En Sıcak Konular

Aşı'ya yaptığını IMF'e de yapar mı?

1 Şubat 2010 02:58 tsi
Aşı'ya yaptığını IMF'e de yapar mı? 200 bin Haitili'yi IMF öldürmedi mi? iyibilgi Ankara

Böyle bir soruyu ortaya atmak için, hele de küresel bir kurum adına, ciddi bilgilere sahip olmak lazım. Allah’tan bu cümleyi kuranlar, Amerika ve İngiltere’nin önemli gazetelerinin önemli gazetecileri.

Böylece bize daha basit bir iş kalıyor. IMF ile yeni bir anlaşmaya adım adım yaklaşan hükümete ve elbette Başbakan Erdoğan’a, tıpkı “domuz gribi aşısında” gösterdiği reaksiyon zamanındaki gibi, hemen hemen aynı gerekçeleri “anımsatmak”!

Gerçek mi?. IMF’in Haiti’de ölen 200 bin insanın vebalini taşıdığı söylenebilir mi? Deprem doğal bir afet ama, IMF’in onu kat kat ölümcül hale getirmiş olması mümkün.

20 Ocak 2009’da İngiliz Guardian Gazetesi'nde’da Seumas Milne şu satırları kaleme almış..

“Korkunç can kaybı miktarının başlıca nedeninin yoksulluk olduğu ayan beyan ortada: döküntü barakalar, sağlık hizmetlerinin ve kamusal altyapının yokluğu. Fakat Haiti’nin yoksulluğuna, istikrarsız tarihinin veya kültürünün bir özelliği diye bakılıyor.

Halbuki bu yoksulluk dış dünyayla, bilhassa da ABD, Fransa ve İngiltere’yle kurulan ve asırlar öncesine dayanan eşsiz derecede acımasız bir ilişkinin doğrudan sonucu.

Sözgelimi 30 yıl önce Haiti pirinç üretiminde kendi kendine yeten bir ülkeydi. 1990’ların ortasında IMF ülkeyi gümrük vergilerini indirmeye zorladı, ABD buraya sübvansiyonlu üretim fazlasını boca etti ve Haiti bugün pirincin büyük kısmını dışarıdan alıyor.

On binlerce pirinç çiftçisi başkent Port-auPrince’in barakalarına taşınmak zorunda bırakıldı. Geçen haftaki depremde de bir çoğu öldü.”

Gayet açık ve doğrudan değil mi? Buna bir-iki satır daha devam edelim ve daha sert bir başka yazıya geçelim.

“Aynısı 20 yıldır dayatılan borç verme ve yardım koşulları için de geçerli; bu koşullar nedeniyle Haiti hükümetleri özelleştirme yapmak, asgari ücreti indirmek ve zaten yerlerde sürünen sağlık, eğitim ve altyapı hizmetlerini azaltmak zorunda kaldı.

“Şimdi bile yeni IMF kredileri, Haiti’nin elektrik fiyatlarını artırması ve kamu sektörü ödemelerini dondurması şartlarına bağlanıyor.”

Şimdi ABD’ye geçelim. New York Times’in çok satanlarından “Armed Madhouse”un yazarı, araştırmacı gazeteci Grep Palast’ın 21 Ocak tarihli yazısından alıntılarımız daha kısa ama daha çarpıcı.

“Doğal felaket diye bir şey yoktur. 200.000 Haitili derme çatma evler ve IMF’in ‘kemer sıkma’ politikaları yüzünden ölmüştür.

Papa ve Baby’nin bitiremediğini (Haiti’nin baba-oğul diktatörleri) IMF bitirdi.”

Bu yazıdan bir cümlelik alınta daha yapacağız. Bu cümlede kullanılan sıfatların ve tanımlamaların dahi IMF’den uzak durmak için yeterli olduğu düşünülebilir.

“Bir IMF planı kamu hizmetlerini kesmenin ülkenin zenginleşmesine yardım edeceği irrasyonel inancıyla zombileşen  ekonomistlerin yönettiği bir Vudu ayinidir.”

Şu sıralar IMF kelimesi Türkiye’de her geçtiğinde, “IMF’e ihtiyacımız yok ama…” diye başlayan cümlelerin "ama"sı ne?



Bu haber 2,156 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs