En Sıcak Konular

Brown seçim öncesi ifade verebilir

22 Ocak 2010 12:39 tsi
İngiltere Başbakanı Gordon Brown'nın, Irak soruşturmasını yürüten komisyonda ifade vermesi bekleniyor. Soruşturmanın ileri tarihlerinde eski Başbakan Tony Blair de yer alacak.

BBC ve Sky televizyon kanallarının haberlerine göre, Irak savaşı döneminde ülkenin Maliye Bakanı olan Brown'un gelecek şubat ya da mart ayları içinde soruşturmada yer almasının beklendiği bildirildi.

Muhalefet partileri memnuniyetlerini ifade ederken, İngiliz basın-yayın kuruluşları, Brown'un "Soruşturmaya ne zaman çağrılırsam o zaman orada bulunmaktan mutluluk duyacağım" yönündeki sözlerini anımsattı.

Brown'un soruşturmada genel seçimler öncesinde yer alacak olmasını kimileri Brown ve partisi için avantaj olarak yorumlarken, kimileri de bunun İşçi Partisinin seçim kampanyası dönemini olumsuz etkileyebileceğini savunuyor. Daha önce Başbakan Brown'un Irak soruşturmasında ifade vereceği, ancak seçim sürecini etkilememesi için bunun genel seçimlerden sonra olacağı bildiriliyordu.


STRAW'IN İFADESİ GAZETELERDE

Bu arada bugünkü İngiliz gazeteleri, dün Irak soruşturması çerçevesinde ifade veren dönemin Dışişleri Bakanı, şimdiki Adalet Bakanı Jack Straw'un sözlerine geniş yer verdi.

Guardian gazetesi, Straw'un soruşturmada, Irak'a yönelik askeri operasyona destek vermesinin "verdiği en zor kararlardan biri olduğunu" söylediğini belirterek, "Straw, barışçıl bir çözüm isteyen kişi portresi çizdi, ama sonunda askeri müdahalenin tek cevap olduğunu söyledi" yorumunu yaptı.

Daily Mail gazetesi ise Straw'un dünkü ifadesiyle "Blair'e yönelik durumu kızıştırdığını, çünkü Irak savaşını durdurabileceğini söylediğini" yazdı. Gazete, ayrıca Straw'un Irak'ta binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan savaştan duyduğu pişmanlığı belli eden ilk bakan olduğunu bildirdi.

Times gazetesi de, Straw'un "hiç istemeyerek Irak savaşına destek verdiğini" söylediğine dikkat çekti ve karşı çıksaydı savaşa gidilmeyebileceğini ifade ettiğini belirtti. Times, "Üç saatlik, 25 sayfalık kanıt sunma süresince Straw, bu krizin barışçıl bir şekilde çözülebileceğini umduğunu vurguladı" diye yazdı.

Financial Times gazetesi de, Straw'un dünkü ifadesiyle, "Irak savaşı konusunda pişmanlığını belli eden ilk bakan olduğunu" bildirdi.


BLAİR HAFTAYA IRAK SORUŞTURMASINDA

Birleşik Krallık'ta kasım ayından bu yana, halka açık olarak devam eden Irak soruşturmasında, ülkenin önceki Başbakanı Tony Blair 29 Ocak 2010 tarihinde yer alacak.

Soruşturmada Blair'e iki bölümde, altı saat boyunca ülkenin Irak politikası ve Irak savaşına gidilmesi kararına ilişkin sorular yöneltilecek.

Irak savaşı kararının kilit isimlerinden biri olarak kabul edilen dönemin Başbakanı Blair, soruşturma çerçevesinde dinlenecek en üst düzey yetkili olacak.

Bu yıl boyunca sürmesi öngörülen Irak soruşturmasının sonunda kimse hakkında cezai işlem uygulanmayacak, ancak soruşturmayı yöneten Sir John Chilcot başkanlığındaki heyet rapor hazırlayacak. Bu raporun ise ülkede yapılacak genel seçimden önce açıklanması öngörülmüyor.

aa



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs