En Sıcak Konular

'Çile çeke çeke buralara geldik'

3 Şubat 2010 13:33 tsi
'Çile çeke çeke buralara geldik' Başbakan Tayyip Erdoğan, gazetecilerin dün akşam TBMM'de çıkan 'Peygamber kavgası' ve Emine Erdoğan'ın GATA'ya alınmamasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

"Değişen Dengeler ve Türkiye'nin Önemi" konferansından sonra soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Bazı şeyleri söylemenin zamanı gelmişti, bazı şeyleri söylemek zaman istiyor ve eşime yapılanın zamanı gelmişti. Ülkenin önemli bir sanatçısı hastanede yatıyor, eşim kendisini ziyaret etmek istiyor. Eşimin hastaneye alınmamasının akılla, izanla, kurumsal yaklaşımla izahı olabilir mi? Demokrasiyle, özgürlükle ilgisi olabilir mi?" dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu: "Türkiye'de muhalefet bu yaklaşımları benimsiyorsa. Bunlara bulaşmış olanlara avukatlık yapan siyaset varsa. Bu düşündürücüdür. Dün akşam yaşanan olayın farklı bir boyutu var. Bazı şeylerde dürüstlüğün gereğinden bahsediyoruz. Ben eşimin yaşadığı bir olaydan bahsettim. Ben ve eşim 3 yıldır bu olayı gündeme taşımadık. Ben ülkemde gerilim istemiyorum. Sadece bu değil bir çok şey yaşadık. Ama bunları gereken yerlerle paylaştım. Yaşadıklarımı anlatırsam olmaz çünkü ülkem henüz kaldırmaz. Gerekirse belki siyaseti bıraktıktan sonra yaşadıklarımı kaleme almak suretiyle paylaşırım.

Çok önemli bir sanatçı hasta yatağında. Eşim eşinin arıyor. Sonra "Sizinle dışarıda görüşelim" diye bir cevap geliyor. Bunu neyle izah edeceksiniz. Hangi özgürlük çerçevesinde bunu tanımlayacaksınız. Benim vergisini, parasını vermek suretiyle oluşturmuş olduğumuz bir kurumda başbakanın eşini engelleyemeye çalışıyorsunuz. Bunu engelleyebilir miydik engellerdik ama eşimin gözyaşlarını gördük. "

Erdoğan, 'Peygamber' ifadesiyle ilgili olarak da söyle konuştu: " 'Peygamber gibi insan' denmiş. Bu cehaletten olmuş olabilir. Bir insan bu ,ifadeyi kullanmış olabilir. Eğer sen de inançlıysan bunu kabul edemezsin. Benim başkanım böyle bir ifade kullanmış olabilir, ifade doğru değil. 'Peygamber' ifadesi kullanan bu arkadaşı görevden alın talimatı verdim. Benim partimde bu şekilde bir arkadaş barınamaz."

Başbakan, sözlerini "İmam hatip mezunlarına yönelik aşağılayıcı karikatüre tahammül etmem" diyerek noktaladı. "Çileleri çeke çeke buralaralar geldik" diyen Erdoğan, İmam hatip mezunu olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

Erdoğan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), kimlik kartlarında "din" ibaresinin yer almasını insan hakları ihlali olarak değerlendirmesiyle ilgili soruyu "Nüfus cüzdanlarındaki 'din' hanesi kaldırılabilir" şeklinde yanıtladı.

'KÖPEKLERİ BİLE ARAP DİYE ÇAĞIRAN ANLAYIŞTAN GELİYORUZ"

Öte yandan, "Değişen Dengeler ve Türkiye'nin Önemi" konferansındaki konuşmasında Erdoğan, şunlara dikkat çekti: Arap ülkeleriyle Türkiye'nin geliştirdiği ilişkilere ön yargılı bakmak çok yanlış. Efendim Araplar bize ihanet etti. Arapları ihanetle suçlamak, onlara ön yargı ile bakmak çok yanlış bir tutum. Biz köpekleri bile 'Arap' diye çağıran bir anlayıştan geliyoruz malesef. Türkiye geçmişte savaştığı ülkelerle sonradan çok sıcak ilişkiler kurmuştur. Bizzat Atatürk döneminde, Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde de bu böyle olmuştur. Malesef uygulanan yanlış politikalar neticesinde sonraki dönemlerde birçok ülkeyle ilişkide ön yargılarla karşılaştık. Daha birkaç yıl öncesine kadar ülkemize Arap turistler biraz fazla geldiğinde neler yazıyorlardı. Daha birkaç yıl öncesine kadar Yahudi sermayesi ülkemize yatırım yaptığında nasıl başlıklar atılıyordu. Yahu paranın dini, imanı, milliyeti olur mu? En basiti Galataport ihalesinde yaşandı aynı şeyler. Galataport projesine yazık oldu. Bugün Ortadoğu ülkeleriyle geliştirdiğimiz ilişkilerimizi eksen kayması olarak nitelendirenler önyargıları yıkamamışlardır. Bizim Avrupa ve batı ülkeleriyle ilişkilerimiz ne kadar önemliyse Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerimiz de o denli önemlidir. "

sabah



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,781 µs