En Sıcak Konular

Kamuda tepegöze Erdoğan engeli

31 Ocak 2010 10:54 tsi
Hükümet kamuda kameralı takibe "özel hayat" sınırı getirdi. Başbakan Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelge "temel kişilik haklarına" aykırı izlemeyi yasaklıyor. Oda, koridor gibi yerlere kamera konulamayacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre bundan sonra kamu kurumlarında "insan onuru ve temel kişilik haklarına" aykırı izleme yapılamayacak. Oda, koridor, seminer ve toplantı salonlarına kamera yerleştirilemeyecek. Telekulak, teknik takip tartışmaları sürerken yayınlanan "Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler" başlıklı genelgede şöyle denildi: "Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet yürütülen mahallerin kamera ile izlenmesi uygulamaları gözden geçirilecek. Zorunlu güvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gerçekleştirme amacı dışında insan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı bir şekilde kamu görevlilerinin izlenmesine imkan veren uygulamaların tespiti durumunda bunların önüne geçilecek, gerekli tedbirler alınacaktır."

"İNSAN HAKLARI AYARI"

Meclis Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, genelgenin yerinde olduğunu belirterek "Bir çalışan ya da yöneticinin misafiri ile diyaloğu, telefon konuşması kayda alınamaz. Bu insan haklarına, mahremiyete saygısızlık" dedi. Dinleme ve izlemelerde "insan hakları" ayarı yapılacağını söyleyen Köylü, "Bina girişlerinde güvenlik amacı dışında çalışanların görev alanlarına, odalarına kamera yerleştirilmesi doğru değil. TCK'da 'gizliliğin ihlali, haberleşmenin deşifresi, kişisel verilerin açıklanması' suç. Gizli kamera da başlı başına bir suç unsuru. Müdürün odasındaki iki personelle özel konuşması televizyonda yayınlanıyor. Bu insan haklarına aykırı. Binaların girişine bile 'Kamera ile izleniyor' yazısının görünür bir şekilde asılması gerekiyor. Okulların kamerayla izlenmesi de tartışıldı ve doğru olmadığı görüldü" diye konuştu.

YÖNETMELİK NELER GETİRİYOR:

Sendika ve konfederasyon yönetici ve temsilcilerinin sendikal faaliyetler kapsamında yapacakları basın açıklamaları, disiplin soruşturmasına konu yapılmayacak.

Geçici görevlendirmelerin sürekli görevlendirme halini almaması için tedbir alınacak.

Belgelendirilmesi halinde personele özürlü aile ferdinin günlük bakımı için izin kullanımında kolaylık sağlanacak. Personel mesai saatleri dışındaki nöbet görevinden ve gece vardiyasından muaf tutulacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet yürütülen mahallerin kamera ile izlenmesi uygulamaları gözden geçirilecek.

Memurlara disiplin soruşmasında tanınan 7 günlük savunma süresi konu ve kapsam dikkate alınarak uzatılabilecek.

Memurların hafta sonu ve resmi tatil günlerinde ikamet etmekte oldukları il dışına çıkmaları kolaylaştırılacak.

Sabah

 



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs