En Sıcak Konular

Bağış: Türkiye'de zihniyet değişti

1 Şubat 2010 13:39 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın geçen ay ortalarında Madrid'e yaptığı ziyaret sırasında El Pais ve El Mundo gazetelerine verdiği demeçler bugün yayımlandı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de son 10 yılda "büyük bir zihniyet değişikliği" olduğunu söyledi.

Bağış'ın geçen ay ortalarında Madrid'e yaptığı ziyaret sırasında El Pais ve El Mundo gazetelerine verdiği demeçler bugün yayımlandı.

"10 yıl önce işkence, adam öldürme olayları vardı, ama şimdi bir tane bile yok" diyen Bağış, AB'de uygulanan tüm kuralların Türkiye'de de bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de 50 yıl önce başbakanın idam edildiğini, 30 yıl önce Kafka ve Dostoyevski'nin kitaplarının yakıldığını ve 10 yıl önce dönemin İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu şiirden dolayı cezaevine girdiğini hatırlatan Bağış, "Bugün İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve bu kentin eski belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan şimdi başbakan. 10 yıl önce ülkemde halk Kürt olduğunu söylemeye korkardı. Bugün televizyon ve radyolarda Kürtçe programlar var" diye konuştu.

Birçok değişikliğe uğrasa da halen Türkiye'de "askeri kafayla yapılmış" bir anayasa olduğunu kaydeden Bağış, "Bir AB üyesine uygun bir anayasa olduğunu düşünmüyorum" dedi. Bağış, muhalefetin anayasa değişikliğine ilişkin çağrılarına cevap vermediğini kaydederek, "Gelecek nesiller kaybedilen zamandan dolayı onları cezalandıracak" görüşünü savundu.

Öte yandan, İspanya'nın AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin beklentisinin tam üyelik müzakerelerinde daha fazla fasıl açılması olduğunu ifade eden Bağış, "Türkiye, Avrupa'ya liderlik yapması için İspanya'ya, İspanya da AB'ye tam üyelik olan Türkiye'nin temel hedefine ulaşmasına yardımcı olacak" dedi.

Türkiye'nin Avrupa'nın 6. ve dünyanın 16. en büyük ekonomisine sahip olduğunu ve Avrupa'nın enerji sorununu çözmekte doğal köprü konumunda bulunduğunu kaydeden Bağış, Türkiye'nin genç nüfusuna ve ticaretteki rolüne dikkati çekti. Bağış, "Türkiye'yi aşırı büyük, aşırı ve aşırı Müslüman olarak düşünenler de var. Fransa ve Almanya belki de güçlerini kaybetmekten korkuyorlar. Bir gün bizden daha az Avrupa parlamenterine sahip olabilirler. Ama biz pes etmeyeceğiz. Yasa dışı göç ve terörizmle mücadelede bize ihtiyaçları var" dedi.

Son dönemlerde Libya ve Arnavutluk ile karşılıklı vizelerin kaldırıldığını Rusya ile de aynı konuda görüşmelerin sürdürüldüğünü belirten Bağış, "Eğer AB bizi Schengen bölgesine dahil etmeye hazır olursa, vizeleri kaldırdığımız bu ülkelerle olan anlaşmaları yeniden değerlendirebiliriz" diye ekledi.

aa



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs