En Sıcak Konular

Hükümetin EMASYA umudu

1 Şubat 2010 20:16 tsi
Hükümetin EMASYA umudu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, EMASYA Protokolü ile ilgili olarak, ''Ümit ederim kısa sürede bu çalışma neticelenmiş olur'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cemil Çiçek, ''TEKEL işçilerinin durumuyla'' ilgili sorulan bir soru üzerine, konuyla ilgili olarak gerekli açıklamayı ilgili bakanların yapacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, ''EMASYA Protokolü'nün Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınıp alınmadığına'' ilişkin bir soru üzerine, ''Konu en üst düzeyde cevaplanınca benim ilave söyleyeceğim bir şey yok. Ümit ederim kısa sürede bu çalışma neticelenmiş olur'' diye konuştu.

Çiçek, ''Sayın Başbakan dün yaptığı açıklamada, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ndeki iç tehdit kavramına yönelik bir değişiklik yapılacağını söyledi. Nasıl bir değişiklik öngörülüyor?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Milli Güvenlik Siyaset Belgeleri 5 yılda bir yeniden gözden geçirilir. Kendi dönemimizde 2005 yılında bir değerlendirme yapıldı. Bugün yürürlükte olan metin ortaya çıkmıştı. Aradan geçen 5 yıllık süreç içerisinde bölgede, ülkede, dünyada çok önemli değişiklikler oldu. Tabiatıyla siyaset belgeleri düzenlenirken bu değişiklikler dikkate alınır. Zaten 5 yılda bir gündeme gelmesinin sebebi de oradaki değerlendirmeleri güncelleştirmek içindir. 2010 yılında bu söylediğiniz konu ve konular tüm yönleriyle ele alınacaktır ama bugün için konuştuğumuz bir konu değil. Bunu kendi içinde bir süreci vardır. İlgili birimlerden görüşler gelir, bunlar değerlendirilir. Değerlendirmelerin sonucunda en son olarak da Milli Güvenlik Kurulu'nda görüşülür ve metin haline getirilir. Onun için 2010 yılı bu süreçlerin işleyeceği, çalışacağı bir dönemdir. Daha işin başındayız. Onun için özel olarak, ayrıntılı olarak onu konuşmuş değiliz. Bu çalışmalar yapılıyor. Sonuçta, geldiğinde zaten size bir açıklama yaparız''

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Alevi Çalıştayları ile Türkiye'de ilk kez Alevi vatandaşların sorunları ve talepleriyle ilgili çalışma yapıldığını ifade ederek, ''Böylesine önemli bir konuda devlet kendi vatandaşının taleplerine duyarsız kalmamış, hükümet bu konunun hassasiyetini de idrak ederek geriye dönük, şu veya bu sebeple yapılamamış, dinlenememiş, çözüme kavuşmamış, bir mutabakata varılamamış konularda iyi niyetle bir çalışmayı başlatmış ve olumlu bir noktaya da getirmiştir'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaya, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi ile Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden Refet Angın'ı anarak başladı.

Bakanlar Kurulu toplantısında iki kanun tasarısının imzalandığını belirten Çiçek, bunlardan birinin yapı kooperatifleriyle ilgili olduğunu söyledi.

Türkiye'de 2 milyon 150 bin 860 üyeli 59 bin 129 adet yapı kooperatifi, yaklaşık 140 bin üyeli bin 100 adet küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi, 117 bin üyeli bin 928 adet toplu işyeri yapı kooperatifi olduğunu belirten Çiçek, daha önce bu kooperatiflerin resmi işlemlerinin ve denetimlerinin Sanayi Bakanlığı tarafından yapıldığını, bugün ele alınan tasarının yasalaşması halinde kooperatiflerin kuruluşu, denetlenmesi ve diğer işlemlerinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yapılacağını söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın olanaklarının özellikle denetim açısından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan daha fazla olduğunu ifade eden Çiçek, ''Bu tip yapı kooperatifleri Türkiye'de önemli bir açığı, konut ve işyeri açığını kapatmış olmakla birlikte bir kısım da sorunları var. Yargıya intikal edenler var. Yeterli denetimin yapılamamasından dolayı önemli ölçüde mağduriyetler var'' diye konuştu.

Sorunların ortadan kaldırılabilmesi bakımından bu alanda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu aktaran Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda imzalanan tasarıyla bu ihtiyaçların önemli bir kısımının giderilmiş olacağını bildirdi.

-DEVLET YARDIMLARININ İZLENMESİ VE DENETLENMESİ-

Bakanlar Kurulu'nda ele alınan ikinci tasarının devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesiyle ilgili olduğunu kaydeden Çiçek, bu tasarının hem Türkiye'nin Ulusal Program'daki taahhütleri hem de Avrupa Birliği müzakerelerinde rekabet faslının açılabilmesi açısından önem taşıdığını aktardı.

Tasarıyla, devlet yardımlarıyla ilgili genel ilkelerin belirlenmesi ve uygulamanın denetlenmesine yönelik çalışmalar yapılabileceğini ifade eden Çiçek, Türkiye ile AB arasında ikili anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerin uygulanmasını sağlayacak yetkili bir kurula, denetleme birimine ihtiyaç olduğunu belirtti. Çiçek, ''Bu ihtiyacı ortadan kaldırmış olacaktır. Böylece devlet yardımlarıyla ilgili hizmetler tek elden götürebilecek, özellikle denetleme açısından önemli bir kolaylık getirilmiş olacak. Öbür taraftan da rekabet faslının açılabilmesi için gerekli şart da yerine getirilmiş olacaktır'' diye konuştu.



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs