En Sıcak Konular

Papandreu, geciken mektubunu bugün gönderecek

25 Ocak 2010 13:55 tsi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderebileceği bildirildi.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Başbakan Erdoğan'ın gönderdiği 30 Ekim 2009 tarihli mektuba bugün cevap vermesi bekleniyor. Ta Nea gazetesi, "Her şey bugün Yorgo Papandreu'nun Erdoğan'a mektup göndereceğini gösteriyor." diye yazdı. 
 
Papandreu, önceki hafta sonu yaptığı açıklamada kısa süre içerisinde Erdoğan'a cevap vereceğini söylemişti. Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas da, Abu Dabi'de Erdoğan'la yaptığı görüşmede, Papandreu'nun önümüzdeki günlerde cevap vereceğini açıklamıştı.

Ta Nea, Papandreu'nun Türk-Yunan ilişkileri ve Ege sorununun kapsamlı şekilde yeniden ele alınmasını öneren Erdoğan'a, Yunanistan için Ege'deki tek anlaşmazlığın kıta sahanlığı olduğunu ifade edeceğini ileri sürdü. Atina, bu problemin çözümü için daha çok görüşme yapılmasını destekliyor.

Gazetenin edindiği bilgilere göre Atina'nın ikili işbirliği yapılabilmesi için günlük konular ile 'düşük politika' konularına odaklanılmasını talep etmesi bekleniyor.

DRUÇAS-DAVUTOĞLU GÖRÜŞECEK

Bu arada Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, Afganistan'ın geleceğiyle ilgili Perşembe günü Londra'da düzenlenecek toplantı vesilesiyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Yunan diplomatik kaynakları, bu görüşmede mektubun içeriği ve iki ülke ilişkilerini ilgilendiren konularda daha detaylı görüşmeler yapılacağını ifade etti. Druças ve Davutoğlu görüşmesinin, Balyoz Darbe Planı'yla ortaya çıkan Ege ve Trakya'da gerginlik oluşturma konusunun gölgesinde gerçekleşeceği yorumu yapıldı.

ATİNA VE ANKARA ARASINDA EGE-NATO ANLAŞMAZLIKLARI

Yunan basın-yayın organları, Ankara'nın Ege'nin ortak yönetimi ve hava savunmasının yarısını alması yönündeki bütün sabit taleplerinin bugün NATO'da masaya getirileceğini ileri sürdü. En üst askeri düzeyde görüşülecek bu konunun İttifak'ın faaliyetleriyle doğrudan ilgili olduğu belirtildi. Ankara'nın NATO içinde özel bir konuma sahip Ege Bölgesi'ndeki Larissa karargahının NATO'nun 2010 yılında onaylanacak yeni askerî programına alınmaması yönünde çalışmalar yürüttüğü savunuluyor. Bu arada Yunanistan, İttifak yararına bile olsa Türkiye'ye ait 'radar'ların Yunan adalarına bakmasını istemiyor. NATO'daki bazı ülkeler ise bu konuda Ankara'nın görüşünü benimsedikleri ifade ediliyor.

TASARRUF YUNAN JETLERİNİ VURDU

Diğer yandan, ekonomik kriz nedeniyle darboğazdan geçen Yunanistan'da devlet harcamalarında tasarruf tedbirleri uygulanmaya başlandı. Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, milli bayramlardaki resmi geçitlere tasarruf amacıyla F-16'ların ve zırhlı araçların katılmaması kararı aldı. Yunan basınına göre, kriz nedeniyle silahlanma harcamalarında indireme gitmek zorunda kalacak Atina'yı, Türkiye'nin 2010 yılı içinde büyük silahlanma programlarını ilerletmeyi planlaması ve Amerika'nın yeni savaş uçağı F-35 'Joint Strike Fighter'in inşasına katılması kaygılandırıyor.
 
cihan



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,712 µs