En Sıcak Konular

Hangi illerde kar yağışı ve yağış etkili?

22 Ocak 2010 18:18 tsi
D-100 Kara yolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı başladı. Edirne'de kar sabah saatlerinden itibaren etkisini artırdı. Doğu Anadolu'da 80 Kastamonu'da 77 köy yolu ulaşıma kapalı... Denizli'nin yüksekleri de karlı.

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.

BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI

D-100 Kara yolunun Bolu Dağı kesiminde başlayan kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. Karayolları ekipleri güzergahta tuzlama ve küreme çalışmasını sürdürüyor.

Trafik ekipleri, sürücüleri güzergahta etkili olan kar yağışı ve zaman zaman oluşan sise karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Bolu Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise gün boyunca kar yağışının devam edeceğini, akşam saatlerinde buzlanma ve don olayının yaşanabileceğini, sürücülerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan kar yağışı Bolu kent merkezinde de etkili olmaya başladı.

EDİRNE'DE KIŞ

Edirne'nin Keşan ilçesinde, etkili olan tipi nedeniyle İpsala Sınır Kapısı'nda yurda giriş yapan bir tırın devrilmesi üzerine Keşan-İpsala Karayolu'nda ulaşım tek şeritten sağlanıyor.

Edinilen bilgiye göre, gece başlayan ve sabah saatlerinde etkisini artıran kar yağışı nedeniyle 50 metreye düşen görüş mesafesi, trafikte seyreden sürücülere zor anlar yaşatıyor.

Kar yağışı dolayısıyla yollarda yer yer buzlanma olması nedeniyle İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Cevat Akkaya yönetimindeki 34 DB 5763 plakalı tır, Beyendik beldesi yakınlarında devrildi.

Devrilen tır nedeniyle Keşan-İpsala Karayolu'nda ulaşım tek şeritten veriliyor.

Ulaşımı aksatan tırın yoldan kaldırılması için Karayolları ekipleri, çalışmalarını sürdürüyor.

Karayolları ekipleri, ayrıca buzlanmanın yoğun olduğu Keşan–Gelibolu kara yolu başta olmak üzere diğer yollarda, 2 grayder ve 13 araçla aralıksız tuzlama çalışmalarına devam ediyor.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Keşan ilçesinde kar yağışının yarın da devam edeceğini kaydettiler.

ESKİŞEHİR, KÜTAHYA VE BİLECİK'TE KAR YAĞIŞI

Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'te gece başlayan ve sabah saatlerinde de devam eden kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor.

Alınan bilgiye göre, kent merkezinde ve ilçelerinde kar yağışı etkili oluyor. Kent merkezindeki yollarda ve köprülerde belediye ekipleri tarafından tuzlama çalışmaları yapılıyor.

Kent merkezini Bursa, Ankara, Kütahya ve Afyonkarahisar'a bağlayan kara yollarında trafik ekipleri, sürücüleri yavaş gitmeleri ve araçlarında zincir, halat, takoz bulundurmaları konusunda uyarıyor.

İl Özel İdaresinin köy yollarında önlem alındığı bildirildi. İl Özel İdarenin kar mücadele ekipleri, Bozdağ mevkisinde, Mihalıççık, Sivrihisar ve Günyüzü ilçelerinde çalışmalarını yoğun olarak sürdürüyor.

Kar yağışının şiddetini artırmasıyla köy yollarından talep gelmesi durumunda, 9 greyder ve kar bıçaklı kamyon ile rotatif kar püskürtücü makine ve oluşturulan 9 ekip hazır durumda bekletiliyor.

Kar yağışı nedeniyle kar kalınlığının kent merkezinde 5 santimetreye, yüksek kesimlerde de 10 santimetreye ulaştığı öğrenildi.

-KÜTAHYA VE BİLECİK-

Kütahya'da gece başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle kara yollarında ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

İl merkezini Eskişehir, Afyonkarahisar ve Tavşanlı'ya bağlayan kara yollarında trafik ekipleri, sürücüleri yavaş gitmeleri ve araçlarında zincir, halat, takoz bulundurmaları yönünde uyarıyor.

Ekipler, araçlarında zincir, halat ve takoz olmayan sürücülere 62'şer lira para cezası uygulanacağına ilişkin uyarılarda da bulunuyor.

Çavdarhisar-Kütahya kara yolunun 35. kilometresinde bulunan Kireç mevkisinde yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı, maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldiği belirtildi.

Kapalı köy yolunun bulunmadığı Kütahya'da, İl Özel İdaresi ekiplerince önlem alındığı kaydedildi.

Bu arada, kar yağışı nedeniyle kar kalınlığının Kütahya kent merkezinde 10 santimetreye, kentin yüksek kesimlerinde 20 santimetreye ulaştığı öğrenildi.

Bilecik'te de sabaha karşı etkisin artıran kar yağışı nedeniyle trafik polisleri sürücüleri zincir takmaları konusunda uyarıyor.

Çevre illere ulaşımı sağlayan kara yollarında tuzlama çalışmaları başlatılırken, belediye ekipleri de kent merkezindeki ana güzergahlarda karla mücadele ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor.

KAR YAĞIŞI VE TİPİ NEDENİYLE DOĞU ANADOLU'DA 80, KASTAMONU'DA 77 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Akdeniz ve Balkanlar'dan gelen yağışlı hava akımı, ulaşımı olumsuz etkiledi.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzurum'da 43, Bitlis'te 25 ve Bingöl'de 12 olmak üzere toplam 80 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kara yollarında ve kent merkezlerinde ise kar yağışının ardından meydana gelen buzlanma nedeniyle araç trafiğinde zaman zaman aksamalar meydana geldi.

Belediye ve kara yolları ekipleri, kar ve buzla mücadele kapsamında yollarda tuzlama çalışması yaptı.

Gece yaşanan en düşük hava sıcaklığı da Ardahan'da eksi 9, Kars'ta eksi 4, Erzurum'da eksi 3, Ağrı'da eksi 2, Erzincan'da eksi 1 ve Iğdır'da 1 derece olarak ölçüldü.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının ise Ağrı ve Kars'ta 3, Erzurum'da 4, Ardahan'da 5, Iğdır'da 9 ve Erzincan'da 10 derece olması bekleniyor.

Bitlis'te kapalı olan köy yollarının açılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü bildirildi.

Meteoroloji İşleri Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde kar kalınlığının 5 santimetre, yükseklerde ise 15 santimetre olduğunu söyledi.

-KASTAMONU-

Kastamonu'da, 3 gündür aralıksız yağan kar yağışı nedeniyle kent genelinde 77 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kastamonu İl Özel İdaresi ekipleri tarafından kapanan köy yollarını açma çalışmaları başlatıldı.

ÇANAKKALE BOĞAZI TEK YÖNLÜ OLARAK TRANSİT GEMİ GEÇİŞLERİNE KAPATILDI

Çanakkale Boğazı, görüş mesafesinin düşmesi dolayısıyla tek yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.

AA muhabirinin Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kuvvetli fırtına ve etkili kar yağışı nedeniyle boğazda görüş mesafesi 1 milin altına düştü.

Bu nedenle, Çanakkale Boğazı güney kuzey yönünde transit gemi geçişlerine kapatıldı.

VTS yetkilileri, görüş mesafesinin yarım milin altına düşmesi halinde boğazın çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatılacağını bildirdi.

DENİZLİ'DE BUGÜN VE YARIN, YÜKSEK YERLERDE KARLA KARIŞIK YAĞMUR BEKLENİYOR

Denizli'de bugün ve yarın sağanak yağış beklendiği, yağışın yüksek yerlerde karla karışık olacağı bildirildi.

Denizli Meteoroloji İl Müdürü Oğuz Ali Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli'de bugün ve yarın sağanak yağışın beklendiğini belirtti.

Avcı, Güney ve Güneybatıdan esen rüzgarla beraber hava sıcaklığının en yüksek 8, en düşük 2 derece olacağını, yüksek kesimlerle Acıpayam, Çardak, Tavas ve Güney ilçelerinde karla karışık yağmur yağacağını ifade etti.

Karayolları 27. Şube Şefi Hasan Kayıhan da il genelinde yollarda bir olumsuzluk bulunmadığını, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da gerekli tedbirlerin alındığı kaydetti.

Kayıhan, bugün sabah merkeze bağlı Cankurtaran beldesiyle Çameli ilçesinde başlayan kar yağışının etkisini kaybettiğini, zaman zaman karla karışık yağmurun yağdığını dile getirdi.

Buzlanmaya karşı gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü bildiren Kayıhan, trafiğe çıkacak araç sürücülerinin zincir ve çekme halatı bulundurmalarını istedi.

MUĞLA'DA ETKİLİ YAĞIŞ

Muğla'da etkili olan sağanak sonucu son 6 saatte metrekareye 62.6 kilogram yağış düştü. Şiddetli yağış nedeniyle bazı evlerin bodrum katlarını su bastı.

Muğla Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kentte gece saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak nedeniyle son 6 saatte metrekareye 62.6 kilogram yağış düştü.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağışların gün boyu devam edeceğini bildirdi.

Muğla Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, yağış nedeniyle bazı evlerin bodrum katlarını su bastığına işaret ederek, ''Su baskını yaşanan evlerde belediye ekiplerimiz çalışma yaptılar. Bu evlerde şuan için olumsuzluk söz konusu değil'' ifadelerini kullandılar.

Muğla'da gece başlayan ve aralıksız devam eden yağış nedeniyle trafikte aksamalar meydana gelirken, Düğerek, Karabağlar ve Karşıyaka mahallelerindeki tarım alanları da su altında kaldı.

Belediye ekipleri, taşkın yaşanmaması için yağmur kanallarında temizlik yaparken, polis ekipleri de trafiğin aksamaması için kavşaklarda önlem aldı.

Öte yandan, Muğla-Marmaris kara yolu Kötekli mevkisinde, yağmur sularının kara yolunda birikmesi sonucu yolun tek şeridi ulaşıma kapandı.

DSİ 21. BÖLGE MÜDÜRÜ İNDAP: TEDBİR AMACIYLA MUMCULAR BARAJI'NIN KAPAKLARINI AÇTIK

Bodrum'da son 14 saatte metrekareye 50 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

Bodrum Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçede dün gece başlayan ve aralıklarla devam eden yağış sonucu son 14 saatte metrekareye 50 kilogram yağış düştü.

Turgutreis beldesinde ev ve iş yerlerini su basan vatandaşlar, itfaiye ekiplerinin de yardımıyla suları tahliye etmeye çalışıyorlar.

Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, yaşanan su baskınlarıyla ilgili can kaybının yaşanmamasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Belediye olarak gerekli çalışmaları yapmaya devam ettiklerini belirten Dinçberk, ''Bazı dere yataklarının ucu yapılarla kapatılmış. Bu yönde bazı tespitlerimiz var. Bazı bölgelerde altyapı eksikliği görüldü'' diye konuştu.

Bodrum'da etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Turgutreis beldesinin Kadı Kalesi, Akyarlar ve Bahçelievler mevkilerindeki yaklaşık 50 ev ve iş yerini su basmıştı.

-MUMCULAR BARAJI-

DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, AA muhabirine, şiddetli yağış nedeniyle Mumcular Barajı'nın doluluk oranının sabah saatlerinde yüzde 65'e ulaştığını, saat 13.00 itibarı ile bu oranın yüzde 88'e çıktığını söyledi.

İndap, ''Barajda taşma riski oluştuğu için tedbir amacıyla baraj kapaklarını açtık. Meteorolojiden aldığımız bilgiye göre yağış sabah saatlerine kadar devam edecek. Arkadaşlarımız barajlardaki doluluk oranlarını takip edecek ve buna göre hareket edecekler. Bu uygulamayı bölgedeki diğer barajlarda da yapıyoruz'' dedi.

Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın ise şiddetli yağış ve baraj kapaklarının açılması sonucu Mumcular Karaova'da tarım arazileri'nin sular altında kaldığını söyledi. Şiddetli yağış nedeniyle bazı yolların zarar gördüğünü belirten Aydın, ''Ekiplerimiz yollarda çalışmalarını sürdürüyor. Beldemizdeki evlerde herhangi bir su baskını yaşanmadı'' diye konuştu.

MANİSA SPİL MİLLİ PARKI'NDA KAR KALINLIĞI 30 SANTİMETREYE ULAŞTI

Manisa Çevre ve Orman İl Müdürü Yahya Güngör, Spil Dağı Milli Parkı'nda gece başlayan kar yağışının ardından bölgenin bu yıl ikinci kez ''beyaz örtüye büründüğünü'' belirtti.

Yağış sonucu kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığını ifade eden Güngör, şunları kaydetti:

''Bu görsel güzelliği görmeleri için bölgemizdeki vatandaşlarımızı milli parkımıza bekliyoruz. Kar yağışından dolayı yolun kapanmaması için ekipler sürekli çalışma yürütüyor. Manisa-Spil arasındaki yolda şu an için herhangi bir sıkıntımız yok. Ancak buraya kendi araçlarıyla çıkmak isteyen vatandaşlarımıza araçlarına zincir takmalarını öneriyoruz.''

Manisa Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de gece başlayan ve aralıksız devam eden karla karışık yağmurda, kent merkezinde metrekareye 47,8 kilogram yağış düştüğünü ifade ettiler.

Manisa Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ekiplerinin yağışta yaşanacak olumsuzluklara karşı 15 yer ekibi ve 2 kanal açma aracıyla çalışma yürüttüğü açıklandı. İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin de 25 motopomp ile zemin ve bordum katında bulunan bazı ev iş yerlerden su tahliyesine yardımcı olduğu belirtildi.

-TEKİRDAĞ-

Tekirdağ ve ilçelerinde, Karayolları ekiplerince yollarda buzlanmalara karşı tuzlama çalışması yapılıyor. Trafik ekipleri de araçların zincir takmadan yola çıkmalarına izin vermiyor.

MALKARA, ŞARKÖY VE HAYRABOLU İLÇELERİNDE TİPİ NEDENİYLE GÖRÜŞ MESAFESİ 40 METREYE KADAR DÜŞTÜ

Tipi şeklindeki kar yağışı dolayısıyla görüş mesafesi 40 metreye kadar düşen Malkara'da Şarköy ve Hayrabolu ilçeleri arasında ulaşım güçlükle sağlanıyor. Malkara'nın Çimendere, Elmalı, Gözsüz, Karacahalil, Balabancık ve Sağlamtaş köy yollarının da kar yağışından olumsuz etkilendiği belirtildi.

Tekirdağ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yel, Meteoroloji Müdürlüğünün uyarıları kapsamında sabah saatlerinden itibaren ekiplerin gerekli yerlerde konuşlandırıldığını söyledi. Alınan önlemler sayesinde, merkez ve ilçelerinde kapalı köy yolu bulunmadığını ifade eden Yel, ekiplerin 24 saat görev başında olduğunu kaydetti.

Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü de kar yağışının bugün geç saatlere kadar devam edeceğini ve yarın ise kar yağışıyla birlikte poyraz eseceğini bildirdi.

Kent merkezinde hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğünü ifade eden yetkililer, bugün eksi 1 derece ölçülen sıcaklığın gece eksi 5 dereceye kadar düşeceğini kaydettiler.

-KOCAELİ-

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yoğun kar yağışı dolayısıyla kapanan yollara 351 personel ve 200 araçla mücadele ettiği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin köyler, şehir merkezi ve Kartepe ilçesi olmak üzere üç ayrı bölgede çalışma yaptığı, Fen İşleri Yol Yapım Bakım ve Onarım Şube Müdürlüğü ekiplerinin şehir merkezinde 2 kar rotatifi, 3 grayder, 2 kanal kazıcı, 5 damperli kamyon, 12 kürekçi, 2 kamyonet, Kartepe ilçesinde kar rotatifi, kar-bıçak-tuz aracı, 2 grayder, 2 loder, kanal kazıcı ve kamyonetle yol açma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Kocaeli Valiliği ise yaptığı yazılı açıklamada, bugün, yarın ve 24 Ocak Pazar günü kar yağışı ile birlikte zaman zaman fırtına şeklinde esecek rüzgarın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbirli olması istendi.

Öte yandan, öğleden sonra yoğunluğunu artıran kar yağışı dolayısıyla ulaşımda aksamalar gözlendi. Kayan araçlar, çok sayıda maddi hasarlı trafik kazasına neden oldu.

-DİYARBAKIR-

Diyarbakır'a yılın ilk karının pazar günü yağacağı bildirildi.

Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'da yarın havanın parçalı çok bulutlu olacağının tahmin edildiği belirtilerek, şöyle denildi:

''Pazar günü parçalı çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra karla karışık yağmur, akşam saatlerinden sonra kar yağışı beklenmektedir. Pazartesi günü parçalı çok bulutlu, öğle saatlerine kadar kar yağışı beklenmektedir. Öğleden sonra kuzeyli rüzgarla birlikte don hadisesi beklenmektedir.''

-KIRKLARELİ-

Kırklareli Meteoroloji Müdürü Naci Gürbüz, hafta sonu hava sıcaklığının eksi 15 dereceye düşeceği için vatandaşları, mecbur olmadıkça dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.

Gürbüz, Kırklareli'nde bu akşamdan itibaren pazar gününe kadar kuvvetli rüzgar ile kar yağışı beklendiğini söyledi.

Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte don olacağını belirten Gürbüz, şöyle devam etti:

''Vatandaşlarımız gerek araçlarıyla, gerekse yaya olarak hafta sonu mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmasınlar. Vatandaşlar, araçlarına antifriz koymalı, evlerindeki su sayaçlarını don olayına karşı sarmalıdırlar. Bölgede rüzgarın etkisinden dolayı soba zehirlenmeleri, trafik kazaları, çatı uçmaları ve su kesilmeleri olabilir.''

Gürbüz, şu anki hava sıcaklığının eksi 5 derece olduğunu ve rüzgarın saatteki hızının 55 kilometreye ulaştığını kaydetti.

-AYDIN-

Aydın Valiliğinden, yapılan yazılı açıklamada, 23 Ocak tarihine kadar bölgede rüzgarın Güney Ege ve güney batıdan fırtına şeklinde esmesinin beklendiği belirtildi.

Açıklamada, kuvvetli rüzgarın sebep olabileceği olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

aa



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,024 µs