En Sıcak Konular

Sevigen: Domuz Gribi'nde ilaç firmaları kazandı, Türkiye kaybetti

31 Ocak 2010 15:40 tsi
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Domuz Gribi konusunda "Tek karlı çıkan ve kazanan taraf ilaç firmaları olmuştur. Türkiye ise kaybetmiştir" dedi.

Sevigen, TBMM Başkanlığı'na Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığı'na verdiği önergesinde, Domuz Gribi aşılarının hangi usul ve esaslara göre ithal edildiğini sordu.

Sevigen, soru önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:

"Uzmanların verdiği bilgiye göre, aşıların İhale Kanunu'na aykırı şekilde, bizzat Bakan'ın emriyle ihale edildiği ve hangi usülle, hangi şartlarda ihale edildiği bilinmemektedir. Bakan Akdağ, 43 milyon doz aşı alınacağını ve yaklaşık 220 milyon euro ödeme yapılacağını açıklamıştı. Ancak kamuoyu kaç doz aşı alındığını ve ne kadar para ödendiğini bilmemektedir"

Sevigen, aşıların elde kaldığını, tüm ülkelerin ellerinde kalan aşıları geri iade etmek ya da satmak istediklerini de belirterek, Akdağ'a şu soruları sordu:

"-Önce havaalanlarına milyon dolarlık kameralar alındı, daha sonra Domuz Gribi ilacı ve ardından da milyonlarca dolarlık Domuz Gribi aşısı satın alındı. Domuz gribi konusunda ortada somut hiçbir veri yok iken bu kadar aşırı tedbirin maliyeti ne olmuştur?

-Türkiye'de Domuz Gribine ilişkin tedbirler ne zaman alınmaya başlandı? Bu tedbirler sırasıyla nelerdir?

-Başbakan Erdoğan, Sağlık Bakanı olarak aşı olunması konusunda yaptığınız açıklamaların aksine kesinlikle aşı olmayacağını açıklamıştı. Sayın Erdoğan Dünya sağlık örgütlerinin "Domuz Gribinin ve tedbirlerinin abartıldığı" yönündeki uyarılarını önceden biliyor muydu? Başbakan Erdoğan'ın sürekli basına "bu konuyu abartmayın" yönünde telkinlerde bulunmasının sebebi konunun perde arkasını bilmesinden mi kaynaklanıyor?

-Domuz gribi sebebiyle bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısı kaçtır?

-Türkiye Domuz Gribi aşısı için hangi firmalarla anlaşmıştır? Yapılan anlaşmanın içeriği nedir? Alınmayan aşılar için bir tazminat ödenecek midir?

-Kaç doz aşı alınmıştır? Bunun için ne kadar para ödendi?

-İngiltere'den alınan domuz giribi aşısının bozuk çıktığı doğru mudur? Bu aşılar iade edilmiş midir? Parası geri alınmış mıdır?

-Domuz gribi aşısı yapılan vatandaşlar yan etkileri konusunda uyarılmış mıdır? Aşı yapılanların takibi yapılmış mıdır?

-"Aşılama olmaz ise çok fazla insanın hayatını kaybedeceği, hastanelerin hastalarla dolup taşacağı" belirtildi. Ancak uzmanlar ocak ayı itibariyle böyle bir patlamanın olmadığını vatandaşların gereksiz yere paniğe sevk edildiğini söylemekteler. Bu konuda "bir bardak suda fırtına koparmanın" Türkiye'ye ne kadara mal olduğunun farkında mısınız?

-Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı okullarda Domuz Gribi tatili yüzünden kutlanamadı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

-Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan dezenfeksiyon çalışmaları için ne kadar para harcandı?"

haberler.com



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,668 µs