En Sıcak Konular

'İyi çocuklar' davası sivil mahkemenin

22 Ocak 2010 21:17 tsi
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 2005'te meydana gelen olaylarla ilgili Van Askeri Mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme heyeti, ''görevsizlik'' kararı verdi. Dava dosyası Hakkari Ağır Ceza'da.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 2005'te meydana gelen olaylarla ilgili Van Askeri Mahkemesindeki duruşmada, sanık Veysel Ateş'in ''Nitelikli kasten adam öldürme'', ''Nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs'', asker sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in ise ''Nitelikli kasten adam öldürme ve nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs suçlarına azmettirme veya yardım etme'' suçlarını işleyebileceği gerekçesiyle dava dosyasının Hakkari Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verildi.

Şemdinli'de, Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'ne, 9 Kasım 2005'te el bombası atılmasıyla ilgili haklarında dava açılan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in, Van Askeri Mahkemesinde yargılandıkları davaya devam edildi.

Tutuksuz yargılanan sanıkların katılmadığı duruşmada, müdahil Seferi Yılmaz ve Metin Korkmaz, müdahil avukatları Murat Timur ve Dincel Aslan ile sanık avukatları Yurdakan Yıldız ve Orhan Nalcıoğlu hazır bulundu.

Askeri Savcı, 18 Aralık 2009'daki duruşmada verdiği esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti.Müdahil avukatları Murat Timur ve Dincel Aslan, 5918 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, askere sivil yargı yolunu açan hükümlerinin  Anayasa Mahkemesince dün iptal edildiğini hatırlattı. Avukatlar, buna rağmen, iptal kararının görevli yargı mercisini etkilemediğini ve sanıkların üzerine atılan suçların CMK'nın 250. maddesinde belirtilen suçlar arasında yer alması nedeniyle askeri mahkemenin görevsizlik kararı vererek, dava dosyasını Özel Yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermesini talep etti.

Sanık avukatları Yurdakan Yıldız ile Mahmut Güler ise 3 sayfalık yazılı savunmalarını mahkemeye sunarak, askeri mahkemenin kendisini görevli kabul edip yargılamaya devam etmesini istedi.

Mahkeme heyeti, dava dosyasıyla ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığının 3 Mart 2006'da hazırladığı iddianame ile Van Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamaya ve Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 8 Mayıs 2007'da aldığı karara değinerek, ''Olayla ilgili sivil ve asker sanıklar arasında fiili bir irtibat bulunması sebebiyle tüm sanıkların birlikte yargılanmasında zorunluluk bulunduğunu bildirdi. Mahkeme, görevli mahkemenin tayini açısından dosya kapsamındaki deliller incelendiğinde, iddianamede ve görevsizlik kararında sanıkların üzerine isnat olunan TCK'nın 302. maddesinde düzenlenen 'Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak' suçunu işlediklerine dair hiçbir delil bulunmadığı, iddianamede konu edilen eylemlerin sübut bulması halinde; sanık Veysel Ateş'in eyleminin TCK'nın 82. maddesinde düzenlenen 'Nitelikli Kasten adam Öldürme' ve 'Nitelikli Kasten adam Öldürmeye Teşebbüs', asker sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in eylemlerinin ise 'Nitelikli Kasten Adam Öldürme ve Nitelikli Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Suçlarına Azmettirme veya Yardım Etme' suçlarını oluşturabileceği'' gerekçesiyle suçun vasfı ve işlendiği yer itibariyle dava dosyasının, Hakkari ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

-OLAY-

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde, 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verilmişti.

Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararın, usul yönünden bozulmasını kararlaştırmıştı.

13 Haziran 2007'de yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın, 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti ''görevsizlik'' kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesine göndermişti.

Van Askeri Mahkemesi de 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırmıştı.

aa

 

 

 



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,474 µs