En Sıcak Konular

Yasada değişik hazırlığı

1 Şubat 2010 11:54 tsi
AKP'li kurmaylar, Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik için bir çalışma başlattı.

Seçimlerin güvenliğini sağlamak, seçimlerde "yayla yasağı" olarak bilinen ve siyasi partilerin bölgelerinde kendi lehçelerinde propaganda yapmasını engelleyen hükümle ilgili düzenlemelerin olduğu taslak çalışma önümüzdeki günlerde parti yetkili organlarında tartışılmaya açılacak. Seçim barajının da yeniden düzenlediği çalışmada, antidemokratik hükümler ortadan kaldırılacağı iddia edildi.

AKP'li kurmaylar, Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik için bir çalışma başlattı. Seçimlerin güvenliğini sağlamak, seçimlerde "yayla yasağı" olarak bilinen ve siyasi partilerin bölgelerinde kendi lehçelerinde propaganda yapmalarını engelleyen düzenlemenin kaldırılmasını da içeren taslak önümüzdeki günlerde parti yetkili organlarında tartışılmaya açılacak.

AKP'li kurmayların üzerinde çalıştığı taslak metinde; siyasi partiler ve seçim yasalarında değişikliğe gidilerek, başta baraj olmak üzere "antidemokratik" hükümlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiği iddia edildi. AKP'nin, Siyasi Partiler Kanunu üzerinde çalıştığı, taslak metinde SPK'nın, 81, 82 ve 83. maddelerinde de değişikliğe gitmek istediği belirtiliyor.

SPY'NİN 81'İNCİ MADDESİ AÇILIM SÜRECİNE UYGUN DEĞİŞECEK

Bu çerçevede; Siyasi Partiler Yasası'nın "Azınlık Yaratılmasının Önlenmesi" bölümünde yer alan " a) Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde milli veya dini kültür veya mezhep veya ırk veya dil farklılığına dayanan azınlıklar bulunduğunu ileri süremezler. b) Türk dilinden veya kültüründen başka dil ve kültürleri korumak, geliştirmek veya yaymak yoluyla Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde azınlıklar yaratarak millet bütünlüğünün bozulması amacını güdemezler ve bu yolda faaliyette bulunamazlar. c) Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe'den başka dil kullanamazlar; Türkçe'den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar; bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar. Ancak, tüzük ve programlarının kanunla yasaklanmış diller dışındaki yabancı bir dile çevrilmesi mümkündür" şeklinde düzenlenen 81 maddedeki fıkralar "Demokratik Açılım" sürecine uygun olarak değiştirilecek. 81. maddenin a ve b fıkraları korunurken, siyasi partilerin kendi lehçelerinde ya da Kürtçe propaganda yapmaları ise maddenin c fıkrasında düzenlenecek. SPK'nın 81. Maddesinde yer alan c fıkrası; "Siyasi partiler Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında 'Türkçe'den başka dil kullanamazlar'" ifadesinin "Türkçe ve lehçeleri" şeklinde değiştirileceği, "Türkçe'den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar" fıkrasının başına "bölge halkının anlayacağı lehçe" ibaresinin ekleneceği belirtildi.

BÖLGECİLİK VE IRKÇILIK YASAĞI'NA YUMUŞATMA

Siyasi Partiler Yasasının "Bölgecilik ve Irkçılık Yasağı"nı düzenleyen maddeye de yumuşama getiriliyor. Bu çerçevede, SPK'nın, "Siyasi partiler, bölünmez bir bütün olan ülkede, bölgecilik veya ırkçılık amacını güdemezler ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar" 82. maddesinin de yumuşatılacağı ifade ediliyor.

SEÇİMLERDE ALINAN TEDBİRLER DE DEĞİŞTİRİLİYOR

Seçimlerde alınan tedbirlere uymamayı düzenleyen 120. maddede değişiklik amaçlanıyor. Seçim ve seçim sandıklarında güvenliği sağlamak amacıyla 120. maddedeki "Bu Kanun hükümlerine göre yapılan seçimlerin düzen içerisinde ve sağlıklı biçimde yürütülmesi amacıyla hakimin ve sandık kurulunun aldığı tedbirlere uymayanlara, eylem daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde üç aydan altı aya kadar hafif hapis cezası verilir" şeklindeki düzenleme de genişliyor. Yapılacak düzenlemeyle seçim sandıklarının daha güvenli olması sağlanacak. Seçimlerde sahte oy, zorla oy kullanmaya teşvik etme gibi durumlarda da ağır cezalar verilecek.

sabah



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs