En Sıcak Konular

Haiti'deki GEA ekibi Türkiye'ye döndü

22 Ocak 2010 22:39 tsi
Haiti'deki depremde enkaz altından 5 kişiyi kurtaran GEA arama kurtarma ekibi Türkiye'ye döndü.

Haiti'de meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 5 kişiyi enkaz altından canlı kurtaran GEA Yeni Yüksektepe Arama Kurtarma Ekoloji Derneği ekibi Türkiye'ye döndü.

Haiti'den Fransa aktarmalı olarak Air France uçağıyla İstanbul'a gelen GEA ekibi, Atatürk Havalimanı'nda İstanbul'daki GEA şubelerinden arkadaşları tarafından çiçeklerle karşılandı.

GEA Genel Koordinatörü Umut Dinçşahin, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde düzenlediği basın toplantısında, depremin 105. saatinde biri çocuk iki kişiyi kurtardıklarını belirterek, 108. saatinde bir kadın, 125. saatte bir erkek ve 126. saatte bir kadın depremzedeyi daha enkaz altından çıkardıklarını anlattı.

Dinçşahin, GEA ekibinin kurtarma çalışmasını Güney Florida Arama Kurtarma Grubu (South Florida Task Force-2) ile birlikte gerçekleştirdiklerini de ifade ederek, GEA üyelerinin takip eden süreçte, bölgede düzen altına alınmaya çalışılan insani yardım çalışmalarına destek verdiğini kaydetti.


-GEA'NIN HAİTİ'DEKİ KURTARMA OPERASYONU-

Umut Dinçşahin, Haiti'de 13 Ocakta deprem meydana geldiğinde GEA ekibinin uluslararası yardım çağrısı üzerine bu ülkeye giriş için davet mektubu aldığını ve 9 kişilik bir ekip oluşturup gerekli malzemeler ile 14 Ocakta Haiti'ye doğru yola çıktıklarını söyledi.

Ekiplerinin, 15 Ocakta Santa Domingo'dan Haiti'nin başkenti Port Au Prince'e karayolu ile ulaşarak, yerel yetkililerin yönlendirmesi ile Carribean Alışveriş Merkezi enkazı çevresinde araştırmalara başladıklarını kaydeden Dinçşahin, enkazda daha önce çalışma yapan arama kurtarma ekiplerinin 4 kişiyi kurtardıkları bilgisi edindiklerini de bildirdi.

Depremden 67 saat sonra deprem bölgesine ulaştıklarını anlatan Dinçşahin, manzaranın korkunç, her yerin yıkıntı içinde, halkın çaresiz, polis ve güvenlik teşkilatlarının ise görev yapamaz durumda olduğunu kaydetti.

Dinçşahin, yerel yetkililerle görüşerek Carribean Alışveriş Merkezi enkazında arama kurtarma çalışmalarına başladıklarını ifade ederek, mevcut krokiler üzerinden durum değerlendirmesiyle enkaza muhtemel giriş noktalarını belirlediklerini, ses ile yapılan uyarılara karşılık gelmesi üzerine çalışmalara yoğun bir şekilde devam ettiklerini anlattı.

Umut Dinçşahin, 16 Ocakta günün erken saatlerine kadar enkazda tünel açma çalışmalarına devam ettiklerini kaydederek, Güney Florida Arama Kurtarma Grubu 40 kişilik ekibi ve ekipmanlarıyla kendilerine destek için geldiğinde işlerinin daha da kolaylaştığını belirtti.

Ertesi gün depremin 105. saatinde Arielle Cassandra Ely isimli 7 yaşındaki bir kız çocuğu ile Lamy Jasme isimli 33 yaşında bir erkeği enkaz altından canlı olarak kurtardıkları, devam eden çalışmalar sonrasında depremin 108. saatinde 41 yaşında Mireille Boulos Dittmer isimli bir kadın, 125. saatinde Indra La fontain isimli 40 yaşında bir erkek ve 126. saatinde Jean Philippe isimli 30 yaşında bir kadını canlı olarak kurtardıklarını bildirdi.

Daha sonra enkaz çevresinde yapılan moloz temizliğinin ardından, enkazın farklı noktalarında dinleme çalışması yaptıklarını ve enkazdaki arama kurtarma çalışmalarının sonlandırıldığını dile getiren Dinçşahin, takip eden süreçte insani yardım çalışmalarına destek veren GEA ekibinin, bölgede depremden etkilenen kazazedelere verilmek üzere topladığı ilaç ve sağlık yardımını bir kliniğine teslim ettiğini anlattı.

20 Ocak Çarşamba günü ekip üyelerinin Dominik Cumhuriyetinde bulunan Haiti Büyükelçiliği ve resmi kurumları ziyaret ederek bundan sonraki aşamada yapılacak olan insani yardım çalışmaları hakkında bilgi edindiklerini kaydeden Dinçşahin, dün de Türkiye'ye dönmek için yola çıktıklarını anlattı.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Dinçşahin, alışveriş merkezinin 4 bin 200 metrekare büyüklükte olduğunu ve 100 kişilik özel bir güvenlik ekibi tarafından korunduğunu da ifade ederek, alışveriş merkezi dışında ise binlerce kişinin beklediğini, çalışmalar sırasında bu güvenlik ekibinden ve BM güçlerinden yararlandıklarını kaydetti.

Haiti'de, can güvenliği olmadığını ve her dışarı çıkışta mutlaka güvenlik görevlisi aldıklarını dile getiren Dinçşahin, 'Orada bize uluslararası basın 'Yılmaz Türkler' lakabını taktı. Arama kurtarma açısından herşeyi yapmaya çalıştık. Ancak Haiti'de şimdi insani yardım açısından yapılacak çok iş var. Herkesi Haiti'deki insanlara yardıma çağırıyoruz' dedi.


aa

 

 



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,097 µs