En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: 4-C kölelik düzeni değil

31 Ocak 2010 12:51 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tekel işçilerinin durumuna yönelik olarak, ''Biz çalışmayı birkaç seçenek üzerine kurguladık. Hem bir takım hakların hem de mali durumların iyileştirilmesine yönelik seçenekler söz konusu. Bu seçenekleri Başbakan'a sunacağı

Kanal 7 Televizyonunda ''Başkent Kulisi'' programında soruları yanıtlayan Şimşek, hükümetin işin başından bu yana yapıcı bir tutum sergilediğini, olaya sadece Tekel işçileri boyutuyla bakılmadığını belirterek, üzerinde çalışılan düzenlemenin, Tekel işçilerine özgü olmayacağını çünkü o zaman haksızlığa yol açabileceğini, özelleştirme kapsamında açıkta kalan tüm çalışanlara imkanlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Özelleştirmenin Türkiye'de 1980'lerin ikinci yarısından başlayıp devam ettiğini ifade eden Şimşek, AK Parti iktidarından önce özelleştirme nedeniyle açıkta kalan işçiler için herhangi bir düzenleme söz konusu olmadığını belirtti.

Şimşek, ''Geçmişte özelleştirme yapılır, mevcut mevzuat çerçevesinde kıdem ve ihbar tazminatları ödenirdi, tabiri caizse kapının önüne bırakılırdı. Bizim hükümetimiz bunu doğru bulmadı. O günün sendika başkanlarıyla bir çalışma yapıldı. 2004 yılından önce herhangi bir düzenleme yok. 2004 yılında 4-C'yi yapınca, biz tekrar kamuya aldık ama 4-C'nin kendine özgü düzenlemeleri var'' diye konuştu.

-''AYLIK MAAŞLAR DEPOLARDAKİ TÜTÜNDEN DEĞERİNDEN DAHA YÜKSEK''-

Maliye Bakanı Şimşek, Tekel'in 1980'li yıllarda çok önemli bir işletme olduğunu ifade ederek, 1980'de 67 bin olan işçi sayının 2000'li yıllara gelindiğinde çok düştüğünü belirtti.

Son birkaç yılda sigara fabrikalarının özelleştirildiğini, yaprak işleme tesislerinde depolarda tütün kalmadığını anlatan Şimşek, ''Bizim aylık olarak ödediğimiz maaşlar depolardaki tütün değerinden daha yüksek'' dedi.

Tekel'in özelleştirme kararının kendi hükümetleri döneminde alınmadığına işaret eden Şimşek, 2001 yılında çıkarılan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla Tekel'in özelleştirme kapsamına alındığını kaydetti.

Şimşek, Tekel'de 12 bin 158 kişinin çalıştığını, bunun 10 bin 800'ünün işçi statüsünde olduğunu, işçi başına ortalama 41 bin lira kıdem ve ihbar tazminatı hesaplandığını belirterek, ''Tekel işçileri, bize bir ayrıcalık tanınsın biz farklıyız. 4-C kategorisine alınmasın diyor'' dedi.

-ÇALIŞMA, SADECE TEKEL İŞÇİLERİNİ KAPSAMIYOR-

Maliye Bakanı Şimşek, 2004 yılında bugün beğenilmeyen 4-C düzenlemesi yapılırken, sendika başkanlarının başbakana teşekkür ettiğini söyledi.

Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya talimat verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Cuma günü sabahtan beri teknik bazda çalışmalar yaptık. Önümüzdeki 1-2 gün içinde yaptığımız çalışmalar Başbakanımıza sunulacak. Çalışmayı sadece Tekel işçilerine yönelik bir düzenlemeden çok o kapsamdaki bütün çalışanları içerecek şekilde yaptık. Çünkü öteki türlüsü haksızlık olur.

Tekel işçilerinin hepsinin iş akdi fesh edilmiyor. Toplamda 12 bin 154 kişi var, bunun bir kısmı memur onlar zaten devlete doğrudan doğruya geçiyor, işçilerse toplamda 10 bin 818 kişi diyelim, bunun da bir kısmını depoları açık tutacağımız için bir süre daha istihdam ediyoruz. Aslında iş akdi feshedilmesiyle karşı karşıya olanların sayısı yaklaşık 8 bin 364 kişi.''

-''4-C KÖLELİK DÜZENİ DEĞİL''-

''Basın-yayın organlarında Tek Gıda-İş Başkanının 4-C'yi kölelik düzeni olarak nitelendirdiği ve Başbakan Erdoğan'ın konudan yeterince bilgisi olmadığı'' yönünde haberler olduğu sorusu üzerine de Şimşek, 4-C'nin kölelik düzeni olmadığını ifade etti.

Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi:

''Bunlara ödediğimiz maaşlar aylık 772 lirayla 938 lira arasında değişiyor. Bugün Türkiye'de en az 3 milyon asgari ücretli vatandaşımız var. En az 3 milyon-3,5 milyon işsiz vatandaşımız var. Hakkikaten kölelik sistemi ise onu zamanında sendikalar önerdi. Bugün beğenilmeyen 4-C düzenlemesi yapılırken, sendika başkanları çıktılar Başbakanımıza teşekkür ettiler, alkışladılar. Bu bir açılım olarak sunuldu. Sayın Başbakanımızın 4-C'nin doğasını bilmemesi diye birşey olamaz. Basına kapalı bir toplantının içeriğinin - ve bu iddialar yalan - bu şekilde aksettirilmesi doğru değil.

Sendika, 'Maliye Bakanlığı sadece bizi inceledi' dedi. 2007'den bu yana tam 57 sendikayı inceledik, 20'sinin inceleme raporları tamamlandı. Bahse konu olan sendikanın inceleme raporları tamamlanmadı. Sırf bu Tekel eylemi nedeniyle Maliye Bakanlığını sendikaları incelediği iddiası var, öyle birşey söz konusu değil. Sadece bir sendikaya ilişkin inceleme yapıldığı iddiası tamamen asılsız.''

-''BİZ SEÇENEKLERİ BAŞBAKAN'A SUNACAĞIZ''-

Şimşek, ''yaptığınız çalışmayla ilgili detay verebilir misiniz'' sorusu üzerine de çalışmayı birkaç seçenek üzerine kurguladıklarını belirtti.
 
Maliye Bakanı Şimşek, ''Hem bir takım hakların hem de mali durumların iyileştirilmesine yönelik seçenekler söz konusu. Bu seçenekleri biz Sayın Başbakan'a sunacağız. Tekel işçilerimizin bu soğukta Ankara'da olmaları tabii ki bizi de üzüyor'' dedi.

Şimşek, çalışmanın sonuçlarına ilişkin birşey söyleyemeyeceğini, alternatifler hazırladıklarını hükümete sunacaklarını kaydetti.

Tekel işçilerinin işlerini kaybetmediğini, devlette işe alındıklarını ifade eden Şimşek, ''Tabii ki bu olayı dramatize etmek, popülizme kaçmak çok kolay. Devlet olarak kaynakların rasyonel kullanılmasını gözetmek durumundasınız. Hak, hukuk diyecek olursanız, burada 4-C kategorisi var, o beğenilmiyor, burada hukuksuzluk, adaletsizlik söz konusu değil. Burada şartlar yetersizdir tartışması var. Biz eskiden çok yüksek maaş alıyorduk, daha az maaş ile bizi devlete alıyorsunuz, biz maaşlarımızın düşmesini istemiyoruz, bütün tartışma bu'' diye konuştu.

aa



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs