En Sıcak Konular

Ankara'ya bomba gibi düşen rapor

25 Ocak 2010 08:39 tsi
Ankara'ya bomba gibi düşen rapor 
Maliye’nin, EPDK'nın faaliyetleri ile ilgili hazırladığı rapor, Ankara'ya bomba gibi düştü.

EPDK'daki 7 üst düzey personelin, akaryakıt şirketi sahibi olduğu ortaya çıktı
 
Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin, EPDK'nın faaliyetleri ile ilgili hazırladığı rapor, Maliye ile Enerji Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi. Devlet Denetleme Kurulu'nun talebi üzerine, EPDK'nın işlemlerini mercek altına alan Maliye, kurum içinde birçok usulsüz ve hatalı uygulama tespit etti. Maliye'nin tespit ettiği usulsüzlüklerin en ilginci ise EPDK'da görev yapan 7 üst düzey personelin, aynı zamanda "şirket sahibi" olması oldu.

RAPOR NİYE HAZIRLANDI?

Üst kurulların hesaplarını incelemeyen kontrolörlerin EPDK ile hazırladığı rapor, Ankara'da kurumlar arasında adeta savaşa neden oldu. Raporda, EPDK'nın işlemleri ile ilgili ağır eleştirilere ve tespitlere yer verilmesi EPDK'da büyük rahatsızlığa neden oldu.

KARARLARA GÖLGE DÜŞTÜ

Maliye'nin EPDK raporunda yer alan bazı çarpıcı iddialar şöyle: Rapora göre, dosyaların incelenmesi sırasında, kurumda petrol uzmanı olarak görev yapan T. A. B. adlı personelin akaryakıt bayiliği lisansının olduğu belirlendi. Bunun üzerine, tüm personelin şirket bilgileri, Maliye'nin kayıtlarında çapraz sorgulamaya tabi tutuldu. Yapılan sorgulamada, kurumda görevli 7 personelin, değişik alanlarda faaliyet gösteren şirketlerde ortak olduğu tespit edildi.

Raporda, kurul üyesi M.Y'nin, kurul üyeliğine atanmadan önce Türkiye'nin önde gelen bir akaryakıt şirketinde bordrolu avukat olarak çalıştığı da belirtilerek, bu durumun kurulun söz konusu akaryakıt şirketine ilişkin aldığı kararlara gölge düşürdüğü öne sürüldü. Raporda ayrıca, M.Y'nin üye olmadan önce bazı avukatlarla birlikte açtığı hukuk bürosunun halen Y’nin bordrolu olarak çalıştığı akaryakıt şirketine adına çalıştığına dikkat çekilerek, hukuk bürosunun EPDK aleyhine davalara girdiği de belirtildi.

741 milyonluk ceza kaldırılmış

Maliye'nin raporunda, EPDK'nın akaryakıt şirketleri ile ilgili kararına da ağır eleştiriler getirildi. Raporda, bir akaryakıt şirketi hakkında kesilen 741 milyon liralık para cezasının, hukuk müşavirliğinden şifahi olarak alınan görüş doğrultusunda kaldırıldığı belirtildi. Raporda, aynı konuda ise küçük akaryakıt şirketlerine ceza kesildiği hatırlatılarak bu işleme ilişkin soruşturma açılması gerektiği vurgulandı.

Gaz zammında karar haftası

Sibirya soğukları ile birlikte gündeme gelen doğalgazda zam kararı bu hafta verilecek. Ocak ayı başında zam yapmayan BOTAŞ, İran'dan gelen 700 milyon dolarlık alınmayan gazın bedeli ve Maliye'nin vergi borçlarının ödenmesine ilişkin talepleri nedeniyle gaz bedellerine zam yapmayı planlıyor. Zam oranının ise tüketiminin olumsuz etkilenmemesi için yüzde 5 ile 10 arasında olması öngörülüyor. BOTAŞ, tüketimi arttırmak için, ocak ayında zam yapmama kararı almıştı. Ancak, Rusya, İran ve Azerbaycan'ın ilk zamlı faturaları, şubat ayında gelecek. Böylece, şubat ayında BOTAŞ, gaz tedarikçisi ülkelere daha fazla gaz bedeli ödeyecek. BOTAŞ da, bu ülkelerin gaz fiyatlarına yapacağı zammı, şubat ayı başından itibaren tüketicilere yansıtmayı planlıyor. Zammın ise yine aynı oranda olacağı tahmin ediliyor. Zam oranı konusunda son karar Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından verilecek. Bu nedenle zam oranının yüzde 5'ler düzeyine de çekilebileceği belirtildi.

Zam nedeni alınmayan gaza ödenecek fatura

BOTAŞ Genel Müdürlüğü, 2009 yılında 5 milyar liralık kâr elde etti. Ancak, bunun büyük kısmıyla alınmayan gazın bedeli ödeyecek. Bu çerçevede ilk alınmayan gazın faturası İran'dan geldi. İran, alınmayan gaz için BOTAŞ'tan 700 milyon dolar istedi.

BP, BOTAŞ'tan 120 kişiyi işten atmasını istedi

Türkiye'nin enerji üssü haline gelmesini sağlayan Enerji Bakanlığı, İngiliz petrol devi BP'den gelen ilginç bir talebin şokunu yaşıyor. BP'nin büyük ortağı olduğu ve BTC Petrol Boru Hattı'nın sahibi konumundaki BTC Co., BOTAŞ'ın BTC'nin işletilmesinde çalışan 500 personelinin sayısını yüksek bularak, 120 kişinin işten atılmasını talep etti. Bu talep doğrudan Enerji Bakanı Taner Yıldız'a yapıldı. Enerji Bakanı Yıldız'ın ise talebe sıcak bakmadığı öğrenildi. BOTAŞ ise BTC Petrol Boru Hattı'nın geçtiği Azerbaycan ve Gürcistan'daki personel sayısını tek tek çıkardı. Araştırmada, her iki ülkede de hattın işletilmesi için Türkiye'den çok fazla personel istihdam edildiği belirlendi. Şimdi BOTAŞ, BTC Co.'dan gelen talebin altında yatan nedenleri araştırıyor.

Ankara'da IMF kırılması

Adeta şehir efsanesine dönen IMF ile yapılacak olan iki yıllık stand-by anlaşması, hükümet içinde ve ekonomi yönetiminde ciddi bir kırılmaya neden oldu. IMF ile yürütülen görüşmelerin uzaması, küresel krizin geride kalması nedeniyle hükümet içinde, IMF ile "anlaşma yapılmaması daha doğru olur" diyen bakanların sayısının artmasına neden oldu.

Ekonomi kulislerinde dolaşan bilgilere göre, AK Parti'nin ekonomi kurmayları ve bazı ekonomi bakanları IMF ile anlaşmaya sıcak bakmıyor. Yine, Hazine ve Merkez Bankası dışındaki ekonomi bürokratları da, IMF ile bu dönemde yapılacak anlaşmanın ekonomiye çok fazla katkısının olmayacağını düşünüyor. Ancak hem bakanlar hem de AK Parti'nin ekonomi kurmayları, IMF görüşmelerini zarar vermemek için, anlaşmaya ilişkin görüşmelerini sadece kapalı kapılar ardından ifade ediyorlar. Kulislerde, Başbakan Tayip Erdoğan'ın da IMF ile görüşmelerin uzamasından rahatsız olduğu ve görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a "Ali, bu işi fazla uzatmayın" diye uyardığı konuşuluyor.

Kart listesi bankaları yaktı

Bankacılık sektöründe "kara liste hırsızlığı" başladı. Olay, BDDK'ya gelen şikayetler üzerine ortaya çıktı. Ayrıntılar şöyle: Bankaların müşterilerine ait bilgiler, Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosu'nda tutuluyor. Bankalar kredi başvurularında bu listelerden tüketiciler hakkında bilgi topluyor. Son dönemde bankaların bu listeleri, müşteri çalmak için kullandıkları ortaya çıktı. Bazı bankaların, rakiplerin müşterilerini bu listelerden tespit edip, cazip tekliflerle bankalarına çektikleri belirlendi. Listeden müşteri çalma işlemi o kadar yaygınlaşmış ki, bazı bankalar özel birim bile kurmuşlar. Şimdi BDDK ve bankalar, müşteri çalma işlemini sona erdirmenin yolarını arıyor. BDDK ise bu tip uygulamaların gizli faiz yarışını körüklemesinden endişe ediyor.

Hüseyin Özay - Star 

 



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs