En Sıcak Konular

İstanbullulara iki gün beyaz örtü uyarısı

22 Ocak 2010 18:22 tsi
İstanbullulara kar yağışı ve yoğun tipi uyarısı. Yarın ve pazar kar yağışı sonucu şehir beyaz örtüyle kaplanacak. Şiddetli kar beklentisi nedeniyle tüm birimler alarma geçti. 3-4 gün sürecek yeni bir kar yağışı da yolda!

İstanbul Valisi Muammer Güler, kentte yarından itibaren tipi şeklinde kar yağışının beklendiğini belirterek, vatandaşların ''don ve buzlanmaya karşı'' dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Vali Güler, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, alınan meteorolojik uyarılara göre, İstanbul'da bugün başlayan yağmurun, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde devam edeceğini kaydetti.

Olumsuz hava koşullarına karşı gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İl Afet ve Koordinasyon Merkezinin 24 saat çalışacağını bildirdi.

İlgili kuruluşlara gerekli uyarıların yapıldığını vurgulayan Güler, şunları söyledi:

'Bugün akşamdan itibaren yüksek kesimlerde kar yağacak. Yarından itibaren tipi şeklinde kar yağışı bekleniyor. Özellikle rüzgarın zaman zaman hızını artıracağı, 60-70 kilometreye kadar, hatta zaman zaman 80-90 kilometreye kadar fırtına şeklinde eseceği ifade edilmiştir. Tedbirler de buna göre alındı. Genel hayatı etkileyecek şekilde bir kar yağışı en son 2004'te yaşandı. 'İlimizde 'örtü' teşkil edilecek bir kar yağışı son 3 yıldır görülmedi. Meteoroloji, yarın ve pazar günkü kar yağışlarının 'örtü' teşkil edecek tarzda yağacağını ve tipi şeklinde olacağını belirtti.''

-''KAR LASTİĞİ BULUNAN ARAÇLARDAN DA ZİNCİR İSTİYORUZ''-

Tipi şeklinde yağacak karın genel hayatı olumsuz şekilde etkileyeceğini bildiren Güler, kara yolu ve deniz yolunda aksamalara neden olacağını dile getirdi.

Vali Muammer Güler, sözlerine şöyle devam etti:

''Vatandaşlara, don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz. Herkes olumsuz havanın yaratacağı etkileri dikkate alarak, trafikte dikkatli olmalı. Vatandaşlarımızın, mümkün olduğunca, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini rica ediyoruz. İnsanların kar yağışlarının etkili ve tipi şeklinde olduğu yerlerde, E-5 ve TEM otoyolunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Herkes, araçlarında takoz, zincir ve çekme halatını mutlaka bulundurmalı. Kar lastiği bulunan araçlardan da zincir istiyoruz. Bazen aşırı kar yağışında, kar lastiği yeterli olmayabiliyor. Tipi şeklindeki kar yağışının alındığı dönemlerde, özellikle gişelerde, kavşaklarda ekiplerimiz zincirsiz araçların seyrine izin vermeyecektir. Hatta tipinin artması halinde zaman zaman 'belli şerit azaltmalarıyla' olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışılacaktır.''

Vatandaşların emniyet şeritlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Güler, özellikle 2004'te emniyet şeritlerinin işgal edilmesinin çok büyük sıkıntılara yol açtığını ve bu konuda vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini bildirdi.

''YARIN EN DÜŞÜK SICAKLIK -1''

Gerek duyulursa, trafik yoğunluğunun azaltılması için, kamyon ve tırların trafiğe girişlerinin kısıtlanacağını ve tır parklarında bekletileceklerini kaydeden Muammer Güler, şehir içinde emniyet ve jandarma ekiplerinin gerekli trafik kontrollerini yapacaklarını belirtti.

Otoyol ve bağlantı yollarında karla ve buzlanmayla mücadele edecek olan, iş makinelerinin, araç ve çekicilerin belirli güzergahlarda bulundurulacağını anlatan Güler, şunlara değindi:

''İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nde, deniz otobüslerinde meydana gelebilecek aksamalara dikkat edilmeli. Kapalı alanlarda mangal gibi aparatların kullanılmaması, baca zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerin alınmasını da öneriyoruz. Vatandaşlarımız trafiğe çıkarken, akaryakıtlarının yeterli olup olmadığını kontrol etmelerini rica ediyoruz. Sıcaklıklarının da mevsim normallerinin oldukça altına inecek. Yarın en düşük sıcaklık -1, en yüksek sıcaklık ise iki olacak. En yüksek sıcaklık Pazar günü -3, Pazartesi günü de -4'e kadar inecektir. Bu sıcaklık dereceleri şiddetli don ve buzlanmayı da beraberinde getirecektir. Vatandaşların, yoğun kar yağışına karşı dikkatli olmasını, gerekiyorsa seyahatlerini ertelemelerini, trafiğin durumuna göre görevlilerin uyarılarına uymalarını bekliyoruz.''

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞININ ELVERİŞSİZ HAVA KOŞULLARIYLA MÜCADELE İÇİN TÜM BİRİMLERİYLE ALARMA GEÇTİĞİ BİLDİRİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının, şiddetli kar beklentisi nedeniyle tüm birimleriyle alarma geçtiği bildirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Afet Koordinasyon Merkezi Meteoroloji Biriminin hava tahminlerine göre, İstanbul'un kar yağışının etkisine girdiğini belirtildi.

Hafta sonu daha soğuk olacağı ve 3-4 gün sürecek yeni bir kar yağışının geleceğinin tahmin edildiği belirtilen açıklamada, yağışların pazartesi akşam saatlerine kadar devam etmesi ve kent genelinde ve yüksek kesimlerde etkili olmasının beklendiği vurgulandı. Açıklamada, her bölgenin öncelikli güzergahlarının belirlendiği, istasyonlar oluşturularak yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar, TEM ve E-5'e müdahale edilecek şekilde hazırlıkların tamamlandığı kaydedildi.

Bazı güzergahlarda Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri ile koordine sağlanacağına dikkat çekilen açıklamada, ''İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı olumsuz hava koşullarıyla mücadele için tüm birimleriyle alarma geçti'' denildi.

Açıklamada, ana arterlerin dışında meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş çıkışları, üniversite ve okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekiplerinin oluşturulduğu belirtildi.

Olumsuz hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları çerçevesinde 43 adeti birinci öncelikli olmak üzere 245 güzergahta toplam 5 bin kilometre uzunluğundaki yol ağı ve meydanlardaki çalışma programı tespit edildiği kaydedilen açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 150 bin ton tuz ve 1845 ton solüsyonün hazır bekletildiği bildirildi.

Açıklamada, günde 1200 ton solüsyonun üretiminin yapıldığı, ilçe Belediyelerine 39 bin 850 ton tuzun dağıtılmasının planlandığı da aktarıldı.

-3 BİN 475 PERSONEL, 770 ARAÇ-

Olumsuz hava koşullarıyla mücadele çalışmalarında toplam 3 bin 475 personelin görev yapacağı, 770 aracın kullanılacağı belirtilen açıklamada, yağışların beklenenden daha fazla artması durumunda Büyükşehir Belediyesine hizmet veren müteahhit firma ve diğer birimlerden de takviye alınacağı, telsiz, telefon ve araç takip sistemlerinin kullanılacağı ifade edildi.

Açıklamada, kar yağışının şiddetine göre, mücadele ekiplerinin ilçe belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı personeli ve iş makineleri ile takviye edileceği kaydedildi.

Köy yollarını açmak için iki yıl önce ilk defa kullanılan ve köy muhtarları tarafından koordine edilen ve vatandaşlar tarafından kullanılan 149 kar kürüme traktörlerinin, bu yıl da hizmet vereceği aktarıldı.

Açıklamada, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Hızır Acil ambulanslarının evsizleri toplamaya başlayacağı, bu çalışmalara Zabıta Daire Başkanlığının destek vereceği ifade edildi. 157 evsizin bakımlarının yapılarak misafir edildiği, temizlik, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra gerekli görülenlerin hastaneye sevk edildiği kaydedilen açıklamada, işlemlerden sonra bu kişilerin Kasımpaşa'da anlaşma yapılan bir otele yerleştirildikleri bildirildi.

İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ VATANDAŞLARI UYARDI

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, bu akşamdan itibaren kenti etkisi altına alması, yarın da şiddetlenmesi beklenen soğuk ve karlı hava dolayısıyla, yaşlı, çocuk, hamile ile kalp ve akciğer hastalığı olanların, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan meteorolojik uyarı raporuna göre, ilde yağmur ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde devam eden yağışların, akşam saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve kar yağışına dönüşmesinin beklendiği belirtildi.

Açıklamada, kar yağışının özellikle yarın ''poyraz fırtınasıyla'' birlikte, il genelinde yoğun kar yağışına dönüşeceğinin tahmin edildiği, pazar günü de aralıklarla devam edecek olan kar yağışının, 25 Ocak Pazartesi günü etkisini kaybedeceği bildirildi.

İl genelinde Pazartesi gününe kadar etkisini sürdürecek kar yağışı ve gece sıcaklıklarındaki düşük değerlere bağlı olarak, ''buzlanma'' ve ''don'' olayının görüleceği vurgulandı.

Yağışların olumsuz etkilerine karşı ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarıldığı belirtilen açıklamada, İl Afet Yönetim Merkezinin, bu kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de katılımıyla, elverişsiz hava koşulları etkisini yitirinceye kadar 24 saat esasına göre görev yapacağı kaydedildi.

Açıklamada, kar yağışı, don ve buzlanmanın, halkın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilememesi için, bazı tedbirlerin uygulamaya konulmasının kararlaştırıldığı dile getirildi.

-''İŞ MAKİNELERİ VE ARAÇ ÇEKİCİLERİ YOL GÜZERGAHLARINDA YERLERİNİ ALACAK''-

Kar yağışının etkili olmasıyla birlikte, hiçbir aracın ''zincirsiz'' bir şekilde trafikte seyrine izin verilmeyeceği, aksi davranışta bulunan sürücülere cezai işlem uygulanacağı ve trafikten men edilmelerinin sağlanacağı vurgulanan açıklamada, TEM Otoyolu ve D-100 (E-5) kara yolunda, kar yağışından itibaren gişe ve kavşak noktalarında gerekli kontrollerin yapılarak, zincirsiz hiçbir aracın girişine izin verilmeyeceği bildirildi.

Emniyet şeridi ihlallerine izin verilmeyeceği, emniyet şeridi ihlalleri yapan sürücülere cezai işlem uygulanacağı ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:

''Trafik yoğunluğunu azaltmak için, kamyon ve tırların gerekli hallerde trafiğe girişleri kısıtlanarak, otoyol güzergahındaki tır parklarında bekletilmeleri sağlanacaktır. Şehir içi trafik düzenini sağlamaya yönelik olarak, olumsuz hava şartlarının hüküm sürdüğü müddetçe, emniyet trafik ekipleri takviye edilerek, hizmet kesintisiz sağlanacaktır. Jandarma bölgesinde, bu hizmet jandarma trafik ekiplerince sağlanacaktır. Otoyol ve bağlantı yollarında kar ve buzlanma ile mücadele edecek iş makineleri ve araç çekicileri yol güzergahlarının muhtelif yerlerinde bulunacak.''

-''SICAK İÇECEK, KUMANYA VE BATTANİYE HAZIRLIĞI''-

Açıklamada, boğaz köprülerindeki ulaşımın kesintisiz sağlanmasına yönelik tedbirlerin alınacağı, şiddetli fırtına halinde önceden bilgi vermek kaydıyla ''şerit azaltma'' işlemine gidileceği, tenteli ya da havaleli araçların köprülerden geçişlerinin kısıtlanacağı belirtildi.

Şehir içi ulaşımın kesintisiz sağlanması için, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin karla mücadele ekipleri ve iş makineleri kritik noktalarda bekleyeceği, sürekli olarak kar temizleme ve buzlanmaya karşı faaliyetlerine devam edeceği kaydedilen açıklama şöyle sürdürüldü:

''Halkın günlük ulaşım ihtiyacını toplu ulaşımla sağlamaya, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nde deniz güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler alınacaktır. Yerleşim birimleri dışındaki yollarda mahsur kalabilecek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermeye yönelik belediyeler ile Kızılay tarafından sıcak içecek, kumanya ve battaniye hazırlığı yapılacak olup, gerekli olduğu zamanlarda vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır. Ayrıca, D-100 ve TEM otoyolu üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonları mahsur kalan vatandaşlarımızın yönlendirileceği noktalar olduğundan, tedbirli olmaları konusunda kolluk kuvvetlerimizce uyarılacaktır.''

-''ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNİN KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE KULLANMALI''-

Açıklamada, vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, araçlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları ve araçların teknik yönden gerekli kontrolleri yaptırmaları, trafik seyrini tehlikeye düşürücü davranışlardan kaçınmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerektiği belirtildi.

Sürücülerin, özellikle emniyet şeritlerini kullanmamaları, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergahları kullanmaları, arıza hallerinde araçların sürücüler tarafından terk edilmemesi gerektiği dile getirilen açıklamada, vatandaşların elektrik, su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.

Açıklamada şunlara değinildi:

''Vatandaşlar, elektrik enerjisinin sağlıklı verilemediği hallerde, oluşabilecek düzensiz voltaj durumlarında, elektrikli ev aletlerini kontrollü bir şekilde kullanmalı. Daha önceki olumsuz hava şartlarında uygulandığı gibi, vatandaşlarımızın sokakta kalan kimsesiz çocuk, özürlü, yaşlı ve gençlerin korunması için İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne, İstanbul Büyükşehir Belediyesine telefonla ulaşmalı. Çağdaş vatandaşlık anlayışı içerisinde site, apartman ve iş yeri sorumlu yönetici ve sahipleri mevcut alanlarını, giriş ve çıkış yollarını kar ve buzdan temizlemeliler.''

Olumsuz hava koşullarının hüküm sürdüğü günlerde, ''yaşlı, çocuk, hamile ile kalp ve akciğer hastalığı olanların'' mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiği belirtilen açıklamada, kapalı alanlarda mangal gibi aparatların, baca zehirlenmelerine karşı sobaların dikkatli kullanılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, tamirhane ve benzeri kapalı mekanlarda ısınma amacıyla otomobil çalıştırılmaması, gribal enfeksiyon geçiren kişilerin, insanların toplu halde bulunduğu mahallere girmemeleri istendi.

-TELEFON NUMARALARI-

Açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde vatandaşların arayabilecekleri telefon numaraları da şöyle sıralandı:

''Elektrik kesintisi ve arızaları için: 186

Su kesintileri ve arızaları için: 185

Doğal gaz arızaları için: 187

İlk yardım ve sağlık hizmetleri için: 112

İtfaiye hizmetleri için: 110

Trafik, Emniyet ve Asayiş hizmetleri ile ilgili

olarak polis: 155

Jandarma: 156

Kara yolları hizmetleri için: 159

İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü için: 0212 297 65 58

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü: 0212 455 56 00

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi: 0212 444 25 66.''

aa

 



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,134 µs