En Sıcak Konular

Ekmekten siyaset çıktı

3 Şubat 2010 12:12 tsi
Fırıncıların olağan genel kurul toplantısına, siyaset damgasını vurdu.

İzmir Fırıncılar Odası 26. Olağan Genel Kurulu'na, siyaset damgasını vurdu. Oda Başkanı Nejdet Durmuş'un, kendini öven akrostiş bir şiirle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın adını yazdırması tepki çekti.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi de olan Durmuş tarafından kaleme alınan şiir, oda ve derneklerin siyasete ne kadar angaje olduğunu gözler önüne serdi. Genel kurulda CHP'li milletvekilleri, ilçe başkanları ve meclis üyelerinin ön saflarda olması da dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca CHP'lilere tek tek söz hakkı tanınması da parti kongrelerini aratmadı.

Dernek ve odaların siyasetten arındırılması gerektiğinin altını çizen hukukçu, bürokrat ve siyasetçiler, aksi takdirde sivil toplum örgütlerinin asli görevlerini yapamayacağını savunuyor. İsminin açıklanması istemeyen bürokratlar ise meslek odalarının yüzde 50 oranında kamu kurumu niteliği taşıdığını, bu yüzden makam araçlarına varıncaya kadar siyah plaka aldıklarını hatırlatarak, siyasi içerikli mesaj vermelerinin suç olduğunu, suç duyurusunda bulunulması halinde kanuni işlemin başlatılacağını vurguluyor.

Sözkonusu şiir afişini asma sebebini ahilik kültürüne bağlayan ve kendisinin Baykal'la özdeşleştiğini belirten Fırıncılar Odası Başkanı Durmuş, "Ben, genel başkanımın ismini o sözcüklerle yazmaktan gurur duyuyorum." dedi. Rakip başkan adayı Fikri Sırtı ise, "Orada fırıncıların genel kurulu değil, CHP'nin kongresi yapıldı. Bu resmen siyasi bir baskıdır." şeklinde konuştu.

CHP'liler afişe destek verirken AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, meslek odalarının siyasi partilerin uzantısı gibi görünmesinin son derece sakıncalı olduğunu ifade etti. Nejdet Durmuş'u öven şiirin, gizli siyasi mesaj içermesini etik bulmayan Av. Evran Kırmızı da, "Derneklerin ve odaların genel kurul veya toplantılarının, siyasi mesaj taşımaması gerekir. Herhangi bir siyasi partiyle özdeşleştirilmemeleri lazım. Odalarda her siyasi görüşten insan var. Bu tarz mesajlar, bütün üyelere baskı anlamına gelebilir. Sözkonusu siyasi mesaj cezai bir uygulama gerektirmez ama hukuki açıdan uygun değil." dedi.

Bütün fırıncıları temsil eden odanın böyle bir siyasi mesaj vermesinin uygun olmadığını belirten Av. Mustafa Halit Çelik de, "Tüm fırıncıları temsil eden bir kurumun, üyelerinin katıldığı bir genel kurulda siyasi mesaj vermesi etik ve hukuki açıdan uygun değil. Derneklerin bağımsız kalması gerekir. Bu eylem, bağımsız kalınmasını engellemiş. Kendi yönetmeliklerinde böyle bir şey olacağını da sanmıyorum." diye konuştu.

Genel kurul sonunda mevcut Oda Başkanı Durmuş, 16 oy farkla seçimi kazanmıştı.

Akrostiş ne demek?

Fransızca kökenli olan "akrostiş", dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru okunmasıyla yazarın ya da eserin adandığı kimsenin isminin ortaya çıktığı şiir yazma tekniğidir.

bugün



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,721 µs