En Sıcak Konular

Kendinizi asın!

0 0 0000 00:00 tsi
Kendinizi asın! Sekiz bin Bosnalı Müslüman erkek Srebrenitsa'da katledildi. Bu katliama göz yuman Hollandalı askerlere ülkeleri tarafından madalya takıldı. Şimdi de merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UAD, Bosna'da soykırım yapılıp yapılmadığını karara bağlaya

1992-95 yıllarında dünyanın gözü önünde yaşanan korkunç savaşta on binlerce insan acımasızca öldürüldü. Tüm bu katliamların göz göre göre yaşanması dünyanın en büyük utançlarından birisi. Bunu benzer sözlerle ABD'nin geçtiğimiz yıllarda Savunma Bakan Yardımcılığı'nı yapan Paul Wolfowitz de destekledi.

Şimdi hesabı görme zamanı. On binlerce insan televizyorlarda "canlı canlı" yaşamını yitirirken, uluslararası dengeler adına kılını kıpırdatmayanlar, şimdi Bosna'da yaşanan katliamların hesabını sormaya yelteniyor. Buna en güzel örneklerden birisi Uluslararası Adalet Divanı.

Mahkeme bugün önemli bir kararın arafesinde. Şuna karar verecek: Srebrenitsa'da soykırım yapıldı mı yapılmadı mı? Mahkeme bunu tartışıyor ancak Hollanda'nın bile bu katliama nasıl ortak olduğu dün gibi hafızalarda. O sekiz bin insan öldürülürken, Srebrenitsa'da görevli askerler Hollandalı BM birlikleriydi. Kıllarını kıpırdatmadılar... Hatta sonradan yayınlanan fotoğraflarda Sırp komutanlarla yakın ilişki kurdukları, birlikte kahve içtikleri bile ortaya çıktı. Hollanda o askerlere ne yaptı? Onur ödülü verdi. Aralık ayında yaşanan "utanç madalyası" tartışmaları hala hafızalarda... Mahkeme ne karar verirse versin ne Hollanda'nın ne de Avrupa'nın bu utancı tarih sayfalarından silinmeyecek. Çünkü o kara leke unutulacak cinsten değil.

Soykırımdan mahkum edilen ilk ülke olacak!

Mahkeme, "Sırbistan soykırım yaptı" kararına varırsa, Bosna-Hersek milyarlarca doları bulabilecek tazminat talep edebilecek. Uluslararası Adalet Divanı, "soykırım davası"nı geçen yıl kabul etmişti. 
 
Sırbistan yönetimi ise davanın "meşru" olmadığını savunuyor. Mahkeme "evet" derse, ilk kez bir devlet "soykırımdan" mahkum edilmiş olacak.

iyibilgi.com



Bu haber 246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,265 µs