En Sıcak Konular

İtalya'da hükümete yargıdan kıyak

3 Şubat 2010 21:15 tsi
İtalya'da Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon, adalet reformu çerçevesinde yapılan düzenlemelerden, "Meşru Engel Yasası" adıyla bilinen tasarıyı mecliste kabul etti.

Yeni yasa, başbakan ve kabine üyelerine, görevde oldukları süre içerisinde icraatla meşguliyet gerekçesiyle haklarındaki duruşmalara katılmama hakkı tanıyor.

Berlusconi'nin İsrail'de olduğu sırada bu akşam yapılan oylama, 314 evet oyu ile tasarının kabulüyle sonuçlandı. Toplam 239 milletvekilinin hayır oyu kullandığı oylamada, 40 milletvekili ise çekimser kalmayı yeğledi. Tasarının senatoda da ele alınması gerekecek.

Ana muhalefet konumundaki Demokrat Parti'nin genel başkanı Pier Luigi Bersani, meclisin tasarıya onay vermesini, "Koalisyon, karmakarışık düzenlemeler peşinde. Ama insanlar bu karmaşık düzenlemelerin içerdiği basit anlamın farkında; işin içinde Berlusconi var. Başbakan kendisini yargılatmama konusunda kararlı. Bunun için ülkeyi siyaset ve yargı arasında çılgın bir savaşa sürüklemekten de çekinmiyor" sözleriyle yorumladı.

Muhalefetin Berlusconi'yi yargılanmaktan kurtarma amacıyla hazırlandığını ileri sürdüğü "Meşru Engel Yasası", dokunulmazlık yasası çıkarılana dek bir tür "ara formül" olarak niteleniyor.

Yeni düzenleme, hükümet etme işini duruşmaya katılma imkanından mahkum bırakıcı bir "meşru engel" olarak tanımlıyor. Bu meşru engel, sadece başbakan ve kabine üyeleri için geçerli oluyor. Yasaya göre, zanlının meşru mazeret gerekçesiyle katılmadığı bir duruşmanın, en az 6 ay ertelenmesi gerekiyor. Yargı makamının ısrarı durumunda, meşru mazeret gerekçesi, 3 kez art arda kullanılabiliyor. Dolayısıyla söz konusu tasarı, başbakan ve kabine üyelerine "meşru engel" gerekçesiyle 18 ay boyunca duruşmaya katılmama olanağı sunuyor.

Senatoda kabul edilen ve meclisten nihai onay bekleyen bir başka tasarı ise ceza davalarını belirli bir zaman diliminde sonuçlandırılma zorunluluğu getiriyor. "Kısa sürede yargılama yasası" diye bilinen bu tasarıya göre, cezası 10 yıldan az olan davalarda, ilk aşamanın 3, temyizin 2, Yargıtay aşamasının ise 6 ay içinde sonuçlandırılması gerekiyor. Yargı mensuplarının bir bölümü, rahatsızlık duydukları bu tasarının, bir tür gizli af niteliği taşıdığını ileri sürüyorlar.

Öte yandan, dokunulmazlık yasası da, parlamento gündemindeki yerini koruyor. Başbakan, cumhurbaşkanı, senato ve meclis başkanlarını görevde oldukları sürece dokunulmaz kılan yasal düzenleme, geçen yıl Anayasa Mahkemesi tarafından anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle bozulmuştu. Hükümet, gerekli anayasa değişikliği eşliğinde yapmayı planladığı yeni yasa tasarısında, başbakan, cumhurbaşkanı, senato ve meclis başkanlarının yanı sıra kabine üyelerine de dokunulmaz kılmayı hedefliyor.

aa



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs