En Sıcak Konular

Silah bırakmaları karşılığında milyonlarca dolar ödenecek

25 Ocak 2010 14:58 tsi
Hafta içi Londra'da yapılacak Afganistan toplantısı öncesi basına yansıyan bazı belgelerde Afganistan'da önümüzdeki yıllarda planlanan stratejiler de netleşmeye başladı.

 Buna göre İngiltere, Afganistan'da özellikle Taliban'ın kontrolünde bulunan şehirlerde en az 5 yıl daha kalmayı planlarken, bazı militanlara silah bırakmaları karşılığında milyonlarca dolar yardımda bulunulacak.

İngiliz basını, planın özellikle hayatını kaybeden asker yakınlarını üzeceği yorumunda bulunuyor. İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından dün yayınlanan duyuruda, Afganistan'da ölen İngiliz askerlerin sayısının 251'e yükseldiği açıklandı. ABD'li komutanlar, durumun iyiye doğru gitmeden önce daha da kötüleşeceği görüşündeler.

Afganistan konferansında hazırlanan planı sunacak olan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Afganistan'daki kontrolün Afgan güçlerine adım adım devredileceğini açıklayacak. Bu da önümüzdeki bir kaç yılı bulacak. ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz yıl yaptığı konuşmada 2011 yılı ortalarında Amerikan güçlerinin Afganistan'dan çekileceğini açıklamıştı. Ancak konferansta İngiltere'nin sunacağı plana göre bu çekilme 2011 yılında mümkün görünmüyor.

Plana göre Afgan güçleri koalisyon güçleriyle birlikte savaşın sürdüğü bölgelerde önümüzdeki 3 yıl içinde denetim mekanizmasını, 5 yıl içinde ise operasyonel sorumluluğu ele alacak.

Afganistan'ın tehlike arz etmeyen bölgelerinin ise önümüzdeki yılın ilk aylarında Afgan güçlerine devredilmesi ön görülüyor.

İngiltere Savunma Bakanı Bob Ainsworth, dün yaptığı açıklamada Afganistan'ı tamamen Afgan güçlerine devretmek yerine parça parça devredeceklerini açıkladı.

Bu arada Afganistan'daki militanlara verilmesi planlanan milyonlarca doların ABD, İngiltere ve Japonya tarafından sponsor edileceği öğrenildi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise konferansla ilgili yaptığı son açıklamada, "İnsanlar bana Afgan hükümeti Taliban'la görüşmeli mi diye soruyorlar. Ben de 'evet görüşmeli' diyorum." dedi.



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,175 µs