En Sıcak Konular

'Anayasa Mahkemesi, Anayasa ruhunun gerisinde kalmıştır'

22 Ocak 2010 13:14 tsi
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, ''Anayasa Mahkemesi, zor zamanların zor davasında Anayasamızın ikinci maddesinde çizili olan Anayasa ruhunun gerisinde kalmıştır'' dedi.

TBMM'de gazetecilerin, Anayasa Mahkemesinin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iptalini nasıl değerlendirdiği sorusuna karşılık İyimaya, ''Şu anda yapılacak bütün yorumlar erken yorumlardır. gerekçesine henüz vakıf olamadık'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin kısa kararını okuduğunu kaydeden İyimaya, ''Benim ilk değerlendirmem şöyle; Yüksek Anayasa Mahkememiz, zor zamanların zor davasında Anayasamızın ikinci maddesinde çizili olan Anayasa ruhunun gerisinde kalmıştır'' görüşünü ifade etti.

İyimaya, bir gazetecinin ''Bu karar mevcut davaları etkiler mi?'' sorusuna, ''Erken bir yorum. Bana göre zaten yasama organının değişikliğinden önce 250. madde vardı ve belli suçlarda görevin adli yargıda olduğu düzenlenmişti. O noktada bir sorun doğmaz'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin ''Konuyla ilgili Anayasa değişikliği teklifi vermeyi düşünür müsünüz?'' sorusuna ise İyimaya, bu konudaki beyanının bir anlamı olmayacağını belirterek, ''Partiyi bağlayacak organların ve yeter sayıda milletvekilinin iradesinin ortaya çıkması lazımdır. Ama sistem kendisini tashih ediyor, düzeltiyor, dönüştürüyor. Bu konuda gerekli olması halinde kurucu iktidar yetkisi de kullanılabilir'' dedi.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu yanıtlarken, ''Doğrusu oydu. Burada çok önemli olan sonuç; Anayasa Mahkemesinin uzun zamandır ilk kez oybirliğiyle karar almış olmasıdır. Bu hepimiz için üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Çünkü Anayasa Mahkemesi, Türk askerinin olur olmaz kişiler ve ağızlar tarafından zedelenmesine fırsat vermeyeceğini, Başkanı da dahil olmak üzere ifade etmiştir. Herkes bundan bir sonuç çıkarmalıdır'' diye konuştu.
 
aa



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,543 µs