suları kaynıyor | " /> suları kaynıyor | "/>

En Sıcak Konular

Basra Körfezi'nin suları kaynıyor

3 Şubat 2010 09:24 tsi
Basra Körfezi'nin suları kaynıyor 
ABD İran'a karşı bölgeye füze savunma sistemi ve savaş gemileri sevk ettti. Tahran, Körfez komşularına 'kanmayın' dedi.

Amerikalı yetkililer İran’ın füze tehdidini gerekçe göstererek Basra Körfezi’ne karadan ve denizden füze savunma sistemleri yerleştirirken, İran kıyıları açıklarında avcı füzeleri donanımlı Aegis tipi savaş gemilerinin kol gezmesi ve zaten Suudi Arabistan’da bulunan Patriot sistemleri Kuveyt, Katar Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn’e de konuşlandırıldı. Ancak önceki gün ABD’nin Pasifik’te yaptığı ‘İran’ın gönderdiği bir füzeyi vurma’ denemesi başarısızlıkla sonuçlandı. İran rejimi, ABD’nin Körfez’e füze yığmasının ‘bölgenin başına daha çok belalar açacağı’ uyarısı yapıp, Körfez ülkelerini ‘Amerikan oyununa gelmemeye’ çağırdı.

ABD’nin Körfez yığınağı George W. Bush yönetiminde başlarken, Barack Obama yönetiminde genişletildi. Geçen ay Merkez Karargâh Komutanı David Petraeus, dört Körfez ülkesine sekiz Patriot konuşlandırdıklarını ve Aegis gemilerini Körfez’de sürekli devriye gezdirdiklerini açıkladı. Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Obama isterse, Pentagon’un İran’a karşı askeri seçenekleri hazır tutması gerektiğini söyledi.

Füze kalkanı işlevi de gören Aegis gemileri, SM-3 avcı füzeleri ve gelişmiş radar donanımlı. Balistik füzeleri atmosferde yakalayıp imha eden SM-3 füzeleri 100’den fazla hedef vurabiliyor. Bush yönetiminin planladığı ama Doğu Avrupa’ya konuşlandırılacağı için Rusya’nın tepkisini çeken kalkan projesinde, Obama yönetimi Akdeniz’e Aegis gemileri konuşlandırılması rötuşu yapmıştı.

Size ne zaman saldırdık ki?’

Buna karşı İran Meclis Başkanı Ali Laricani, “Amerikalıların manevralarını ‘bölge ülkelerinin İran’a dair endişelerinden kaynaklanıyor’ diye haklı çıkarmaya çalışması çok ilginç. Bölgedeki sorunun ABD varlığından kaynaklandıklarını fark etmemeleri pek tuhaf. Bölgeye ne kadar silah yığarsanız, evsahibi ülkelerin endişeleri o kadar artar” dedi. Bölge ülkelerinden ABD’nin ‘İran karşıtı politikaları ve İran’ın füze tehdidi söylemine’ kanmamalarını isteyen Laricani, “Bölge ülkeleri ABD’nin yine bir kukla tiyatrosu sahnelediğini anlamalı. Bu, ABD’nin bölgede güvenliği sağlama iddiasıyla, faturasını başkalarına ödeterek, askeri varlığını artırmaya yönelik siyasi komplosu” diye konuştu. Meclis Başkanı, “Son 31 yılda İran hangi komşusuna, hangi bölge ülkesine saldırdı ki” diye sordu. Dün Katar Şeyhi Tamim bin Hamad Tani’yi ağırlayan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Batılıların bölgeye nifak tohumu ekmeye çalıştığını savunup “Kendi siyasi ve ekonomik sorunları çözmek için tüm bölgeye savaşa ateşi yaymak istiyorlar” dedi.

ABD’nin 5. Filo karargâhı Bahreyn’de, hava operasyonları merkezi de Katar’da. NATO da, Körfez ülkelerinden birine uzun vadeli AWACS gözetleme uçağı konuşlandıracağını açıkladı. Ortadoğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü Başkanı Riyad Kahveci gelişmeleri “Bölgede tansiyon artıyor. Savaş seçeneğinin masada durmayı sürdürdüğünü herkese hatırlatıyor” diye yorumladı.

‘İran füzesi’ vurulamadı

Hal böyleyken, ABD’nin İran ya da Kuzey Kore’nin atabileceği olası balistik füzelerii havada yok etme denemesinin başarısız olduğu açıklandı. Pasifik’teki Marshall Adaları’nın Kwajalein atolünden fırlatılan ‘İran füzesini’, Kaliforniya’daki Vandenberg üssünden fırlatılan avcı füze havada yok edemedi. ABD ordusu, sorunun füzelerde değil denize konuşlu X bandı radardan kaynaklandığını açıkladı. İran saldırısı simülasyonuna karşı uzun menzilli savunmanın ilk kez denenip başarısız olması 150 milyon dolara mal oldu.

radikal



Bu haber 956 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs