seçim barajı açıklaması | " /> seçim barajı açıklaması | "/>

En Sıcak Konular

Şahin'den seçim barajı açıklaması

31 Ocak 2010 12:27 tsi
Şahin'den seçim barajı açıklaması TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gerçekleştirilecek Anayasa değişiklik paketi içinde seçim barajının düşürülmesi konusunun da olabileceğini ifade etti.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, seçim barajının düşürülmesiyle ilgili olarak, ''Bir anayasa değişikliği teklifi içerisinde belki böyle bir madde de olacaktır. Ben, Meclis Başkanı olarak tarafsız bir konumda olduğum için Meclis Başkanlığına gelmesi muhtemel olan bir değişikle ilgili fikir beyan etmem farklı yorumlara yol açar'' dedi.

İslam Kalkınma Örgütü Parlamento Başkanları (İKÖPAB) Konferansı dolayısıyla Uganda'nın başkenti Kampala'da bulunan TBMM Başkanı Şahin, toplantının değerlendirmesini yaptı ve AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Şahin, İKÖPAB toplantısında ağırlıklı olarak Filistin sorununun ele alındığını, ancak Afrika ülkelerinde, Yemen'de, Azerbaycan'da, Afganistan'da Batı Trakya'da da sorunlar bulunduğunu belirterek, 51 üyeli örgütün daha etkin hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, konferansın sonunda yayımlanacak bildiriyle İslam ülkelerinin içinde bulunduğu sorunlara yeniden vurgu yapılacağını kaydetti.

Konferansta, Uganda Devlet Başkanı'nın gelişmiş İslam ülkelerinin, yoksul diğer İslam ülkelerine yatırım çağrısını değerlendiren Şahin, şunları söyledi:

''Türkiye, Afrika bölgesini ihmal etmiş. Ancak, son yıllarda Afrika'ya özel bir ilgi gösteriliyor. Türkiye'de, 2005 yılı Afrika Yılı ilan edilmişti. 2008 yılında İstanbul'da Afrika ülkelerinin bir araya geldiği zirve yapıldı. Bunun sonucunda 15 ülkede büyükelçilik açılması kararı verildi. Şimdi Uganda'da da büyükelçilik açılıyor. Büyükelçimiz 1 Martta göreve başlıyor. Ve Türkiye artık Afrika'da var ve ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkiler geliştirmeye başladı. Büyükelçilik açıldığında burada da (Uganda) süreç hızlanacaktır. Daha etkin bir konumda olacaktır. Çünkü, Afrika ülkeleri Türkiye'ye olumlu nazarla bakmakta ve Türkiye'yi sevmektedirler.''

Şahin, Ermenistan ile sınır kapısının açılması konusundaki bir soru üzerine, Kafkasların barış ve istikrar bölgesi olmasını istediklerini belirterek, ''Azerbaycan-Karabağ işgaline son verilmesini arzu ediyoruz. Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, bölgenin genel olarak normalleşmesinden geçiyor. Ve bunu herkesin görmesi lazım'' dedi.

''YARGIYA İNTİKAL ETMİŞ BİR KONU''

"Balyoz Harekatı Planı'na ilişkin iddialarla ilgili eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın ifadeye çağrılacağı yolundaki'' haberlerin hatırlatılması üzerine Şahin, şöyle konuştu:

''Yargıya intikal etmiş bir konuda değerlendirme yapmamaya hep özen gösterdim. Bir takım darbe planlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda inceleme başlatmışsa, soruşturma başlatmışsa, Anayasa gereği artık kimsenin bir değerlendirme yapmaması gerekir. 'Bunlar komplodur, senaryodur' gibi sözler bile yargıyı etki altında bırakacak sözlerdir. Açılmış davaların sonucunu beklemek gerekir. Bu anlamda sorulan soruya cevap vermem, olumlu veya olumsuz değerlendirme yapmam mümkün değil. Bu değerlendirmeyi yapacak olan bağımsız yargı organlarıdır. Herkes kendi işine baksın, yargı organlarının, savcılarımızın işine karışmayalım. Hakim ve savcılarımızı da etki altında bırakıcı anlamda açıklamalardan herkesin kaçınması gerekir.''

Şahin, bunları herhangi bir kişiye cevap vermek için değil, inandığı hukuk kuralları çerçevesinde yaptığını vurguladı.

''BİR BİRİMİZLE UĞRAŞMANIN HİÇ ALEMİ YOKTUR''

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, ''Her parti için kapatma davası açılıp açılmayacağı kendi fiilleriyle ölçülür. Bunu partiler zaten hisseder'' şeklindeki açıklamasıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Şahin, şunları kaydetti:

''Türkiye artık bir dünya devleti olmuştur. Sözü dinlenen bir ülke haline gelmiştir. Böyle bir ülkenin hala kendi içinde darbe iddiaları, siyasi parti kapatma iddialarıyla meşgul olması, dünyanın gittiği istikamete ters düşmektedir. O nedenle, Türkiye, darbe sözünü de siyasi partileri kapatma düşüncesini de gündeminden çıkarmalıdır. Çünkü, halkımızın gündemi huzurdur, barıştır, daha fazla refahtır. Ve meselemiz, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde Türkiye'nin dünyanın nasıl en çok kalkınmış ülkeleri arasına sokacağız meselesidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hangi sorumluluk altında bulunurlarsa bulunsunlar, buraya odaklanmalı, siyasiler de buraya odaklanmalıdır. Türkiye'nin hedefleri büyüktür, büyük hayallerimiz olsun, bir birimizle uğraşmanın hiç alemi yoktur.''

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Şahin, Anayasa'da değişiklik yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile katılım müzakereleri içinde olan bir ülke olduğunu hatırlattı. Şahin, şöyle devam etti:

''Bizim AB müktesebatını işlemek, mevzuatımıza yansıtmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bizim müzakere sürecinde bazı fasılların açılabilmesi için Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklikler yapmamız gerekiyor. Yürürlükte bulunan Anayasa'nın, 1982 yılının olağanüstü bir dönemin ürünü olduğunu, artık Türkiye'ye dar geldiğini, çağdaş, demokratik bakışla yeniden bir anayasa yapılması gerektiğini herkes söylüyor. Bu konuda çalışma yapmayan siyasi parti, sivil toplum örgütü kalmamıştır. Bir anayasa değişikliğinde, en azından Türkiye'nin gelişimini, demokrasisinin daha çağdaş hale gelmesini engelleyen maddelerinde değişiklik yapılmalıdır. Bu gayet doğaldır.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ''seçim barajı düşürülebilir'' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Şahin, TBMM Başkanı olduğunu hatırlatarak, ''Bir anayasa değişikliği teklifi içerisinde belki böyle bir madde de olacaktır. Ben, Meclis Başkanı olarak tarafsız bir konumda olduğum için Meclis Başkanlığına gelmesi muhtemel bir değişikle ilgili fikir beyan etmem farklı yorumlara yol açar'' diye konuştu.

aa



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs