CHP ve MHP istedi | " /> CHP ve MHP istedi | "/>

En Sıcak Konular

İlk kez konuştu: CHP ve MHP istedi

1 Şubat 2010 08:13 tsi
İlk kez konuştu: CHP ve MHP istedi 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, askerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin yasa değişikliğinin kabul edildiği gece Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan trafiği ilk kez anlattı.

Muhalefetin 'uyutulduk, kandırıldık' dediği düzenlemenin mutabakatla geçtiğini hatırlatan Ergin, bunun sebebini şöyle açıklıyor: "Çünkü yasanın gece görüşülmesini bizzat muhalefet partileri talep etti." Adalet Bakanı Ergin, muhalefetin sıkça kullandığı "gece yarısı darbesi" sözlerine ise karşı çıkıyor: "Bu tip değerlendirmelere çok üzülüyorum. Çünkü milletvekillerimiz, partilerimiz kendi hukukçularıyla, yöneticileriyle karşılıklı önergeleri üzerinde çalışıldı ve birkaç saat üzerinde duruldu."

Haziran ayında kabul edilen ve geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği 'askere sivil yargı' yolunu açan yasayla ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Yasanın Meclis'te görüşülmesi sırasında iktidara destek veren muhalefet partileri, bir gün sonra tavır değiştirmişlerdi. Muhalefete tavır değiştiren gelişmenin altında 2 subayın Meclis'e yaptığı ziyaretin etkili olduğu öne sürülmüştü. AB kapsamında gerçekleştirilen düzenlemenin mimarı olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tartışması halen süren yasanın görüşüldüğü 'o gece' neler yaşandığını şöyle anlattı: "Parlamento kapanmadan yasanın geçmesi gerektiğini ifade etmek üzere ben o tarihte hem Milliyetçi Hareket Partisi grup başkan vekiliyle hem de Cumhuriyet Halk Partisi grup başkan vekiliyle bir görüşme yaptım. Bu zarureti aktardım kendilerine ve bunun Parlamento kapatılmadan görüşülmesi talebini ilettim. Sağ olsunlar, yardımcı olabileceklerini ifade ettiler. Ancak günlerden yanılmıyorsam perşembeydi ve gündem de yoğun idi. Cuma günü Parlamento'nun çalışması önerisine sıcak bakılmadı. Salıya kalmasını önerdi arkadaşlardan bir tanesi. Salı günü de bir diğer partimiz dedi ki; biz milletvekillerimizi o gün getiremeyebiliriz; Meclis tatile girecek. Bu gece gündemin sonuna bunu ilave edelim diye bizzat muhalefet kendisi teklif etti. Yani gece görüşülmesini özellikle biz talep etmedik." Ergin, muhalefetle uzlaşarak yasama faaliyetinin yapıldığını vurguladı. "Hatta ertesi gün bu düzenlemenin Türkiye'nin hayrına bir düzenleme olduğunu, iyi bir iş yapıldığını söylediler." diyen Adalet Bakanı, oturumda maddeler üzerinde kimsenin söz almadığını ve büyük ölçüde mutabakat içinde düzenlemelerin geçtiğini aktardı.

Muhalefetin 'uyutulduk, kandırıldık' sözlerine çok üzüldüğünü ifade eden Ergin, "Milletvekillerimiz, partilerimiz kendi hukukçularıyla, kendi yöneticileriyle bu önergelerin karşılıklı üzerinde çalışıldı ve birkaç saat üzerinde duruldu." şeklinde konuştu. En çok 250'nci maddenin tartışıldığını anlatan Adalet Bakanı, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Hali-dahil' ifadelerinin değiştirilmesi olayı çok tartışıldı. O önergemizin gerekçesi 9 satırdır. O, 9 satırda da yazılabilecek en açık şekilde gerekçe yazılmıştır. Eğer bizim bir kötü niyetimiz olsaydı, gerekçeyi uzun tutar, içinde gizlerdik yazacağımızı. Ama çok net, "Bu düzenlemenin amacının 250. madde kapsamındaki fiilleri işleyen askerî personelin sivil mahkemelerde yargılanma amacıyla bu önerge getirilmiştir." gibi bir cümle var. Çok net, hiçbir saklama, gizleme arzusu da yok. Önergemizin gerekçesine bakılır ise yazılabilecek en açık metnin, olunabilecek en dürüst şekilde orada yer aldığı görülecektir." Anayasa Mahkemesi'nin iptale ilişkin gerekçeleri ortaya çıktıktan sonra nelerin yapılabileceğinin anlaşılacağını söyleyen Ergin, Türkiye'nin bu problemi aşması gerektiğini vurguladı. Askere sivil yargı düzenlemesini, Türkiye'nin yüklenmiş olduğu yükümlülükleri yerine getirme faaliyeti olarak tanımlayan Bakan Ergin, çalışmanın hiç kimseyi hedefe alarak gerçekleştirilmediğini de sözlerine ekledi. 

zaman



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs