En Sıcak Konular

Sürpriz yumurtadan ne çıkacak?

0 0 0000 00:00 tsi
Sürpriz yumurtadan ne çıkacak? Lahey “bu soykırımdır” dedi. Artık hukuken dünyada soykırıma maruz kalmış tek millet Yahudiler değil. İkincisi varken bir üçüncüsü ileri sürülebilir mi? Türkiye’nin ikilemi: Bu karara sevinmeli mi üzülmeli mi?

Karadağ referandum sonucu Sırbistan’dan ayrıldığında tüm Türkiye gibi biz de sevinmiştik. Ancak şunu da söylemeden edememiştik: “Sırbistan’ın başına gelenler ile ilgili memnuniyetimiz, gerçeği görmemizi engellememeli… AB, kendisine ‘barışçı yollar’ ile entegre etmek istediği ülkeleri bölüyor, etkisizleştiriyor.” Sonra da sormuştuk: Türkiye bu gelişmeden kendisine ne gibi dersler çıkarmalı?

Şimdi yine benzer bir süreçle karşı karşıyayız. Lahey’deki Uluslar arası Adalet Divanı Srebrenitza’daki katliamını soykırım olarak nitelendirdi. Elbette bu çok sevindirici bir karar… Ancak bir yönüyle… Kararın sevindirici tarafı dünyanın gözü önünde olmadık işkence ve katliama maruz kalmış bir milletin hukuken de olsa taltif edilmesi. Kararın olumsuz yönü ise şu… Sırbistan soykırımdan sorumlu tutulmadı.

Bunun ne gibi sonuçları olacağı bir başka yazının konusu, ancak bu kararın önemli ve göz ardı edilen bir sonucunun olduğu açık. O da artık dünyada soykırıma uğramış tek milletin Yahudiler olmadığı gerçeği. Mahkeme bu kararı ile Yahudilerin soykırıma uğramış tek millet olma özelliğini ellerinden aldı.

“Soykırıma uğramış tek millet olma” kaygısı Yahudi lobilerinin vazgeçemeyeceği bir ilkeydi. Hatta katliama uğrayan kitlelere “soykırıma uğramak” tanımlamasının yerine “etnik temizlik” terimi bile çıkartıldı.

Peki, bunun Türkiye’ye etkileri ne olabilir? Yahudilerin Türkiye’ye Ermeni soykırımı iddialarına karşı verdiği destek biliniyor. Bunun altında yatan temel argüman ise şu: Özellikle Washington’daki Yahudi lobisi Türkiye’ye bu konuda destek oluyor çünkü ikinci bir “soykırıma uğramış millet” istemiyorlar.

Hal böyleyken Boşnakların soykırıma uğramış olması artık yeni bir takım gelişmeleri harekete geçirebilir mi? Bu doğru bir soru ve sorunun muhatabı Ermeni soykırımı iddialarıyla yüz yüze kalan Türkiye. Ankara’nın dikkatini arttırması gerekiyor. Çünkü yumurtanın içinden ne çıkacağı şu an için pek kestirilemeyebilir.

iyibilgi.com



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,003 µs