En Sıcak Konular

Karasu, sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya

31 Ocak 2010 14:49 tsi
Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Sakarya'nın Karasu ilçesi, denizin tehdidi altında olduğu bildirildi.

Liman ve mendirek inşaatı nedeniyle daralan kumsaldan 150 metre kadar içeri giren Karadeniz, kıyıda bulunan onlarca yazlık evi yıktı. Sahildeki yıkılan evler deprem görüntüleri oluştururken, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, denizin 50 metre daha içeri girmesi durumunda ilçe merkezinin sular altında kalabileceği uyarısında bulundu.
 
Karadeniz'in gözde turizm merkezlerinden biri olan ve liman inşaatıyla birlikte sanayi kenti olma yolunda ilerleyen Karasu ilçesi her gün gittikçe sahilden içeri giren denizin tehditi altında bulunuyor. Çinli otomotiv üreticisi Chery'nin de fabrika kurmayı planladığı Karasu'da liman ve mendirek inşaatı nedeniyle daralan kumsaldan 150 metre kadar içeri giren deniz, şimdiye kadar sahilde bulunan onlarca yazlık evi yıktı. Sahilde Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü tarafından önlem için yapılan kıyı tahkimatları da soruna çözüm getirmedi.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Karadeniz'in hırçın dalgalarının ilçeyi tehdit eder boyuta geldiği uyarısında bulunarak sorunun çözümü için acil yardım çağrısında bulundu.

İspiroğlu, "Deniz 50 metre içeri girerse çok büyük felaket olabilir. İlçe merkezi deniz seviyesinden 50 santim düşük. Bir fırtına daha olur dalgalar bir noktadan patlatırsa 50 metre sonra deniz suyu kent merkezine kadar ulaşabilir. Kent Venedik'e dönebilir." dedi.

DLH'nin denizin içeri girmesini engellemek için yaptığı 12 kıyı tahkimatının da soruna çözüm getirmediğini kaydeden İspiroğlu, kıyı kanununa göre kendilerinin bir müdahalede bulunamadıklarını ifade etti.

Denizin yazlıkları yıkmasıyla sahilin savaş alanına döndüğünü vurgulayan İspiroğlu, yıkılan evlerin enkazının bir an önce kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Her geçen gün içeri giren denizin sahili yok ettiğini bununda turizmi olumsuz etkilediğini bildiren İspiroğlu, şunları söyledi: "Turizm gelirlerimizde düşüş var. Bu konuda avukatlarla görüştük. Turizm Bakanlığı ve DLH hakkında dava açmak istiyoruz. DLH bu sorunla ilgilenmiyor. 12 tane tahkimat yaptı onlar bile fırtınada zarar gördü. Karadeniz'e dikine 25 metre tahkimat yapıyorsun bu dayanır mı Karadeniz'e? Dalgalar limandaki 16 tonluk beton blokları bile devirdi. Geçen hafta oluşan fırtınada dalgalar 100 kilometre hızla kıyıya vuruyordu. Giderken de kum, ev ne varsa götürüyordu."

cihan



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs