En Sıcak Konular

MHP ve BDP'nin önergeleri reddedildi

3 Şubat 2010 19:15 tsi
TBMM Genel Kurulunda; MHP'nin, ''öğretmen atamaları'', BDP'nin, ''JİTEM, Doğu ve Güneydoğu'daki faili meçhuller ve kayıplar''la ilgili araştırma önergelerinin bugün görüşülmesini içeren grup önerileri reddedildi.

TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine MHP ve BDP, grup önerilerini Genel Kurula taşıdı. Öğretmen atamalarındaki haksızlık ve usulsüzlükle ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren MHP Grup önerisi üzerinde konuşan Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, 300 bin kişinin öğretmen olarak atanmayı beklediğini belirterek, öğretmenlerin, mimar ve mühendislerden farklı olarak başka alanlarda çalışma imkanı bulunmadığını söyledi. Asil, AK Parti'nin vekil öğretmenlerle ihtiyacı karşılama politikasını uyguladığını, kendilerinin öğretmen atamalarının sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam edeceklerini kaydetti.

CHP Uşak Milletvekili osman Coşkunoğlu da öneri lehindeki konuşmasında, ''Önce zenginleşelim, sonra eğitime yatırım yapalım'' anlayışının yanlış olduğunu belirterek, batılı ülkelerin eğitime gerekli kaynağı aktararak kalkındığını savundu. Coşkunoğlu, ''AKP'nin pervasızca kadrolaşması muhalefetin değil, halkın sorunudur. Bu anlayışla yapılan atamalar halkı mağdur ediyor. Uşak Eşme'de yatılı bölge okulunda 13 yaşındaki iki kız ağır cinsel tacize maruz kalmıştır. Okulda bayan öğretmen yok'' diye konuştu.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, iktidarları döneminde milli eğitimde 462 bin 998 personelin atamasının yapıldığını, 133 bin yeni derslik yapıldığını, derslik başına düşen öğrenci sayısının 32'ye düştüğünü anlattı. Öğretmen atamalarının, objektif kriterlerle ve bilgisayar ortamında yapıldığını savunan Erdemir, ''Öğretmenlerin sorunlarını biliyoruz, kimini çözdük, kimini çözemedik ama onların durumunu düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi reddedildi.

-BDP'NİN ÖNERİSİ-

Genel Kurulda daha sonra BDP'nin ''JİTEM, Doğu ve Güneydoğu'da faili meçhul cinayetler ve kayıplar'' ile ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisİ ele alındı.

Öneri üzerinde konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, NATO üyesi ülkelerdeki hukuk dışı yapılanmaların soğuk savaş döneminin ardından tasfiye edilmesine rağmen, Türkiye'de bunun yapılmadığını ileri sürdü. Türkiye'deki bu yapılanmanın adının ''Kontrgerilla'', ''JİTEM'' olduğunu savunan Birdal, ''Ergenekon'' Davası kapsamında savcının bu yapılanmanın olup olmadığını Emniyet, Jandarma, TSK ve MİT'e sorduğunu, farklı ve inandırıcı olmayan yanıtlar aldığını söyledi. Birdal, konuya Meclisin el koyması gerektiğini kaydetti.

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik öneri lehindeki konuşmasında, 17 bin faili meçhul cinayetin kayıtlara geçtiğini belirterek, ''Kürt sorununa güvenlik sorunu olarak yaklaşıldı. Nasıl ki PKK hukuk dışı yapılanma ise devlet de hukuk dışı yapılanma oluşturup, 'Bunlar birbiriyle çatışsın' demiştir. Bu yanlış fikirle JİTEM kurulmuştur. Çok sayıda faili meçhul cinayet işlenmiştir. Bu yapılanmaya Jandarma sahip çıkmıyor'' dedi.

''JİTEM'in Türkiye tarihinde kara leke olduğunu'', mutlaka temizlenmesi ve faili meçhullerin aydınlatılması gerektiğini ifade eden Özçelik, Meclisin bu konuda inisiyatif almasını istedi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılına göre daha çağdaş, demokrat ve özgür olduğunu ifade ederek, ''Türkiye artık faili meçhuller ülkesi olmaktan çıkmıştır'' dedi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ise kişisel olarak komisyonunun kurulmasından yana olduğunu, daha önce kurulan Şemdinli Komisyonunda ilk kez Emasya Protokolü'nü gündeme getirdiklerini kaydederek, pek çok faili meçhul cinayetin kendi iktidarları döneminde aydınlatıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından BDP grup önerisi de reddedildi.

aa

 

 



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,603 µs