En Sıcak Konular

Tuncay Özkan'dan Susurluk sorusu

22 Ocak 2010 20:53 tsi
Kendisine Susurluk davasıyla ilgili çok sayıda soru sorulduğunu belirten tutuklu sanık Tuncay Özkan, Ergenekon davasını yürüten mahkemenin Susurluk dava dosyasını incelemek için istenip istenmediğini sordu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilen Ergenekon davasının 35'inci duruşmasında tutuklu sanık Emcet Olcaytu'nun savunması ve çapraz sorgusu tamamlandı. Avukatı Nur Peri Sancak, müvekkili Olcaytu'nun çeşitli hastalıklarının bulunduğunu, tedavisinin burada mümkün olmadığını belirterek, tahliyesini talep ettiğini söyledi. Olcaytu'nun savunma ve çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından sanıklar ile avukatları taleplerini sunmaya başladı.

Yıllarca komutanlık yaptığını dile getiren tutuklu sanık emekli Albay Hasan Atilla Uğur, "Bu işi yapacak olan 3 tane kuvvet komutanı ifadelerini verdikten sonra dışarıdalar. Ben ve Mustafa Koç, burada darbe teşebbüsünün ana unsurları olarak gösteriliyoruz. Genelkurmay Başkanlığı, Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz, Eldiven darbe planlarının kendilerinde bulunmadığını söyledi." şeklinde konuştu. Cumhuriyet Çalışma Grubu olarak adlandırılan raporda kendi isminin ve imzasının bulunmadığını da belirten Uğur, kendisinin terörist olmaktan yargılandığını, ancak bütün terör yanlısı yayın yapan internet sitelerinde şahsına küfür edildiğini söyledi.

Taraf gazetesinde yer alan Balyoz harekatı haberiyle ilgili olarak haberi yapan gazetecinin dün elindeki 5 bin sayfalık bilgi ve belgeyi savcılığa verdiğini belirten tutuklu sanık Mustafa Balbay, "Hiç kimse niçin bu belgeler sende diye sormuyor. Herkes konuyu araştırıyor. Benim konum da, o dönemdeki olaylarla ilgili haber yapmak." dedi. Anayasa Mahkemesi'nin dün 'Askere sivil yargı yolunu açan' düzenlemenin iptaline ilişkin verdiği kararı da anlatan Balbay, hangi mahkemelerin bu davalara bakacağına devletin bile henüz bir karar veremediğini dile getirdi.

İstanbul Adliyesi'nde bir çete davasında verilen karara da değinen Balbay, "O davada manken Tuğba Özay, ilk başta tutuklanmış ve 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti. Önceki gün Tuğba Özay beraat etti. Tutuksuz yargılanan İbrahim Tatlıses ve Alişan ise hüküm giydi. Sonra da verilen cezaların ertelenmesine karar verildi. Biz bu davanın mankeni miyiz? Tahliyemi talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu ise, terörist olma suçlamasıyla yaklaşık 20 aydır tutuklu olduğunu ifade ederek, "Bizden ne cuntacı olur, ne de contacı" dedi.

Tutuklu sanık Gürbüz Çapan, "Bir arkadaşın benim lafımdan alındığını gördüm. Günümüzde vatanın parselini askerlere, dinin parselini de imamlara bırakmışlar." ifadelerini kullandı. Asker ile imam arasında kalmak istemediğini belirten Gürbüz Çapan, seçimlere gidilmesini istedi. Eskiden sıkıyönetim mahkemelerini eleştirdiklerini belirten Çapan, günümüzde sıkıyönetim mahkemelerinin savunulduğunu söyledi. 20 yaşından beri askeri darbeler gördüğünü belirten Çapan, "Ben ne cunta ne de şeriat heveslisiyim." diye konuştu. Mahkeme heyetinin yıllardır adalet dağıttığını belirten Çapan, "Bizden de adaleti esirgemeyeceğinizi düşünüyorum. Ancak kimseye de minnet edecek halim yok. Herkes bilsin ki kendi hakkımı ölümüm pahasına da olsa savunacağım." sözlerini kaydetti.

Kendisine savcılar ve mahkeme heyeti tarafından Susurluk davasıyla ilgili çok sayıda soru sorulduğunu belirten tutuklu sanık Tuncay Özkan ise Susurluk dosyasının istenip istenmediğini sordu. Savcılar tarafından kendisine PKK'lı yaftası yapıştırılmak istendiğini belirten Özkan, bu yaftayı asla kabul edemeyeceğini söyledi. Sanık Mustafa Balbay ve kendisinin Uğur Mumcu'nun katili olarak damgalanamayacağını da ifade eden Özkan, "Ağca ne yaparsa yapsın alnındaki o lekeyi taşıyacak." şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık Mustafa Levent Göktaş, Telekomünikosyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından mahkemeye gönderilen ve kendisine ait telefon görüşme kayıtlarında, örgütsel irtibatta bulunduğu ileri sürülen İlhan Selçuk, Ergüz Poyraz, Levent Ersöz, Sinan Aygün ve Sasih Kanadoğlu ile hiçbir görüşme kaydının bulunmadığını söyledi. Bu rapora göre ismini saydığı sanıklarla bir bağlantısının bulunmadığını belirten Göktaş, hakkında yapılan suçlamaları kabul etmediğini ve tahliyesine karar verilmesini istedi.

cihan



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs