En Sıcak Konular

Mehmet Barlas'ın şefkatli elleri

0 0 0000 00:00 tsi


Mehmet Barlas'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzünü okşadığı fotoğrafı yorumlamak için önce Cemil Sait Barlas'ı bilmek gerekiyor. Türk Basını'nı olduğu kadar, Türk Siyaseti'ni de etkilemiş bir figür. 1942'de Halk Partisi'nden Meclis'e giriyor, 1947'de İnönü hükümetinde Ticaret Bakanlığı yapıyor. Siyasetten sonra da Son Havadis ve Pazar Postası gazetelerini kuruyor.

Yargıtay 1. Daire Başkanlığı'ndan emekli Mehmet Sait Barlas'ın oğlu Cemil Sait Barlas, bugün Sabah'ın başyazarı olarak tanıdığımız Mehmet Barlas'ın da babası. Mehmet Barlas, babasının Meclis'e girdiği yıl Ankara'da doğuyor. Yazılarında da sık sık vurgu yaptığı gibi Gaziantepli Barlas ailesi.

'İktidar' Barlaslar için bir aile geleneği. Geçmişte de, şimdi olduğu gibi evlerinin içinde siyaset her dem canlı. Mehmet Barlas'ın medyada gözde kılan bilgi birikiminin yanı sıra, biraz da bu aile geleneğinden gelen kuvvetli bağlantıları.

Hakkı Devrim onun için 'Evinde Başbakanlar ağırlayan ve denk düştükçe bu imtiyazını yazılarında da belirten farklı bir gazetecidir' diyor.

Bugün Başbakan'ın yanağını okşayan Mehmet Barlas, çocukken de İsmet İnönü'yle misket oynamıştır. Turgut Özal'a kadar devleti yönetenler Mehmet Barlas'ın büyüğü olmuş, sonrakiler ise küçüğü...

Dün, Sabah'taki başyazısında Mehmet Barlas bu bağlantılarıyla ilgili ipuçları veriyor:

'İsmet İnönü'yü Cumhurbaşka'nıyken, bizim evde konuk olduğu zaman tanımıştım. Türkiye'nin ekonomik kaderini değiştiren Turgut Özal arkadaşımdı. Bülent Ecevit'i genç yaşlarında siyasete yeni atıldığı dönemde tanıdım.'

Ancak sadece bu isimler değil Barlas'ın yakını. Mesela, bir dönem başbakanlık yapan Tansu Çiller'le de yakın arkadaşlardı.

Sadece siyasetçiler mi? Türkiye'nin önde gelen işadamları da Mehmet Barlas'ın yakın çevresinde yer aldı hep. Vehbi Koç'tan Sakıp Sabancı'ya kadar pek çok işadamıyla da dostluğu vardı.

İstanbul'un Otağtepe sitesi adını duyurmasını da Mehmet-Canan Barlas çiftinin evsahipliğindeki iktidar davetlerine borçlu. Katılanlar arasında Şarık Tara, Vitali Hakko gibi işadamlarının, Güngör Uras, Hasan Pulur, Oktay Ekşi, rahmetli Yılmaz Çetiner gibi gazetecilerin, siyasilerden merhum Adnan Kahveci'nin, Güneş Taner'in olduğu meşhur Bebek Bar buluşmalarının mimarları da Şarık Tara'yla Mehmet Barlas.

Mehmet ve Canan Barlas çifti, Halil Bezmen'in geçmişte Kandilli'de içerisi tablo dolu eski evindeki sohbetlerin de konukları arasında yer alırdı. Mehmet Ali Birand, Can Paker (Canan Barlas'ın ağabeyi), Vural Akışık, Tayfun Uzunova ve Çetin Altan'la beraber...

Kısacası, Türkiye'nin kanaat önderlerinin ve elitlerinin hep arasında olan bir isim Barlas. Daha da doğrusu, zaten onların içinde büyümüş, hayatı böyle figürlerle geçmiş biri. Bu yüzden de onu sıradan bir gazeteci, bir köşe yazarı gibi algılamamak gerekiyor.

Başbakan'ın yanağını okşayan İsmet İnönü'yle misket oynayan Mehmet Barlas. Cemil Sait Barlas'ın oğlu.

Şimdiden basın tarihine giren bu fotoğrafın işaret ettiği bir başka detay da hayatı siyasetle içiçe geçmiş bir gazeteciyle, siyasete mesleği gereği bulaşan bir gazetecilik kimliği arasındaki fark.

Bir de Barlas'ın 'Batılı'lığının kanıtı bu tek karelik resim. Dün Barlas'ın fotoğrafa karşı 'şark'ta eleştirilerin yükseleceğini tahmin ettiğini de yazmış.

Yıllar önce, Margaret Thatcher'ın karşısında röportaj yaparken bacak bacak üstüne atan Mehmet Ali Birand'a yönelik tepki telefonları TRT'yi inletmişti. Üçüncü dünya ülkesi kompleksinin yansımasıydı şikayetler: 'Bir başbakanın önünde nasıl bacak bacak üstüne atılır?'

Barlas'ın fotoğrafına bakınca Birand'a 25 sene önceki bu tepkiyi de düşündüm. Batı demokrasilerinde, işe bisikletle, yürüyerek giden Başbakanların, Bakanların olduğu toplumlarla bu figürleri hala kutsayan, putlaştıran, gözünde büyüten ve haddinden fazla önem atfeden Türkiye'nin farkını.

 akşam



Bu haber 354 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs