gri adamlar burnumuzun dibindeyse? | " /> iyibilgi özel " /> gri adamlar burnumuzun dibindeyse? | "/> iyibilgi özel "/>

En Sıcak Konular

Ya gri adamlar burnumuzun dibindeyse?

25 Ocak 2010 13:05 tsi
Ya gri adamlar burnumuzun dibindeyse? İngiltere'nin prestijli bilim akademisi Kraliyet Derneği (Royal Society) ilginç bir konuyu tartışmak üzere toplanıyor: Uzaylılar, dünyaya yerleşmiş olabilir mi? iyibilgi özel

Amacı, dünya dışındaki akıllı uygarlıklardan gelebilecek olan iletişim sinyallerini tespit etmek olan "Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması" Programı'nın (SETI) hem 50. yıldönümü hem de İngiltere'nin prestijli bilim kurumu Kraliyet Topluluğu'nun kuruluşunun 350. yıldönümü dolayısıyla bugün toplanacak olan onlarca biyolog, kimyager, fizikçi ve astronom, çok ilginç bir konuya parmak basacak: Uzaylılar. Avrupa'nın belli başlı uzay araştırma kurumlarından ve NASA'dan bir çok uzmanın katılacağı konferans içersinde tartışalacak konuların başlıklar kısaca şöyle: Uzaylıları nerede ve nasıl aramalıyız? Olası bir dünya dışı varlığın "keşfi", insan toplulukları içersinde nasıl bir sosyal etki yaratır? Ya uzaylıları "yanlış" yerde arıyorsak? Ya burnumuzun dibindelerse?

Bu son soru için ortaya atılan teoriler pek de yabana atılacak cinsten değil. Örneğin Times'a konuşan, Arizona Üniversitesi Fizik bölümü öğretim üyesi Paul Davies'e göre yıllardır aradığımız sorunun cevabı burnumuzun dibinde olabilir! Davies'e göre eğer dünyada yaşamın "birden çok kez" ortaya çıktığını kanıtlayabilirsek, o zaman evrenin başka köşelerinde de yaşayan canlıların olabileceğine dair en iyi kanıtı bulmuş oluruz.

Davies bu fikrinden yola çıkarak, teorisini oluştururken ilginç bir kavrama başvuruyor: "Gölge Biyosfer" (Biyosfer, Üzerinde hayat olan yeryüzü bölgesi.) Gölge biyosfer, daha önce hiç karşılaşmadığımız, dünya üzerindeki hiçbir yaşam ağacına bağlı olmayan canlıların, garip mikropların var olabileceği yerleri temsil eden alanları kapsıyor. Çöller, volkanik sahalar, kutupların keşfedilmemiş vadileri, tuzlu göller ya da bol miktarda arsenik barındıran (Kaliforniya'daki Mono Gölü gibi) atık toplama merkezleri. Dünyaya ait organizmalar için ölümcül ya da yaşamın çok zor olduğu bu tür bölgeler, belki de bu dünyaya ait olmayan yabancı yaşam formları için çoktan bir ev haline dönüşmüş olabilir. Davies'in ortaya attığı iddianın en kaba hali bu.

Bilimkurgu hikayelerini aratmayan bu fikirlerden daha ilginci ise, sosyoloji alanına ait. Kaliforniya Üniversitesi'nden Albert Harrison, insanların  bir yabancı zekanın keşfine verecekleri olası tepkileri masaya yatıracak. Harrison'a göre insanlar panik ve korkudan çok, ılımlı bir tavır sergileyecekler.

James Cameron'un Avatar filmi kamuoyunu dikkatini dünya dışı varlıklara odaklamışken, bu konferansın basının ilgi odağı olmaması imkansızdı. Fakat bu popüler ilginin dışında, konferansın önemi, ilk defa bu tür "uçuk" fikirlerin Kraliyet Topluluğu gibi "ciddi ve prestijli" bir kurumda tartışılacak olması. Konu hakkında şimdiden internette komplo teorileri üretilmeye başlandı. Bu teorilerden en yaygınına göre birileri artık kamuoyunun bazı haberlere şimdiden alışmasını istiyor olabilir. Adı üstünde işte, komplo teorisi!

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs