TSK değişmeli | " /> TSK değişmeli | "/>

En Sıcak Konular

Org.Özkök: TSK değişmeli

3 Şubat 2010 09:10 tsi
Org.Özkök: TSK değişmeli Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri için son dönemde söylenenlerden üzüntü duyduğunu, ancak TSK’nın değişmek zorunda olduğunu söyledi...

Murat Yetkin / Radikal

'TSK da değişecek'

Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri için son dönemde söylenenlerden üzüntü duyduğunu, ancak TSK’nın değişmek zorunda olduğunu söyledi.

“Her şey değişirken, TSK’da değişecek. Bu işlerden korkmamak lazım” diyen Özkök, değişimin yönünü de “Dünya sahnesinde kendinizi nereye layık görüyorsanız, oraya ulaşmaya çalışmak lazım” diye gösterdi.

Şu anda açık konulmasının etik olmayacağını söyleyen Özkök, Kara Kuvvetleri araştırması sonucunda açıklama yapılmasının beklenmesi gerektiğini söyledi.

Özkök, iddia edilen Balyoz planı ile ilgili olarak başta emekli Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan olmak üzere kendisinin ön plana çıkarılmasının ‘Gücüne gittiğini’ ancak her şeyin ‘Zamanla anlaşılacağını’ vurguladı.

Özkök’ün Radikal’in sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

* (Çetin Doğan’ın, açıklamalarını tatmin edici bulmaması hatırlatılınca) “Çetin (Doğan) paşa durmadan beni gösteriyor. Desin varsın. İyi bir arkadaşımızdı, o da onun görüşü. Ama Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) bir hiyerarşi var. Kurumsal sorumluluk başka, ferdi sorumluluk başkadır. Ordu Komutanı olarak onun muhatabı Genelkurmay Başkanı değil, Kara Kuvvetleri Komutanı; zaten Aytaç (Yalman) paşa da söylemiş...”

İnceleme sonucu beklenmeli

* “Genelkurmay Başkanı olduğunuz zaman paratoner gibisinizdir. Her söz size gelir.
Doğrusu da odur. Genelkurmay incelemeler sonuçlanınca bir açıklama yapılacağını söyledi. Kara Kuvvetleri, ya da Genelkurmay’ın bir açıklama yapmasını beklememiz lazım. Benim
daha önce çok açık konuşmam etik olmaz. Zaten devam eden yargı süreci var.”

Basında mahkeme kuruluyor

* “O dönem için yargı devam ederken konuşmayacağımı söylediğim halde adeta basında mahkeme kuruluyor, ısrar ediliyor. Neden böyle olduğunu tam bilmiyorum. Mazlum gördükleri için belki de... (Gülüyor) Kimseyi mahkemeye vermiyorum ya... Aslında bazı eleştiriler hakaret sınırına girebilir, mahkemeye versem. Gücüme gidiyor. Ama katlanıyorum. Zamanla anlaşılır diyorum.”

Değişimden korkmamalı

* “Türk Silahlı Kuvvetleri için çok şeyler söylenir oldu. Bu beni üzüyor. Bu konuda hükümete düşen işler var, TSK’ya düşen işler de var.

Her şey değişirken TSK da değişecek. Bu yönde çalışmalar zaten yapılır. Değişmezseniz, gelişmelerin dışında kalırsınız. Bunun karşısında duramazsınız. Bu işlerden korkmamak lazım...
Dünya sahnesinde yer almak istediğiniz noktaya ulaşmalısınız. Neyi özlüyorsak, kendimizi nereye layık görüyorsak, oraya ulaşmaya çalışmalıyız. Bu aslında bütün kurumlarımız için geçerli.”

Güncel gelişmeleri ayıkladığınızda, Özkök’ün en son kısımda söyledikleri aslında geleceğe en çok kalacak olan ve bugünlerde yaşananları anlama çabasına en çok ışık tutan sözler.

“Her şey değişirken, TSK da değişecek”, son 10 yıldır hem siyasette, hem askeriyede, hem de siyaset-asker ilişkilerinde yaşanan bütün gerilimleri, iniş-çıkışları açıklayabilecek kuvvette bir cümle.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefini 2000 yılı içinde TSK bünyesinden başlayarak MGK, Hükümet ve Meclis zinciriyle oluşan Ulusal Program içinde stratejik hedef kabul etmesini, değişimin tetikleyicisi ve çerçevesi görmek mümkün.

Tıpkı TBMM gibi, TSK da iri cüsseli ve omuzlarında tarihin yükü olan bir yapı ve değişimler kolay, sancısız ve yan etkisiz olmuyor.

Siyasette düzenli aralarla yapılan seçimler, değişimi kesintili kıldığı için rahatlatıyor. Değişime direnişler de meşru siyaset zemininde, muhalefet kurumu çerçevesinde medyama geldiği için yadırganmıyor, hatta sağlıklı işleyişin gereği olarak görülüyor.

Oysa TSK’nın katı hiyerarşisi içinde değişime, ya da ayrı bir kategori olarak, değişimin hızına sergilenen direniş, eskiden suç olarak tanımlanmayan davranışların suç olarak tanındığı yeni yasal zeminde kendisini bir anda yasadışı zeminde bulabiliyor.

Özkök, değişimin sıçrama aşamasına geldiği, (sistemin bir yandan Irak ve Kıbrıs gibi iki dev sorunla uğraştığı) bir anda, kendisini en güçlü noktada hisseden değişime direnci kırarak tarihi bir iş yaptı bana göre.

Bugün Özkök’e yapılan suçlamaların bir kısmının altında ‘Zamanında engellemeyecektin’ hıncı yok mu acaba?

 



Bu haber 959 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,690 µs