En Sıcak Konular

Kırmızı bültenle aranan PKK'lıdan davet

22 Ocak 2010 14:28 tsi
DİYARBAKIR’de KCK/TM soruşturması kapsamında tutuklanan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’e, terör örgütü PKK’nın Avrupa sorumlularından olan ve İnterpol tarafından aranan Ahmet Gülabi Dere’nin B

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı PKK’nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Toplulukları Birliği Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik operasyonunda tutuklanan 23 kişi arasında bulunan Muharrem Erbey’e, PKK’nın Avrupa sorumlularından olan ve yıllardır İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Ahmet Gülabi Dere’nin, Belçika Parlamentosu’nda konuşma yapması için e-mail ile davet gönderdiği ortaya çıktı. Dere’nin gönderdiği davet hakkında savcının sorularını yanıtlayan Erbey, insan hakları savunucusu olduğunu söyledi.

DERE İLE BELÇİKA’DA TANIŞTIM

Hakkındaki KCK/TM’nin 14’üncü maddesinde yeralan ‘Dışilişkiler Komitesi’nde yer almadığını savunan Erbey, ifadesinde şunları söyledi:

“Ben İnsan Haklan Derneği çalışanı olduğum için sürekli olarak yurtdışından davetler almaktayım. Bu davetlerin hepsi resmidir. Bölgemizde insan hakları ihlalleri yoğun yaşanmaktadır. Tarafsız bir kişi olarak Avrupa’dan sürekli olarak beni çağırmaktadırlar. Yukarıda belirtmiş olduğum gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden bana sıfatım gereği mailler gelmektedir. Ben de bu kişilerin sıfatlarını, siyasi görüşlerini bilmediğim için cevap vermekteyim. Yaklaşık beş, altı ay önce Ahmet Gülabi Dere isimli şahıs ile Belçika Parlamentosu’ndan senatör Geri Lambert isimli şahıstan bana davet geldi. Daha sonra sanatör Lambert’tan da resmi davet aldım. Ben de bu resmi davetlere vize aldım. Belirttiğim tarihte ben, Abdullah Demirbaş (Sur belediye başkanı tutuklu) ve gazeteci Orhan Miroğlu ile beraber Belçika'ya giderek Belçika Parlamentosu’nda Kürt sorunu ile ilgili konuşmalar yapıldı. Ben orada insan hakları ile ilgili bir sunum yaptım. Bu sunumda anlattıklarımın arkasındayım. Ben Ahmet Gülabi Dere’nin aranıp aranmadığını bilmiyorum, tanımıyorum. Kendisiyle Belçika’ya gittiğimizde tanıştık.”

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ ERBEY’İN İFADELERİNİ İSTEDİ

Bu arada KCK/TM operasyonu kapsamında tutuklanan Muharrem Erbey için Uluslararası Af Örgütü’nün de devreye girerek çalışma yaptığı belirtildi. Örgütün Erbey için girişimlerde bulunmak için öncelikle avukatlarından ve İHD Diyarbakır şubesinden Erbey’in sorgu ifadelerini istediği ve bu ifadelerin Uluslararası Af Örgütü’ne gönderildiği öğrenildi.

AHMET GÜLABİ DERE’YE YUNANİSTAN İKAMET VERMİŞ

İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’e Belçika Parlamentosu’nda konuşma yapması için davet gönderen PKK’nın Avrupa sorumlularından Ahmet Gülabi Dere’nin 17 yıldır İnterpol tarafından kırmızı bülten ile aranmasına rağmen yakalanamamasının Yunanistan’dan aldığı ikamet belgesinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştı. Arandığı halde, yıllardan beri Belçika ve Fransa’daki Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi toplantılarına katılan Ahmet Gülabi Dere’nin, Yunanistan’da 2010’a kadar oturum hakkı elde ettiği ortaya çıkmıştı. PKK’nın propaganda faaliyetleri ve dış ilişkileri konusunda uzmanlaşan Dere ile ilgili olarak 2005’te yenilenen ve 2015’e kadar geçerli olan kırmızı bültende yer alan en önemli suçlama, 1993 dönemin Başbakanı Tansu Çiller’e, Monaco’da suikast hazırlığı içine girdiği yönündeki iddia oluşturuyor.



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,480 µs