri “Hz. İsa’nın kayıp mezarı” isimli belgesel Kilise’yi ayağa kaldırdı. Belgesele göre Hz. İsa orada yatıyor, yani göğe yükselmedi… Peki, o mezar gerçekten de Hz. İsa’ya ait olabilir mi? Prof. Dr. Şinasi Gündüz iyibilgi ok

Titanic filminin Oscar’lı yönetmeni James Cameron bu kez farklı bir belgeselle izleyicisinin karşısına çıkıyor. Ancak bu kez durum biraz farklı. Çünkü yayınlanacak belgesel Hıristiyan dünyada önemli bir tartışmayı başlattı.

Belgeselin neden tartışma yarattığı ortada. Belgesel 1980 yılında Kudüs’te bulunan taş lahitlerin Hz. İsa, eşi olduğu iddiasıyla Mecdeleli Meryem ve oğulları olduğu iddiasıyla Yehuda’ya ait olabileceğini ileri sürüyor. Ancak bu Katolik kilisesinin ve Hıristiyanlık inancının temel tezleriyle çeliştiği için kıyameti koparmış durumda. Zira tez doğruysa Hz. İsa göğe yükselmemiş olacak. Bu ise Kilise’nin otoritesi ve inanç dünyasında ciddi bir kırılma anlamına geliyor.

Elbette bu kritik bir konu ve bir uzmanla konuşmak gerekiyor. İyibilgi okurları için ilahiyatçı Prof. Dr. Şinasi Gündüz’e en çok merak edilen soruları yöneltti. İşte Gündüz’ün sorularımıza verdiği yanıtlar…

  • Bu tür iddialar ilk değil son da değil. Yani uzun bir süredir Hıristiyan dünyasında tartışılan bir konu bu. Hıristiyanlık tarihinde birçok oluşum Hz. İsa’nın göğe çıktığını kabul etmiyor. Var olan 2000 Hıristiyan mezhebinden göğe yükselişi kabul etmeyen birçok mezhep var. Ama kilise buna karşı çıkıyor. Çünkü bu inanç Hıristiyanlığın temelini sarsıyor. Kilise Hz. İsa’nın gökte olduğunu, bir tanrı olarak geri döneceğine inanıyor. İşte bu iddialar Kilise’nin bu inancını çürütüyor.
  • Türkiye’de halk inancı Hz. İsa’nın göğe yükseltildiğini söylüyor. Ancak Kuran’da açıkça Hz. İsa’nın vefat ettiği söyleniyor, hem de altı çizilerek… Ancak nasıl vefat etti, nereye gömüldüğü bilinmiyor. Bunun en önemli kanıtı Kuran’da geçen ve Hz. İsa’ya söylenen “seni vefat ettireceğim ve katıma yükselteceğim” şeklindeki ayet. Kafa karışıklığı “Yahudiler onu öldürdük dediler, onlar yalan söylüyorlar. Allah onu kendi katına yükseltti” şeklindeki ayetten kaynaklanıyor. Ancak bu fiziksel anlamda bir yükselme değil. Onun derecesinin yükseltilmesi, katına alınması manasında. Hz. İsa çarmıha da gerilmedi. Yaşamının geri kalanında ne yaptığı ise tam olarak bilinmiyor. Zira, Kuran peygamberlerin hayatlarını ayrıntılı olarak işlemiyor.
  • Bu lahit gerçekten ona ait olabilir mi? Bu tartışmalı bir konu ancak sanmıyorum. O dönemle ilgili tarihsel kaynaklar çok az. Sadece bir iddia bu. Kanıtlamak gerçekten zor.
  • Mecdeleli Meryem gerçekten Hz. İsa ile evli miydi? İslam’ın temel kaynağı Kuran. Ancak Kuran’da Peygamberler biyografik olarak anlatılmaz. Peygamberi özellikleri vurgulanır. Medeni durumların ile ilgili pek bulunmaz. Bilgi varsa da öğüt olarak vurgulanması için vardır. Kuran’da Allah doğumundan bahsediyor Hz. İsa’nın, havarilerden bahsediyor. Ancak evliliğiyle ilgili hiçbir şey söylemiyor. Bu konuda bilgiler çok sınırlı, bu yüzden bir şey söyleyemeyiz.
  • Kilise Hz. İsa’nın evlendiği iddialarını sapkınlık olarak karşılıyor. Çünkü Hz. İsa onlara göre tanrı. Ancak kimi Hıristiyan gruplar Hz. İsa’nın evlendiği tezi üzerine kendi görüşlerini bina etmişler. Mecdeleli Meryem ile evlendiğini, çocukları olduğunu, günümüze kadar çocuklarının geldiğini iddia ediyorlar. Tapınak Şövalyeleri buna bir örnek. 
  • Peki, bu Katolik kilisesine karşı açılan bir kampanya mı? Tam olarak değil. Bu Katolik Kilisesine karşı bir tutumdan ziyade Hıristiyanlığın gizemli tarihinin oluşturduğu sorun olarak ortaya çıkıyor. Hıristiyanlar karanlık olarak duran bir dönemi kendi kafalarında aydınlatmaya çalışıyor. Bu tür düşünceler ortaçağda dile getirilseydi ateşe atılırlardı. Ancak şimdi rahatlıkla konuşuluyor ve konuşulacak.
     
    www.iyibilgi.com 


Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,030 µs