En Sıcak Konular

Azerilerden 'dizi' ambargosu

25 Ocak 2010 17:25 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın dizi yapımcıları ile gerçekleştirdiği toplantıya Calinos Entertainment'ten Fırat Gülgen'in sözleri damga vurdu.

Gülgen, Azerbaycan'da son 1,5 senedir “Ermeni meselesinden dolayı” tüm pazarın kapandığını ve Türkçe dizilerin yayınlanmaması konusunda talimat verildiğini belirtti.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Yapılan dizi filmlerin de ihracat kapsamında değerlendirerek dizi filmler ve yapımcılarına da ihracat desteklerinden faydalanacak bir mekanizmanın oluşturulması konusunda çalışmalarımız başlıyor” diye konuştu.

Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirilen, yurt dışında gösterilen Türk dizi ve filmlerinden, Türkiye'nin tanıtımı ve Türk ürünlerinin ihracında etkin olarak yararlanabilmenin yol ve yöntemlerinin görüşüldüğü toplantı sona erdi.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, toplantının son derece faydalı olduğunu belirtti.
Çağlayan, “24 arkadaşımızın tek tek görüşlerini aldık. 3,5 saat süren bir toplantı oldu” dedi.

Toplantıda çizgi film sektörünün de önemli bir sektör olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Çağlayan, toplantıya katılanların karşılıklı ne istediklerini ortaya koyduklarını söyledi.

Çağlayan, “Temel isteğimiz ürünlerimizi dünyaya tanıtmak. Bu toplantı ilk oldu ama düzenli bir istişare mekanizması olacak” dedi.
Senaryo yazarlarının da bu konuda yoğun çalışma yapmak istediklerini ifade eden Çağlayan, yurt dışı gezilerine giderken sektörden temsilcilerin de yanlarına alınması konusunda talepler geldiğini belirtti.

Bakan Çağlayan, “Zaman zaman oyuncuları dışarıdaki fuarlara götürerek veya toplantı etkinliğine götürerek sanayi ürünlerinin, her alandaki ürünlerin tanıtımı konusunda çok önemli çalışma yapılacak” dedi.

Toplantının bundan sonraki aşamasının biraz daha dar çerçevede olacağını, somut olarak sorunların çözümüyle ilgili görev bölümü yaparak, sonrasında bunları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve RTÜK ile paylaşacaklarını anlatan Çağlayan, “En azından, yapılan dizi filmleri de ihracat kapsamında değerlendirerek dizi filmler ve yapımcılarına da ihracat desteklerinden faydalanacak bir mekanizmanın oluşturulması konusunda çalışmalarımız başlıyor” diye konuştu.

Çağlayan, ihracat kapsamında, ürünlere sağladıkları desteklerin olduğunu, oluşturdukları ürün tanıtım grubu bulunduğunu, bu tanıtım grubu faaliyetleri içine alarak bunlarla ilgili çalışmayı yapacaklarını kaydetti.

Zafer Çağlayan, “İhracatçılar Meclisinde 23 ana sektör vardı, bugün 24'üncü sektörümüz oldu. Hem bunun ihracatının yapılması, bunun izlenmesi... İhracatı bire bir izleyip değerlendirebileceğimiz bir sistemi de oluşturuyoruz. Bir taraftan ihracatımızı görürken bir taraftan da bu sektörün bizim ihracatımıza yaratacağı katma değer ve oluşturacağı etkiyi de göreceğiz” dedi.

DİZİLERE CEZAİ ŞARTLAR

Yapımcı, senaryo yazarı ve yönetmen Birol Güven de Türk dizilerinin batıda pazar bulmasının çok zor olduğunu, çünkü 90 dakikalık çok uzun diziler çekildiğini söyledi.

Çalıştıkları kanalla aralarında cezai şartların bulunduğunu dile getiren Güven, yapım yüzünden kanal uyarı dahi alsa 1,5 milyon dolar para ödediğine işaret etti. Güven, “Papatyam isimli dizi yapıyoruz. Metin (Akpınar) abiye her kazak olmuyor. Bazı markaları giyebiliyor. O markayı elektrikçilerin kullandığı bantla kapatmak zorunda kalıyoruz. Bundan utanç duyuyoruz” dedi.

“AZERBAYCAN'DA TÜM PAZAR KAPANDI”

Calinos Entertainment'ten Fırat Gülgen de filmlerin yurt dışına pazarlanmasının yüzde 90-95'ini kendilerinin yaptığını söyledi.

Azerbaycan'da son 1,5 senedir “Ermeni meselesinden dolayı” tüm pazarın kapandığını ifade eden Gülgen, “Şu anda resmi olmamakla beraber Türkçe dizilerin yayınlanmaması konusunda talimat verildi. Hala bir çözüm bulunamadı. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz” dedi.
Rusya'da diziler konusunda çok ciddi çatışma içinde olduklarını da belirten Gülgen, Rusya'nın Türkiye'ye karşı siyasi ve politik etkinliğini artırmak için kendi dizilerinin ön plana getirilmesini istediğini kaydetti.

Gülgen, Gürcistan'da, İran'da, Kuzey Irak'ta çalışmaları olduğunu, son 3 yılda 12 bin saatin üzerinde bir dizi ihracatları bulunduğunu kaydetti.

Ak Parti iktidara geldikten ve Orta Doğu ile ilişkileri geliştirdikten sonra Türkiye'ye karşı sempati ve ilgi olduğunu, ve bunun da Türk dizilerine ilgiyi artırdığını belirten Gülgen, “Katar'da televizyon kanalını ziyarete gittik, genel müdür sekreteri beklerken şöyle bir şey dedi; 'Tayyip Bey'e selam söyleyin'. Nereye giderseniz gidin Orta Doğu'da şu anda sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza karşı çok ciddi alaka var” dedi.



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs