Kanarya | " /> Kanarya | "/>

En Sıcak Konular

Ayışığı ve Yakamoz'da kod adı: Kanarya

25 Ocak 2010 08:48 tsi
Ayışığı ve Yakamoz'da kod adı: Kanarya 

"Balyoz Planı"nı hazırladığı iddia edilen dönemin 1'nci Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın adının, "Ayışığı" ve "Yakamoz" kod isimli darbe planlarında da geçtiği ortaya çıktı.

2004 yılı YAŞ kararları öncesinde Ankara'da yapılan ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün istifa ettirilmesini hedefleyen toplantı belgelerinde, Doğan'a "Kanarya" kod adının verildiği öne sürüldü. "Sarıkız" kod adlı darbe planına katılmak suçundan 'şüpheli' sıfatıyla ifadesi alınan dönemin kuvvet komutanları ile 'tanık' sıfatıyla ifadesi alınan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e, Ergenekon örgütünün üst düzey yöneticisi olmakla suçlanan Hurşit Tolon'da ele geçirilen dijital veriler arasında yer alan "opera-son" isimli dosyada yer alan toplantının sorulduğu öğrenildi.

'HATIRLAMIYORUM'
Ergenekon savcısı Murat Yönder tarafından ifadesi alınan dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına'nın, "Özkök'ün istifa ettirilip yerine Yalman'ın getirilmesi stratejisinden haberiniz var mı? Bu konuda bir faaliyetiniz oldu mu?" şeklindeki soruya, "Orgeneral Çetin Doğan'ın emekli olmasından sonra ismi geçen komutanlarla bir toplantı gerçekleştirildiğini hatırlamıyorum. Bahsedilen hususların gerçekleşmesi mümkün olamaz" dediği öğrenildi. Bu arada; Muzaffer Tekin'de ele geçirilen 16 nolu CD'de, 15-16 Temmuz 2003'te Genelkurmay Başkanı refakatinde 1'nci, 2'nci, 3'ncü, Ege Ordu Komutanları, NATO Güneydoğu Müşterek Komutanı, Harp Akademileri Komutanı ve Donanma Komutanı ile yapılan görüşmeler ile komutanların açıklamalarının yer aldığı 'Sıkıntılı Temalar. 21.07' isimli bir dosya bulundu. Bu dosyanın içinde yer alan 'üst düzey komutanlarca ülke sorunları ile ilgili vurgulanan' isimli ikinci bir dosyada ise, 'Kasırga', 'Levent', 'Kanarya', 'Meltem', 'Sarı Elma' isimli başlıklar altında notlar görüldü. Savcı Yönder'in ifade alırken, "Kasırga"nın Orgeneral İbrahim Fırtına'yı, "Levent"in Oramiral Özden Örnek'i, "Kanarya"nın Orgeneral Çetin Doğan'ı, "Meltem"in Hurşit Tolon'u, "Sarı Elma"nın ise Orgeneral Fevzi Türker'i temsil ettiğini" belirtti ve Fırtına'ya, "Bu belgeden haberiniz var mı? Toplantıdan önce veya sonra kod isim kullanma planı yaptınız mı? Bu kod isimleri kim, neye göre belirledi? Kod isim kullanmanızın sebebi nedir?" diye sorduğu belirtildi. Fırtına'nın ise, "Bu terimleri ilk kez duyuyorum. Herhangi bir şey ifade etmiyor. Hayatımın hiçbir döneminde ismim dışında bir kelime ile kendimi tanımlamadım" dediği öğrenildi.

HİLMİ ÖZKÖK: BİLGİM YOK
Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından 'tanık' sıfatıyla ifadesi alınan emekli Orgeneral Hilmi Özkök'e de 2004 YAŞ kararları öncesindeki toplantı hatırlatılarak, "İsimleri geçen TSK mensuplarının çalışmasından bilginiz var mı? Herhangi bir kimse sizi istifaya zorladı mı? Tepkiniz ne oldu?" diye sorulmuştu. Özkök, "Bu bilgiler bana slayt sunumu şeklinde geldi" demişti.

sabah



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs