En Sıcak Konular

Yine YÖK yine "yok!"

0 0 0000 00:00 tsi
Yine YÖK yine YÖK'ün Cumhurbaşkanı'na sunduğu raporda, üniversitelerde türban yasağının meşruluğu savunuldu, ÖSS'de tek katsayı uygulaması ''koşulları eşit olmayan bir yarışma''ya benzetildi. İşte o raporun ayrıntıları...

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında oluşturulan Strateji Komisyonu'nun hazırladığı 251 sayfalık ''Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi'' raporu, kitap haline getirildi.
 
Türban tartışmaları:
Raporda, ''Türban diye adlandırılan ve ''İslami simge'' haline getirilen, genç kızların örtünme biçiminin, kamusal alanda kullanılmasının yasaklanması ile ilgili bir ön tespit yapmakta yarar vardır. Zira bu örtünme biçiminin, kamusal alanda yasaklanması, önce ulusal yargı organlarımızın, ardından da uluslararası mahkemelerin bağlayıcı kararlarına dayanmaktadır" denildi.
 
Üniversitelerin de diğer kurumlar gibi bu kararlara uymakla yükümlü olduğu belirtilen raporda, "Bu tür yasaklamalardan hoşnut olmayanlar, bunların değiştirilmesinin hukuki yollarını hiç kuşkusuz kullanabilirler. Ancak, bir hukuk devletinde, kurallara ve mahkeme kararlarına uymak bir yurttaşlık görevi olduğu gibi, aksi yöndeki tutum ve davranışlar karşısında uygulanacak yaptırımlara katlanma sorumluluğu da vardır" ifadesi kullanıldı.
 
Raporda ayrıca, "Bu açıklamalar dikkate alınmadan YÖK'ü ve üniversiteleri sürekli olarak töhmet altında bırakmak isabetli olmamaktadır'' denildi.
 
Katsayı tartışmaları:
Raporda, üniversiteye giriş sınavında öğrencilere uygulanan farklı katsayıların, meslek liselerinden mezun olanlar için ''üniversiteye giriş yolunu tıkadığı'' iddiası ile sığ bir tartışmanın başlatılmış olduğu ifade edildi.
 
Raporda, ''Katsayı ile ilgili düzenlemeler, ortaöğretim (meslek liseleri ve genel liseler) öğrencilerinin, üniversite giriş sınavındaki başarıları değerlendirilirken, lise döneminde seçmiş oldukları alanlara göre kendilerine bir avantaj sağlamayı hedeflemektedir. Hiçbir ayrım yapmadan, bütün lise mezunlarına üniversiteye girişte tek bir katsayı uygulaması yapmak, koşulları eşit olmayan bir yarışma yaptırmakla eş anlamlıdır" denildi.
 
Yükseköğretim sistemi:
Kitabın, ''Türkiye'de Yükseköğretim Sisteminin Bugünkü Yapısı ve Performansı'' başlıklı bölümünde YÖK'ün kendi yapısı değerlendirildi.
 
Raporda, ''YÖK'ün başlangıç tasarımında, yükseköğretim sisteminin yönlendirilmesinde mali teşvik unsurlarından yararlanması düşünülerek, bütçe süreçlerinde önemli roller oynaması öngörülmüştü. Ama zaman içinde ve özellikle yaklaşık son 15 yıldır, üniversitelerin bütçelerinin dağıtımında, bir çeşit ''postacı'' rolünden daha fazla bir görev üstlen(e)memiştir'' denildi.
 
Üniversitelerin finansal yönetimi:
Devletin, üniversiteleri kendi ürettiği kaynaklarla bir başka ifadeyle özel finansmanla baş başa bırakma eğiliminde olduğunun ifade edildiği raporda, 2003 yılından itibaren üniversitelerin döner sermayelerinin hükümetin kararlarıyla önemli kayıplara uğradığı savunuldu.
 
Raporda, ''İlk belirtilmesi gereken nokta Türkiye'nin yükseköğretime ayırdığı kaynakların azlığıdır. Eğer arzı artırıp, kaliteyi yükselterek, çağdaş bir iddia taşınmak isteniyorsa finansman modelinde önemli değişiklikler yapmak gerekecektir" denildi.
 
Raporla ilgili olarak 17 üniversite ve ilgili 3 sivil toplum kuruluşu görüşlerini YÖK'e iletti, 163 paydaş da kişisel görüşlerini ve önerilerini YÖK'e yazılı olarak verdi.
 
Dünya Bankası çalışma grubu yeni bir seçenek sundu, bunun sonucunda da Strateji Komisyonu'nca tüm görüşler değerlendirildi ve ''Türkiye Yükseköğretim Stratejisi'' üzerinde mutabakat sağlandı.
 
Öğrenci kalitesi:
Uygulanmakta olan öğrenci seçme sınavının, kendini ifade etmede zorlanan, sorun çözme becerisi yeterince gelişmemiş, sosyal etkinlik deneyimi olmayan, toplumdan kopuk, ortaöğretimin temel amaçları ile yoğrulmamış bir lise mezunu profilinin yetişmesine yol açtığının vurgulandığı raporda, sınav sisteminin öğrencinin ruhsal durumunda da olumsuzluklara neden olabildiğine dikkat çekildi.
 
Türkiye'de sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin çok yüksek olduğuna işaret edilen raporda, ''ÖSS, öğrencinin yeteneğini ve bilgisini nesnel olarak ölçen bir sınavdır. Kuşkusuz böyle bir sınavdan bu eşitsizlikleri gidermesini beklemek doğru değildir. Ancak bu saptama, sınav sonuçlarının öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesinde belirleyici rol oynadığı ve bu eşitsizliğin sürdürülmesine katkıda bulunduğu gerçeğini göz ardı etmenin gerekçesi olmamalıdır'' denildi.
 
Dershaneler:
Raporda, ''Dershane sektörü devletin ortaöğretim kurumlarındaki iyi yetişmiş öğretmenleri kendine kanalize etmektedir. Ayrıca, sınavların tek amaç haline gelmesi sonucu, öğrencilerin okullarına devam etmeyerek dershanelere gitmesi ve ortaöğretimin son sınıflarını boşaltan etkiler yaratmasına yol açmaktadır. Bu tür bir etkileşme sonucu, özel dershaneler, ortaöğretimin açıklarını kapatacak bir işlev görmek için yola çıkarken, ortaöğretimin kalitesini daha da düşüren etkiler yaratmakta, kendine olan gereksinmeyi güçlendirmektedir" denildi.

CNNTurk



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,389 µs