En Sıcak Konular

MHP de Sabih Kanadoğlu'nu yok saydı

25 Ocak 2010 15:24 tsi
Hükümetin Anayasa'yı değiştirmeye hakkı olmadığını belirten Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu'nun sözleri MHP'de de karşılık bulmadı. Anayasa değişikliği için 'milletin iradesi yeterlidir' vurgusu yapıldı.

AK Parti Hükümeti'nin Anayasa'yı değiştirmeye hakkı olmadığını belirterek, iktidarın değişkliğe muvaffak olması halinde Anayasa Mahkemesi'nin yine devreye gireceğini söyleyen Yargıtay Onursal

Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun sözleri muhalefet partisi MHP'de karşılık bulmadı.

NTV'ye bağlanarak Sabih Kanadoğlu'nun sözlerini değerlendiren MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Milletin iradesi her şeyin üzerinde olmak durumundadır. Milletin iradesinin tecelligahı da TBMM’dir. TBMM’de milletvekillerinin teklifiyle anayasa değişiklik teklifi verilir. Usulüne ve esasa uygun bir düzenleme her halükarda meşrudur." dedi.

"HUKUK ve DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMAZ"

"Sayın Kanadoğlu’nun hangi amaçla, hangi niyetle, hangi endişeyle o sözleri söylediğini bilmiyorum. Ama anayasa değişikliklerini milletvekilleri verir. Parti grupları veya hükümet değil." diyen Şandır'ın sözleri şöyle:

"Milletin iradesiyle oluşmuş siyasi iktidara hukuk dışı yollardan bir müdahaleyi sebebi ne olursa olsun ve kimden gelirse gelsin, meşru olmadığını, doğru olmadığını, hak olmadığını ve buna karşı çıkaracağımızı ısrarla ifade ettik. Demokrasiyi ideolojik bir değer olarak alıyor ve savunuyoruz.

Bu sebeple TBBM’nin iradesine, milletin iradesi orada tecelli ediliyor, kısıtlama getirmek onu yok saymak, hukuk mantığıyla veya demokrasi anlayışıyla bağdaşmaz. Sayın Kanadoğlu’nun hangi amaçla, hangi niyetle, hangi endişeyle o sözleri söylediğini bilmiyorum. Ama anayasa değişikliklerini milletvekilleri verir. Parti grupları veya hükümet değil.

Milletvekillerinin yasa teklifi yapmak özgürlüğünü ortadan kaldırmak bir hukuk mantığı açısından veya hukuk devleti olmak özelliği açısından mümkün değildir. Onun için biz bu değerlendirmeyi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Anayasa Mahkemesi kararıyla, “Cumhuriyet karşıtı eylemlerin odağı olmak” vasfı dolayısıyla Meclis’in yetkilerinin tartışılmasını doğru bulmuyoruz. Milletin iradesi her şeyin üzerinde olmak durumundadır. Milletin iradesinin tecelligahı da TBMM’dir. TBMM’de milletvekillerinin teklifiyle anayasa değişiklik teklifi verilir. Usulüne ve esasa uygun bir düzenleme her halükarda meşrudur."

KANADOĞLU NE DEMİŞTİ
Balıkesir Barosu tarafından 90. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında 'Hukuk Devletinde Yargı Bağımsızlığı' konulu konferansda konuşan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, "Türkiye'de adalet ve hukuk reformu, Anayasa değişikliği yapılmalı. Ancak laik cumhuriyetin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından ilan edilen partinin anayasa değişikliği yapmaya hakkı yoktur. Bunun Türkiye'ye yeni kayıplar getireceği ortadadır. Hukuka sahip çıkma mücadelesi sonuna kadar yapılacak. İşine gelince bağımsız yargı, işine gelmeyince siyasi karar diyeceksiniz. Bu hukukla bağdaşmaz." diye konuşmuştu.

Haber 7

 



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,666 µs