En Sıcak Konular

Sigara yasağı hâsılatı açıklandı

22 Ocak 2010 21:35 tsi
2009'da, 5 bin 112 cezai işlem yapıldığını belirten Akdağ, kesilen para cezasının 4 milyon TL'ye ulaştığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen yıl, sigara yasağını ihlal edenlere yönelik 2009 yılında 5 bin 112 cezai işlem yapıldığını bildirdi. Akdağ bu işlemlerde kesilen para cezasını da açıkladı.

Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kapasite Geliştirme Bölümü Koordinatörü Armando Peruga ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. DSÖ'nün, sigarayla mücadele konusunda önemli çalışmalar yapan bir örgüt olduğunu belirten Akdağ, örgütün, dünya halklarının ve Türk vatandaşlarının sağlıklarının korunmasına büyük destek verdiğini söyledi. Akdağ, bakanlık olarak DSÖ ile işbirliğine ve ondan destek almaya devam edeceklerini bildirdi.

Peruga da Türkiye'nin tütün kontrolü, sigara vergilerinin artırılması ve sigara paketleri üzerindeki uyarıcı işaretler konularında birçok ülkenin yapamadığı düzenlemeler yaptığını ifade ederek, ''Türkiye, tütün kontrolü konusunda en iyi örnek ülkedir'' dedi.

Peruga, sigara konusunda, İspanya modelinin en iyi örnek olduğuna dair zaman zaman Türk basınında haberler yer aldığını, ancak söylenenin aksine İspanya'nın Türkiye'deki uygulamaları örnek alan düzenlemeler yapma eğiliminde olduğunu söyledi.

Türkiye'de sigarayla mücadele konusunda alınan önlemlerin sonuçlarına baktıklarında sağlık açısından ve ekonomik açıdan bazı olumlu sonuçlar gördüklerini dile getiren Peruga, ''Önlemlerin ardından Türkiye'de sigara içen sayısı azalmış, ekonomik krize rağmen restoran ve bar gibi işletmeler karlarını yüzde 5 artırmıştır'' diye konuştu.

SİGARA YASAĞI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdağ, bir gazetecinin, ''Tütünle ilgili bazı yumuşatıcı düzenlemeler yapılması isteniyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine, kendisinin ne düşündüğünün değil, vatandaşın konuya nasıl baktığının önemli olduğunu söyledi. Akdağ, vatandaşın ise yapılan düzenlemelere olumlu baktığını, bu nedenle ''Vatandaş, Sağlık Bakanlığının arkasında durdukça değişikliğin olmayacağını'' belirtti.

Akdağ, sigara yasağıyla ilgili uygulanan cezai işlemlere ilişkin bir başka soruya, bu konuda cezalardan daha çok vatandaşın desteği ve kabulünün önemli olduğunu, bazı uygulama eksikliklerine rağmen sigara yasağının başarıyla uygulandığını ifade etti.

Sigara yasağıyla ilgili, "2009 yılında, 5 bin 112 cezai işlem yapıldığını'' anlatan Akdağ, kesilen para cezasının ise 4 milyon TL'ye ulaştığını kaydetti. Akdağ, sigara yasağıyla ilgili İçişleri Bakanlığı, emniyet teşkilatı ve belediyelerin görevlerini yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs