En Sıcak Konular

İsrail, BM'ye 10.5 milyon dolar ödedi

22 Ocak 2010 21:09 tsi
İsrail, Gazze saldırısı sırasında Birleşmiş Milletler'e (BM) ait binalara verdiği zarardan dolayı teşkilata 10.5 milyon dolar ödeme yaptı.

BM Sözcüsü Martin Nesirky, İsrail'in ödemeyi bugün (cuma) yaptığını açıkladı. BM İsrail'in ödeme yapmasıyla taleplerinin karşılandığını duyurdu.

27 Aralık 2008'de başlayan 22 günlük İsrail saldırıları sırasında Filistinlilere ait yerleşim birimlerinin yanı sıra BM tarafından işletilen okullar ve yardım depoları da bombalanmıştı. BM saldırılar sırasında işlettikleri okullarda çok sayıda öğrencinin hayatını kaybettiğini belirtmiş, maddi kayıplarının da 11 milyon dolar civarında olduğunu açıklamıştı.

Geçtiğimiz yıl BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediği ortaya konmuş, artan baskılar üzerine İsrail, BM zararını karşılayacağını duyurmuştu.

Saldırılar sırasında üçte biri çocuk olmak üzere bin 400'den fazla Filistinli hayatını kaybederken, 5 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce ev yıkılmıştı. Uluslararası kuruluşlara göre İsrail'in Gazze'ye verdiği zarar 2 milyar dolardan fazla.

İsrail'in BM'ye tazminat ödemesinden sonra Filistinlilerin de tazminatlarının karşılanması için girişimlerde bulunacakları belirtiliyor. Ancak İsrail'in bu tür bir talebi karşılamasının çok zor olduğu, bu yola gitmesi durumunda İsrail'in on milyarlarca dolar ödemek zorunda kalacağı ifade ediliyor. İsrail, yıllardır Gazze'nin yanı sıra Batı Şeria'da da büyük yıkımlar yapıyor.

Gazze savaşı sırasında İsrail ısrarla BM kurumlarını vurmadığını öne sürmüş, ancak bu iddiasını doğrulayamamıştı. Daha sonra bazı İsrailli askerler yaptıkları itiraflarla hem sivil Filistinlilere karşı gerçekleştirdikleri savaş suçlarını ve hem de nasıl rastgele ateş ettiklerini ortaya koymuştu.

Gazze'de gerçekleştirilen büyük katliama rağmen, İsrail benzer bir saldırıyı daha gerçekleştirmekten geri durmayacağını belirtiyor. Cumali Önal, Kahire

cihan



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,641 µs