En Sıcak Konular

Alevilerden Hükümet'e tam destek

1 Şubat 2010 14:24 tsi
Hükümetin Alevilerin sorunlarını çözmeye yönelik başlattığı çalışmalar olumlu bulundu. Adana'daki farklı Alevi kuruluşları ve kanaat önderleri atılan bu adımlara destek verdi.

Ankara'da düzenlenen Çalıştay'a taleplerini içeren bir rapor vererek katılan Adana'daki Alevi Dernekleri, devam eden süreçten umutlu olduklarını vurguladı. Alevi Kültürünü Araştırma Derneği'nde (AKAD) bir araya gelen altı dernek temsilcisi, Alevi problemlerinin hali için gösterilen çabaların 'baltalanmaması' gerektiğinin altını çizdi. Kurumlar adına açıklama yapan AKAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Atıcı, çözümü için bugüne kadar hiçbir iktidarın ciddi anlamda yanaşmadığı Alevi sorunlarının çözümü için hükümetin iyi niyetli bir adım attığını söyledi. Atıcı, "Alevisi, Sunisiyle bilmeliyiz ki bu sıkıntının çözümü çocuklarımızın, torunlarımızın birbirlerinin inançlarına saygılı ve barış içinde yaşamalarını sağlayacaktır." dedi. Gelinen noktada tarafların 'kışkırtıcı beyanlardan kaçınması' uyarısında bulunan Atıcı, özellikle medya kuruluşlarının doğrulatmadıkları haberleri yayınlamamalarını istedi. Buna örnek olarak Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan bir haberde Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun'un Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzetin Doğan için "Siz Alevilerin Fetullah'ı mı olmak istiyorsunuz" diye yazıldığını anlatan Atıcı, "Ben de Çalıştay'da bulundum. Kesinlikle böyle bir ifade kullanılmadı. Yine de emin olmak için Cafer Bey'i aradım. O da bu iddiayı kabul etmeyerek, 'haberi tekzip edeceğini' ifade etti. Çalıştay'ın selamati için bu ve benzeri yanlış haberlerden sakınmak lazım." değerlendirmesini yaptı.

Alevi Çalıştay'ından çıkan sonuçların elbette nihai kararlar olmadığını ifade eden Atıcı, "Nihai kararları hükümetimiz verecektir. Ancak bu kararların geciktirilmemesi ve beklentilerimize cevap verecek nitelikte olması temennimizdir." diye konuştu. Kaynağı Kur'an-ı Kerim ve sünneti nebevi olan Ehli Beyt Öğretisi Aleviliği inanırları olarak Devlet Bakanı Faruk Çelik'ın başkanlığında gerçekleşen Çalıştay'da dileyen her katılımcının - bir kısıtlamaya gerek duymadan- düşüncelerini dile getirdiğine işaret eden Atıcı, organizasyonda Alevi temsilcilerinin "Aleviliğin Kur'an kaynaklı olduğu ve 'Hak, Muhammed, Ali' anlayışıyla tanımladığını hatırlattı. Çalıştay'da Madımak Oteli, zorunlu din dersi, genel bütçeden ödenek ayrılması ve inanç rehberleri, cem evlerinin statüsüne ilişkin varılan ortak görüşlere dikkat çeken Hasan Atıcı, şunları söyledi: "Cumhuriyet tarihinde hiçbir iktidar şimdiki gibi Alevilerin sorunlarını ele alan bir çalışmanın içine girmedi. İsten Alevi Açılımı ve Çalıştay'ı denilsin; atılan bu ciddi adımın nasıl sonuç vereceğini elbette hükümetin uygulamalarıyla ortaya çıkacaktır. Bizim temennimiz ve umudumuz bundan geri düşmemek. Hükümetin bu işi daha ileri götürmesini bekliyoruz."

Kimi Alevi kuruşlarının Çalıştay'dan memnun kalmamalarını 'güncel bir takım menfaatlere' bağlayan Atıcı, şöyle devam etti: "Kimi beklentiler, doğru olan bazı şeylerin yapılmasından alıkoyar. Bu ara bir parti kurulması gündemde. Kişisel kanaatim bu parti kuruluş çalışmaları bazı örgütlerin Çalıştay'a girmesine engel oldu. Ama zaten faaliyete katılmayan kuruşların taleplerinin çok büyük kısmı ele alınıp, sonuçlandırılmış. Bu kesimleri anlamak mümkün değil. Bu niyetleri siyasi görüş ve beklentilere bağlıyorum. Yedi aşamalı düzenlenen Çalıştay'a hükümetle zıt görüşlü kurumlar da katıldı. Bakan Faruk Çelik çok olumlu mesajlar verdi. Umuyorum ki bu iyi niyet hükümette de yansımasını bulacaktır."

Karataş Alevileri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sıtkı Işık Karataş ise Alevi açılıyla ilgili girişimleri yerinde bulduklarını aktardı. Karataş, "Desteklememek, yanında yer alamamak akıl işi değildir." şeklinde konuştu. Alevi İnanç Önderi İmran Cömertpay da Alevilere dönük faaliyetleri yakından takip ettiklerini bildirdi. Cömertpay, "Bugüne kadar bu çalışmalar iyi gitti. Hükümet beklentilerimizi gerçekleştirirse sevineceğiz." dedi.

Alevi kanaat önderi Mehmet Altınbaş da, Alevilik meselesinin yıllardır kanayan bir yara olduğunu açıkladı. Altınbaş, "Bizler de bu ülkenin bir ferdi olarak, vergilerimizi veriyor, hizmet yapıyoruz. Sunni kardeşlerimiz gibi kendi ibadethanelerimizde daha rahat dini yükümlülüklerimizi yerine getirmek istiyoruz. Bu çalışmaları destekliyoruz." ifadelerini kullandı. (CİHAN) 



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,340 µs