Para gelecek mi gelmeyecek mi? | " /> Para gelecek mi gelmeyecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Para gelecek mi gelmeyecek mi?

22 Ocak 2010 13:57 tsi
Para gelecek mi gelmeyecek mi? IMF ile ilgili belirsizlik bir türlü giderilemiyor!

IMF anlaşmasının yapılıp yapılmayacağı tartışması piyasalarda gereksiz oynaklık yarattı. Başbakan Yardımcısı’nın, geçen yılın son günü yaptığı, IMF açıklaması nedeniyle haksız kazanç elde edenler ya da beklenmeyen açıklamalar karşısında para kaybedenler çoğaldı. Özel sektör yöneticilerinin kafası karıştı.

Olası bir IMF anlaşması döviz kurlarını ve faizleri etkileyeceği için, belirsizliği ortadan kaldıran kesin bir açıklamanın yapılmasına ihtiyaç var. Çünkü, sadece yatırımcılar değil, ihracatçılar da endişeli. “IMF anlaşması bizi tedirgin ediyor” diyorlar. Düşük kur, değerli Türk parası konusunda tereddüt ediyorlar. IMF anlaşması imzalanırsa düşük kur nedeniyle 2010 yılı ihracat hedeflerini tutturamayacaklarını ileri sürüyorlar.

Başbakan Yardımcısı daha önceki görev döneminde de bugünküne benzer açıklamalar yapmıştı. 2003 yılında ABD’den para gelmediği halde “geldi” diyerek, piyasaları etkilemiş, ardından ABD yetkilileri, Türkiye’ye para vermediklerini açıklayınca beklentiler boşa çıkmıştı. Yakın dönemde de benzer gelişmeler olabilir.

IMF, Türkiye’ye para verir mi? Türkiye’nin IMF kaynaklarına ihtiyacı yok. İhtiyaç olmadığını, IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, geçtiğimiz ekim ayında İstanbul da açıklamıştı. Bu nedenle, Türkiye’nin IMF’den para alabilmesi için “haklı gerekçelerini” ortaya koyması gerekiyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF’den borç para alınarak kamu borçlanmasının bu kaynakla karşılanacağını ileri sürüyor. Böyle olunca, piyasada kalan para, özel sektör tarafından kullanılacak ve yatırımlar artacakmış. İleri sürülen bu gerekçeyle Türkiye’nin IMF’den para alması mümkün değil. Çünkü, Türkiye’nin ödemeler dengesinde bir sorun yok. Bütçe dengesinde de ödemeler dengesini olumsuz etkileyecek açık ya da gizli büyük bir risk görünmüyor.

O halde, Türkiye, sadece IMF’nin yeni öncelikleri çerçevesinde borç para alabilir. “Nedir o” diyerek sorarsanız. “İşsizlik nedeniyle sosyal tansiyonu yükselten riskleri giderme” önceliği olabilir. Ama Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2010 yılı programında da işsizliği giderecek emek yoğun yatırımları içeren böyle bir proje yer almıyor. Dolayısıyla IMF’den borç para almak zorlaşıyor.

Peki, şimdi ne olacak? Eski bir Hazine ve Dışticaret Müsteşarı, dün, “Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı yok. İlgili bakanın şark kurnazlığını bırakıp, IMF ile anlaşma olmayacağını açıklamasında fayda var” dedi. Doğrusu bu herhalde. Çünkü, IMF sözcüsü dün akşam saatlerinde Türk hükümetinin heyet talebinde bulunmadığını açıkladı.

Süleyman Yaşar / Taraf



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs