En Sıcak Konular

Pentagon'da İran isyanı

0 0 0000 00:00 tsi
Pentagon'da İran isyanı Pentagon'da İran'a saldırı konusunda derin şüphe... General ve amiraller, saldırı emrini onaylamaktansa istifa etmeyi düşünüyor. İran'a karşı askeri kapasite şüphesi var. İşte Amerikan politikasında büyük çatlak...

ABD'nin üst düzey generallerinden bir kısmının ''Beyaz Saray'ın İran'a karşı askeri harekat emri vermesi halinde istifa edecekleri'' iddia edildi.

Basra Körfezi'ndeki tansiyon Başkan George Bush'un görevi bırakmadan önce İran'a saldırı emrini vereceğine dair endişelerinde artmasına yol açtı.
 
The Sunday Times gazetesi, sayıları beşi bulan general ve amirallerin "pervasız" olarak gördükleri saldırı emrini yerine getirmektense istifa etmeyi tercih edeceklerini ileri sürdü.
 
İngiliz istihbaratı ile yakın bağları bulunan bir kaynak gazeteye, "Bildiğimiz dört ya da beş general ve amiral var ki bunlar Bush'un İran'a saldırı emri vermesi halinde istifa edecekler. İşin aslı Pentagon'da hiçkimse de bu işi kaldıracak mide yok ve çoğu da zaten böyle bir saldırının etkili hatta mümkün olup olmayacağını sorguluyor" açıklamasında bulundu.
 
"Kimse bu işi yapmak istemiyor"

 
Bir İngiliz Savunma Bakanlığı kaynağı da, Pentagon'un içinde askeri harekat konusunda derin şüpheler olduğunu doğruladı.
 
Kaynak, "Tüm generaller İran'a kafa tutacak askeri kapasiteye sahip olmadıklarını açık bir şekilde ortaya koyuyorlar. Kimse bu işi yapmak istemiyor ve bunu bir vicdan meselesi olarak görüyorlar" dedi.
 
Generallerin bu düzeydeki isyanı daha önce eşi benzeri görülmemiş bir durum. Pentagon kaynağı, "Amerikan generalleri genelde kovulana dek kalır ve savaşırlar" diyor.
 
Hersh Beyaz Saray'ı yine kızdıracak
 
Bu arada İngiliz yayın kuruluşu BBC'den sonra, bu kez de Ebu Garib Cezaevi'ndeki işkence skandalını ortaya çıkaran Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, ABD'nin İran'a saldırı planları yaptığını iddia etti.
 
Hersh, İran'a karşı düzenlenecek hava saldırılarının planlarını hazırlamak üzere, Pentagon'da bir birim oluşturulduğunu ve Başkan Bush'un esas hedefinin İran rejiminin devrilmesi olduğunu yazdı.
 
Pulitzer ödüllü gazeteci Hersh, "The New Yorker" dergisinde yayımlanan makalesinde Amerikan Özel Kuvvetleri'nin de İran'a sızarak, Tahran yönetimine karşı mücadele eden Kürt, Azeri ve Beluci gruplarla birlikte çalıştığını belirtti.
 
Yazıda, bu özel kuvvetlerin hem havadan vurulabilecek hedeflere ilişkin bilgi topladığı, hem de etnik gerginliği artırmayı ve İran yönetiminin devrilmesi için çalışmalar yürüttüğü iddiasına yer verildi.
 
Kuveyt'te yayımlanan El Siyasa gazetesi ise, NATO'nun İran'a yönelik olası bir saldırıda, Türkiye'den hava sahasını açmasını istediğini öne sürdü.
 
Haberde ayrıca NATO'nun bir kara harekatı olması durumunda, Türkiye'den hava alanları ve sınırlarını da açmasını isteyeceği ileri sürüldü.

CNN Türk



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,934 µs